LvBS допомагає вирішувати енергетичні проблеми громад через відродження традицій кооперації

4 Жов 2021

Львівська Бізнес-Школа УКУ разом із ГО «Greencubator» розпочали ініціативу спрямовану на вирішення енергетичних проблем громад через стимулювання створення енергокооперативів. 

Ініціатива «Сприяння підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні шляхом реалізації енергетичних ініціатив громад» реалізовується за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ) та має на меті збільшити енергетичну стійкість українських громад.

Цінність проекту

Проект розроблений, щоб допомогти українським громадам освоїти кооперативні інструменти і дати їм можливість стати більш енергетично стійкими. Команда проекту приносить в Україну найкращий іноземний та український досвід енергетичної кооперації та долучає галузевих експертів для допомоги із запуском енергетичних кооперативів в Україні.

Українські громади мають свої енергетичні завдання та виклики. Їм потрібно зменшувати власне енергоспоживання, впроваджувати відновлювані джерела енергії, мати більше контролю над забезпеченням себе енергетичними ресурсами. Частину з них можна вирішувати застосувавши підходи енергетичної кооперації. Це дозволить членам громад уже сьогодні, не чекаючи допомоги від держави, спільно інвестувати у вирішення своїх енергетичних викликів та створення нових можливостей.

Для кого цей проект

Команда проекту орієнтована на роботу із різноманітною аудиторією:

  • формальні та неформальні лідери громад
  • підприємці
  • представники громадського сектору.

Основним критерієм для роботи з представниками цільових аудиторій є зацікавленість у запуску проектів з енергетичної кооперації в Україні.

Особлива увагу у цьому проекті приділяється залученню до нього представників громад зі східних регіонів України (Харківська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька області), а також — залученню до енергетичної кооперації жінок. Окремі компоненти проекту спрямовані на допомогу ветеранам АТО/ООС із запуском енергетичних кооперативів.

Ключові Активності

Створення енергетичних кооперативів потребує значної кількості знань та досвіду. Йдеться і про знання основ кооперації, економічних та технічних реалій енергетики, сучасного законодавчого та регуляторного поля, навичок бізнес-планування. 

Команда проекту працює над тим, щоб передати та поширити ці знання серед українських громад із використанням таких інструментів:

  • Енергетичний Акселератор Громад — акселераційна програма для команд, що вирішили створювали власний енергетичний кооператив. Протягом 4-хмісячної акселераційної програми досвідчені фахівці у галузі кооперації, енергетики, фінансів допомагають командам пройти шлях від попереднього бізнес-плану до початку залучення інвестицій. Передумовою для участі у акселераторі є проходження Школи Енергетичної Кооперації. Всього протягом 2022-2023 років буде проведено три Енергетичних Акселератори Громад, в кожному з яких зможе взяти участь 8 команд.
  • Школа Енергетичної Кооперації — 2-місячний інтенсивний навчальний курс, що надає ключові інструменти, необхідні для створення енергетичних кооперативів в українських умовах. Учасникам курсу передаватимуть знання фахівці у енергетиці, фінансах, кооперації та практики із досвідом запуску енергетичних кооперативів. Навчання відбувається за принципом blended learning — поєднання онлайн та офлайн компонентів. Офлайн компоненти відбуватимуться в LvBS Українського Католицького Університету.

В рамках цього проекту реалізується також ряд активностей, спрямованих на допомогу ветеранам АТО/ООС із реалізацією їх кооперативних проектів, стимулювання інвестицій у енергетичні кооперативи, полегшення співпраці фінансових установ та кооперативів.

Партнери

Цей проект реалізують спільно ГО Greencubator, LvBS УКУ із залученням ВУМ (Відкритого Університету Майдану) та Ветеран Хаб.

Погляди авторів та виконавців ініціативи не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.