Чому боротьба із COVID-19 вимагає характеру?

3 Кві 2020

З появою COVID-19 лідери з усіх секторів та рівнів по всьому світу зіштовхуються з величезними викликами. Те, як вони поводяться, які рішення ухвалюють, відокремить поганих і посередніх лідерів від справді величних. Важливість доброго лідерства буде лише наростати, оскільки всі ми продовжуємо протистояти дуже мінливим, складним і неоднозначним ситуаціям. Ці складні та непевні часи вимагають правильних рішень, які формуються і залежать від характеру лідера, який/яка їх приймає.

У дискурсі навколо спалаху цього вірусу слово «характер» висвітлює назовні багато речей, адже характер лідера і те, як цей характер впливає на прийняття рішень та подальші дії, є вкрай критичним для здатності лідера/рки стримувати страх, вести людей вперед та допомагати полегшувати вирішення проблем, що принесе користь усьому суспільству. У дописі журналу «The Atlantic» Peter Wehner згадав президента США Дональда Трампа, зазначаючи наступне: «Є причини очікувати, що коли президент зіштовхнеться зі справді неочікуваною кризою – його здатність мислити критично, характер і лідерські здібності дійсно матимуть значення». У «The New European», розмірковуючи над пандемією, Michael White зауважив: «Ці виклики стають випробуванням для характеру та критичного судження».

Будь-яка криза виявляє як хороше, так і погане у людях, які займають керівні ролі. Але унікальним аспектом характеру лідера є те, що він пов’язаний з природою індивідуума, а не з позицією в організації. COVID-19 дозволяє мешканцям постраждалих країн багато зрозуміти як про себе самих, так і про своїх лідерів. Наприклад, ті італійці, які протестували співаючи, є вагомим нагадуванням про те, що ми можемо знайти креативні способи залишатися спорідненими, в той час, як медики справедливо закликають залишитися вдома, осторонь один від одного. Здатність відчувати взаємозв’язок, цінувати глибинний зв’язок з іншими на всіх рівнях у межах організацій, громад та суспільства – є важливою частиною чесноти колаборації у характері, в той час, як демонстрація оптимізму та цінування краси мистецтва (музики, живопису, поезії) є частиною чесноти візійність.

Сьогодні як ніколи – чи це через гострий спалах COVID-19, чи то через кліматичну кризу, яка вже починає даватись взнаки – світ вимагає лідерів із сильним вмінням приймати розсудливі рішення. Ми потребуємо лідерів, які можуть активувати кожну чесноту характеру у потрібний час і в потрібній кількості, аби приймати зважені рішення та закликати до правильної поведінки. Звичайно ж, демонстрація критичного судження (розсудливості) створює причинно-наслідковий ефект тим, що зміцнює інші чесноти, на які лідер покладається.

Не складно зрозуміти, що кожна чеснота характеру лідера має значення, коли лідери зіштовхуються з величезними і безпрецедентними проблемами. Наприклад, уявіть собі, як можуть почуватись громадяни, якщо лідер не виявляє гуманність, коли ділиться важливою інформацією з громадськістю. Якщо люди вважають, що їм не вистачає співчуття, розуміння їх особистих труднощів, вони не будуть відчувати почуття зв’язку і довіри до свого лідера чи впевненості в оголошених заходи. Стійкість людей може постраждати. Ми вважаємо, що прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо обрав правильний тон і продемонстрував гуманність, коли в середині березня 2020 року  переконував громадян, що уряд розуміє їхню стурбованість і готовий допомогти. «Я знаю, що ви переживаєте, – сказав Трюдо. Ви переживаєте за своє здоров’я, здоров’я своєї сім’ї, про роботу, про заощадження, про сплату оренди, про те, що діти не навчаються в школі. Я знаю, що вас хвилює невизначеність у світовій економіці. Кроки, які вживаються для збереження вашої безпеки, мають економічний вплив. Але одночасно правдою є те, що ми перебуваємо у порівняно вигідному становищі, адже маємо значну фінансову «подушку безпеки», щоб підтримати вас».

