Шість порад експерта для персонального розвитку і професійного зростання

17 Вер 2015

Успіх сучасних компаній неможливий без талановитих і активних працівників, які беруть відповідальність, проявляють ініціативу, знаходять щоразу кращі та ефективніші рішення. У цьому переконана викладач Львівської бізнес-школи УКУ, директор Львівської школи проектного менеджменту Наталія Шпот. У рамках спільного проекту LvBS та інтернет-порталу Tvoemisto.tv «Як ефективно управляти малим бізнесом?» коуч та гештальт-терапевт розповіла, які правила варто засвоїти для успішного розвитку і професійного вдосконалення.

фото: lvbs.com.ua

 

1. Відповідальність розвиває. Нові обов’язки, складніші ситуації, вагоміші рішення підштовхують нас дізнаватись нове, переоцінювати власний досвід, звертатися за допомогою до експертів. Не бійтеся новизни, хоч це і вихід зі звичної зони комфорту, але є найкращим шляхом до кар’єрних чи професійних висот.

2. Ціль мотивує. Якщо ви чітко бачите, які задачі, в якому колі однодумців і для якої аудиторії ви хочете вирішувати, вам буде набагато простіше фокусуватись на тому, що допоможе наблизитися до своєї мети. Прислухайтесь до себе, спостерігайте, що вам приносить найбільше задоволення у професійній діяльності, помічайте свої бажання, діліться ними з друзями – так створите для себе середовище, що вас підтримуватиме і надихатиме.

Читайте також: Як правильно підбирати команду? 5 порад для малого бізнесу

 3. За ваш розвиток відповідаєте ви самі. Ваш працедавець, звичайно, може займатися вашим навчанням і розвитком, але інтенсивність та напрямок обиратиме він, і вам це не обов’язково сподобається. Беріть ініціативу в свої руки, шукайте курси, лекції, тренінги, які хочете відвідувати, переконуйте вашого керівника у їхній важливості не тільки для вас, а й для компанії. Навіть, якщо ви не знаходите від нього підтримки, не вагайтесь інвестувати в себе час та гроші, ваші знання і досвід вірно вам служитимуть на кожному місці праці.

4. Тренуйте адекватну самооцінку. Визначайте свої сильні сторони і свої обмеження. Не лінуйтеся запитувати в інших, як вони оцінюють вашу діяльність. При великій кількості відгуків збільшується шанс отримати об’єктивну картинку. Однаково шкідливо як переоцінювати, так і недооцінювати себе. Зайва критичність до себе вбиває ваші таланти, а надмірне самозадоволення – гальмує розвиток.

Читайте також: Як правильно розпоряджатися персональними коштами? 5 порад від експерта

 5. Знання доступніші, ніж це видається на перший погляд. На зламі тисячоліть ми пережили інформаційну революцію і зараз основна проблема не в тому, де знайти потрібну інформацію, – а як не потонути в океані зайвої. У мережі можна знайти багато цінного у вільному доступі, зокрема онлайн-курси чи збірки музеїв та бібліотек, за деякі треба платити, але можна слухати, наприклад, лекції Стенфордського університету, сидячи у власному фотелі на Сихові, і навіть отримати сертифікат.

6. Любіть себе. Вибирайте і робіть те, що ви справді любите. Це дозволить вам бути продуктивним без особливих зусиль, принесе успіх та задоволення, ви зможете надихати інших. А питання про те, чи потрібно розвиватись, стане не актуальним.

Про програму «Ефективне управління малим бізнесом» можна дізнатися за посиланням.

Довідка. Наталія Шпот – викладач Львівської бізнес-школи УКУ, директор та викладач Львівської школи проектного менеджменту, організаційний консультант, коуч, гештальт-терапевт. Має 18 років управлінського досвіду в галузі інформаційних технологій, у сферах управління персоналом та створення веб-проектів, у минулому – HR-директор ІТ-компанії «Eleks».

Джерело: Твоє місто