УКУ підготує нову хвилю держуправлінців, які працюватимуть на благо громадян

29 Вер 2014

Випускники першого набору програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» уже працюють у Львівській міськраді та інших державних структурах. Тим часом організатор програми – Український католицький університет – розпочав набір другої хвилі. У фокусі навчання не тільки актуальні для України теми, такі як люстрація чи лобіювання, а також виховання лідерських навичок і пошук нових ефективних рішень.

Програма інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» («Ефективне управління») була започаткована Українським католицьким університетом з метою підготовки управлінців нового зразка, які розумітимуть, яким чином можна впроваджувати зміни в кризових умовах і практикуватимуть етичні принципи та цінності, спрямовані на користь суспільства. Крім того, стратегічною метою програми є формування спільноти випускників відповідного рівня та світогляду, які за підтримки один одного зможуть зробити зміни у суспільстві дійсно помітними і ефективними.

«В Україні є величезна кількість чиновників, які знають напам’ять Конституцію, проте не розуміють, як її застосовувати в інтересах громадян, або не усвідомлюють, що вони прийшли служити народові. Ми переконані, що при підготовці кадрів для держструктур окрім знання теорії та законів, треба давати так звані «soft skills» − лідерські навички, вміння працювати в команді, шукати нові рішення і впроваджувати їх, вести переговори. Фактично, досі в Україні не було програм для держуправлінців, які б навчали лідерству і відповідальності, і саме на розвитку таких потрібних навичок ми зробили акцент у програмі «Good Governance» УКУ», − коментує Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи УКУ.

До навчання на програмі запрошують як чиновників, які вже працюють на державній службі, так і представників бізнесу та громадських організацій, які готові до професійної роботі в різних сферах державного управління, місцевого самоврядування та громадянського суспільства в цілому.

Андрій Садовий, міський голова м. Львова, відібрав і працевлаштував декількох випускників першого набору програми «Good Governance»: «Влада – це дуже велике випробування. Має бути особлива Божа ласка, щоб людина, яка йде у владу, відчувала покликання – реалізувати себе і виправдати ту місію, яку на неї покладають. Програма «Good Governance» дасть її учасникам нові знання, відкриє нові можливості. А ми будемо готові до співпраці і взаємодопомоги». На його переконання, службовець майбутнього повинен володіти трьома рисами: багато працювати, вірити в Бога, любити людей. «Кожен несе персональну відповідальність за зміни в країні. Вони не відбудуться завдяки мерові, прем’єрові чи президенту. Лише змінюючи себе,  ми зможемо змінити свою країну», − підсумовує Андрій Садовий.

Іванна Гаврилко, випускниця програми «Good Governance», вирішила піти на держслужбу після запрошення випускників програми відділом кадрів Львівської міської ради і сьогодні працює начальником відділу енергоменеджменту департаменту економічної політики. «Під час навчання ми багато говорили про необхідність реформ, що без змін революція пройде безслідно. Тому я вирішила прийняти запрошення і тепер впроваджую зміни у сфері енергоменеджменту міста, −каже вона. – Це непросто, особливо, коли тобі ледь не щодня кажуть: «Так не можна», «В нас так не прийнято» або питають «А навіщо це робити»? Але я ж знаю, і розумію, що зміни необхідні і їх треба впроваджувати».

Програма УКУ для держслужбовців розроблена за зразком кращих шкіл світу, таких як Harvard Kennedy School та Fels Institute of Government, з адаптацією до ситуації в Україні. Тож, на програмі вивчатимуть такі актуальні курси як «Люстрація», «Адвокасі і лобіювання», «Інституційна організація державної влади», «Спільне управління», «Локальні та регіональні фінанси», а також теми «Лідерство і влада», «Управління змінами», «Переговори», «Навчання для дорослих» («Adult Learning»), «Релігія і суспільне життя».

У відповідності до міжнародної практики, організатори на програмі «Good Governance» намагатимуться відтворити екосистему суспільства. «На Заході у подібних програмах з підвищення кваліфікації в групах повинні бути присутніми представники різних сфер: муніципалітету, поліції, пожежної служби, бібліотеки тощо. Така система є дуже ефективною, тому ми застосовуємо її і в нас», − наголошує Софія Опацька.

На програмі викладатимуть провідні експерти з України, Європи та США, зокрема Адріан Сливоцький, однин з провідних бізнес-мислителів світу, який увійшов до п’ятдесяти світових бізнес-мислителів, а також у топ 25 бізнес-консультантів.

Другий набір «Good Governance» буде збільшено до 50 учасників. Організатори запрошують на навчання людей з різних регіонів України. За результатами співбесіди учасники програми отримають стипендії, які частково покриють витратити на навчальні матеріали. Термін подачі заявок – до 27 жовтня. Щоб подати заявку на участь у програмі, потрібно зареєструватись.

Про програму Good Governance

Ідея започаткування першої в Україні програми інноваційного підходу до держуправління виникла в Українському католицькому університеті та Львівській бізнес-школі наприкінці лютого 2014 року після подій на Майдані.

Організаторами програми  «Good Governance: Program for an innovative approach to governance» виступили Український католицький університетЛьвівська бізнес-школа (LvBS), Інститут лідерства та управлінняМіжнародний інститут етики та проблем сучасності Українського католицького університету.  

Детальніше про програму Good Governance