По-справжньому великі лідери яскраво проявляють всі 11 чеснот, включно з розсудливістю (критичним судженням), у будь-яких ситуаціях: візійність для візуалізації потрібного кінцевого стану та збереження оптимізму на довгому і складному шляху до цього стану; цілісність для того, щоб визнати, що потрібно зробити, та чесно звітувати про прогрес тим, хто безпосередньо та опосередковано впливає на ці заходи; драйв до результатів, незважаючи на перешкоди, несподівані повороти та критику/заперечення з боку постраждалих сторін; хоробрість ухвалювати жорсткі та часто непопулярні рішення; гуманність щоб робити те, що необхідно, весь час піклуючись і вживаючи заходів, аби допомогти багатьом постраждалим людям; справедливість для того щоб визнавати та надавати підтримку, необхідну окремим особам та/або організаціям, та саме їм допомогти пом’якшити негативні наслідки, спричинені ситуацією, що знаходиться поза їх контролем; смиренність вчитися та активно шукати кращих практик, щоб вести організації, громади, міста та нації через кризу; зваженість, щоб демонструвати спокій і стриманість навіть при найбільш критичних ситуаціях, особливо в ситуації, коли емоції, неначе вірус, стають заразними; підзвітність перед різними групами людей та стейкхолдерами, відповідальність за рішення та подальші наслідки; колаборація (співпраця) з великою кількістю зацікавлених сторін для досягнення бажаного результату; і, нарешті, розсудливість (критичне судження), щоб об’єднати всі ці виміри в ефективний, зрозумілий та дієвий процес для подолання кризи.

Для того, щоб бути ефективними, люди на керівних посадах повинні діяти принципово і чесно. Вони повинні бути правдивими та відвертими щодо себе та інших, одночасно залишаючись відкритими та чесними у спілкуванні та відносинах, навіть у найскладніших ситуаціях. Іншими словами, їм необхідно чітко показати, у що вони самі насправді вірять, і тим самим продемонструвати високий особистий та професійний моральний рівень. Наприклад, Ентоні Фочі, директор Національного інституту алергії та інфекційних хворіб США, показав необхідну принциповість, спілкуючись з громадянами Америки під час надання свідчень на слуханні в Сенаті на початку березня. На противагу тверджень Трампа, що усе під контролем, і що Сполучені Штати проводять масові тестування, аби тримати ситуацію стабільною, Фочі прямо відзначив, що фахівці з охорони здоров’я навіть приблизно не розуміють те, наскільки поширився вірус в США. Щодо тестування, він зазначив: «Система не налаштована на ті потреби, що нам необхідні зараз. Вона прямує до поразки. Давайте визнаємо це». Такі дії вимагали хоробрості та цілісності. Відвертість часто пов’язана з конфліктом, оскільки може бути не прийнята та викликати обурення. Більшість з нас не люблять конфліктів , особливо з людьми що займають вищі посади, не кажучи вже про президента США. Але лідерство це не проста річ.

Ми сподіваємось, що в момент, коли наше повсякденне життя сповільнилось, люди також візьмуть паузу та почнуть розмірковувати. Рефлексія – необхідність у навчанні та прогресі. Ми радимо задуматися (порефлексувати) над важливістю характеру в лідерстві. І, найголовніше, подумайте, як кожен з нас може підняти планку у своєму особистому та професійному житті, працюючи над розвитком сили характеру, прагнучи зробити власний вклад у змінотворчі процеси і сприяючи розквіту команд, організацій, громад та суспільств. Світ потребує цього.

Автори: Kimberley Young Milani, Gerard Seijts

Ми подали скорочену версію статті. Повний переклад читайте на сайті Центру лідерства УКУ.

Переклад з англійської. Оригінал Ivey Business Journal