Інноваційні підходи до роботи вивчатимуть державні службовці в УКУ

5 Гру 2014

Учасник 2-го набору програми Good Governance Роман Баховський ділиться своїми враженнями від 1-го навчального модуля. Роман працює заступником начальника управління кадрового забезпечення ГУМВС України у Львівській області

 

24 листопада у Львівській бізнес-школі УКУ стартувало навчання для учасників 2-го набору програми інноваційного підходу до державного управління Good Governance. Навчання на програмі розпочали 40 учасників з усієї України

Почався модуль із тренування базових навичок переговорів під керівництвом Андрія Рождетсвенського, профайлера-аналітика, який також займався контр-терористичною діяльністю, зокрема побудовою спеціальних комунікацій і переговорів. Я зрозумів, що переговори це – непросто, і до них потрібно добре готуватись, так би мовити, готувати поле бою. Багато практичних кейсів, стратегії та інструменти ведення «важких» переговорів наштовхнули мене на висновок: треба розвиватись духовно і зменшувати власне его, від цього у переговорах  ви лише програєте.

На другий день ми спілкувались про боротьбу з корупцією з Андрієм Гринчуком, адвокатом і керуючим партнером «Гринчук, Мазур та Партнери». Мова йшла про корупційні схеми державного масштабу. Ми також розглянули кілька практичних кейсів як створюють корупційні схеми українські можновладці; обговорили можливість втілення процесів дерегуляції та доступності електронних реєстрів як основу боротьби з корупцією. Зокрема працювали з такими інструментами як єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та ринок цінних паперів «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку».

З Наталкою Шпот, говорили про навчання для дорослих. Зокрема вивчали концепцію стилів навчання Девіда Кольба, як отримувати та просувати досвід, мотивувати працівників, підібрати оптимальну модель навчання для себе тощо.

Як оцінювати ефективність діяльності органів влади  учасники 2-го набору програми Good Governance вивчали з Андрієм Паляницею, консультантом урядів та міжнародних організацій з питань регуляторної політики, державного управління та боротьби з корупцією. Дискутували про впровадження реформ. Ключовим для мене став месидж Андрія про реформи, які, за його словами, відбуваються за постійної взаємодії між функціями державних органів і управлінні змінами. Щоб не провалитись спочатку, треба зрозуміти, які постійні функції нам потрібні. Тобто сформувати проблему, цілі, альтернативні варіанти вирішення, проаналізувати наявну ситуацію і застосовувати стратегічне планування.

Мені цей курс дав впевненість, що я іду правильним шляхом у своїй роботі. Ми розробили стратегію і концепцію реформування органів внутрішніх справ в Україні: вся структура регіонального управління зібрана та візуалізована, напрацьований фундамент дерегуляції (питання гнучкої структури під управлінням ГУМВС, а не Києва, і відміна практики погоджень і призначень своїх людей із міністерства), вимогу передано у МВС за підписом начальника ГУМВС та координаторів робочих груп. Це відбувалося публічно. Також зібрано всі положення про управління і підрозділи: тобто про їхню мету, цілі, зараз на виконанні у всіх підпорядкованих структурних одиницях анкети для визначення компетенцій за посадами і основними функціям працівників.

Навички переговорів дежрслужбовці освоюють з Андрієм Рождественським

На кінець навчальної частини модуля ми освоїли курс «Як здійснювати контроль за державними закупівлями?» від Гліба Канєвського, експерта центру політичних студій та аналітики, випускника 1-го набору Good Governance. Ми вчилися контролювати державні закупівлі на офіційному порталі про держзакупівлі розглянули процедуру реалізації бюджетної політики на основі закону «Про здійснення державних закупівель». Навчились використовувати тендерний реєстр у взаємодії з реєстром підприємців.  

Перший навчальний модуль продовжив проект «Школа відповідального громадянина»: антикорупційний форум і хакатон.

На мою думку, саме у форматі хакатону (коли люди з експертами та менторами напрацьовують реальні рішення проблем) мають працювати чиновники у кабінетах. На жаль, вони і досі надувають щоки і роблять вигляд, що працюють над чимось важливим, хоча результату ніякого.

Кожна команда, яка працювала у 5-х напрямках: освіта, медицина, адміністративні заклади, податкова/митниця, міліція/ДАІ, розробила прості і, водночас, дієві рішення боротьби з корупцією. У секції міліція/ДАІ, у якій працював я, ми розділили корупцію на зовнішню і внутрішню, і відповідно шукали шляхи боротьби з нею.

Зовнішня – стосувалася діяльності ДАІ,  тут у нас був експертом активіст «Дорожнього контролю» Ярослав Порада. У підсумку, ми вирішили розробити нові, зрозумілі інструкції та алгоритми дій у двох випадках: якщо тебе зупиняє інспектор ДАІ і, якщо ти став свідком ДТП. Внутрішня корупція стосувалася роботи з персоналом, а саме торгівлі посадами.

Для боротьби з торгівлею посадами, ми прийняли рішення лобіювати практику висвітлювати вакансії та інформацію про набір на службу в органи внутрішніх справ на офіційних сайтах МВС та інших регіонів. За цим запитом ми підготуємо лист міністру внутрішніх справ. Окрім цього, у кожному структурному підрозділі ГУМВС України у Львівській області ми хочемо встановити плакати з інформацією куди можна повідомити про корупцію при працевлаштуванні , яка буде надходити у до громадських організацій Львова. Уже зараз навколо цієї ініціативи об’єднались: громадський сектор Євромайдану, Варта1, VARTA 700, Дорожній контроль Львів, Народна самооборона Львівщини. Активісти ці запити будуть направляти у контролюючі органи внутрішньої безпеки, прокуратури та СБУ для проведення розслідування. Це все буде відбуватися під контролем громадськості. Таку практику наша група хоче поширити у інших областях. На разі ідеться про Івано-Франківську, Хмельницьку та Одеську.  Як результат хакатону – ми прийняли рішення надати усі наші напрацювання як пропозиції у МВС, щоб поширювати ці практики у інших регіонах.

Дуже дякую Софії Опацькій та Наталі Бордун за організацію такого важливого заходу і можливість навчатись у Lviv Business School (LvBS) на програмі інноваційного підходу до державного управління «Good Governance».

 Відео з антикорупційного форуму ви можете переглянути за посиланням