Вадим Костенко: філософія з відчуттям легкості, яку повинні підхопити усі керівники

12 Жов 2021

Вадим Костенко, засновник мережі ресторанів «Хінкальня», долучився до онлайн-курсу «Давид перемагає: сила асиметричного мислення» разом із своєю управлінською командою цього літа. Ще навчаючись, вони з блискавичною швидкістю стартували 6 нових проектів. Розпочинаючи набір нової групи асиметричних змагунів на платформі Prometheus, ми поспілкувалися з Вадимом про те, як не боятись масштабуватись, де знаходити карколомні ідеї та як виходити за традиційні рамки буднів.

–  Вадиме, поділіться будь ласка досвідом – кого з управлінської команди слід перш за все залучати до навчання на онлайн-курсі Адріана Сливоцького, аби мати найкращі результати для компанії? 

У нас невелика компанія, до 10-ти людей, відтак залучили майже усіх: директора, керівника маркетингу, аналітика, 2 операційних менеджерів і засновника, мене. 

Ця програма, знаєте, як ковток свіжого повітря в офісній рутині. У нас бізнес росте, оновлюються пріоритети, але іноді губиться ця self motivation. Таке трапляється, коли люди знають, що один від одного очікувати. А курс Адріана Сливоцького – це крок вбік. Ми ще під час навчання стартували 6 великих проектів – з чіткими термінами, учасниками та завданнями. Адже спочатку поставили ціль – вийти на імплементацію. Ми зрозуміли, що наша  компанія насправді й є асиметрична. Однак, на жаль,  з часом будь-яка асиметрична компанія органічно перетворюється у симетричну –  виникає бюрократія, звичка, традиційні способи управління. А курс нагадує, що ми прийшли на ринок своїм шляхом, маємо асиметричні цінності: ми масштабуємось швидко, ми динамічні, у нас є культура прийняття помилок.  Ми, мабуть, найбільша українська компанія в ресторанній сфері, яка має бізнес франшизний за кордоном. Але при цьому ми йшли асиметрично мінімальними ресурсами.  

Коли бачу своїх друзів-бізнесменів, що мають схожі, я думаю, проблеми, оцю рутину, я всім із великим задоволенням рекомендую, наголошую – сьогодні це дуже адекватний ресурс за смішні абсолютно кошти. 

Щиро скажу, думав, що більше вчитися не буду – завершив політехнічний, потім академію  державного управління, потім у Стокгольмі в школі економіки, MBA.  І я собі сказав, що enough. Але курс Сливоцького через призму такої практичної цікавості – це глибокі, насправді речі, дуже сучасні, дуже багато пояснюють, й зрештою тебе виводять з традиційного способу мислення. 

– Коли приймали рішення прийти з командою на цей курс, що було для вас визначальним? 

– Мабуть, перш за все те, що ми знайомі з середовищем. Звісно, я чув й автора пана Адріана. Це навіть радше була така довіра до бренду. Я подумав, якщо ви робите таку штуку, то, значить, це класно. А виявилось, що це взагалі фантастика. 

– Дякуємо за цю довіру. А що для вас власне було найціннішим в курсі? 

-Одним словом навряд чи можна виділити цю цінність. Це практична річ –  теорія, яка блискавично перетворюється на імплементацію. І у цьому задіяний колектив, кожен із учасників усвідомлює свою масштабну роль. 

Ці проекти, що ви напрацювали за час курсу, вже чекають своєї реалізації?

– Так! Ми плануємо далі підтримувати цю філософію. Адже проекти мають початок і кінець, правда? Але філософія асиметрії назагал – це фантастична річ і її потрібно підтримувати. Цей курс об’єднує молодь трохи старших людей на засадах здорового глузду і сучасності. Це дуже модернова, свіжа річ, яка є цікавою не тільки молодим, а навіть тим, які вже навіть найбільший ретроград. 🙂

Український, почасти львівський, бізнес, зараз змінюється, але завше у нас були  риси дуже закритої системи. Ми боїмося зробити філії, стаємо на ноги й оточуємо себе парканом. Так, звісно, є багато прикладів останнім часом, особливо в ІТ, коли світ – відкритий і широкий, але в традиційному бізнесі це все ще так. І я кажу: “Хлопці, йдіть на «Давид перемагає» й ви дізнаєтесь, що  оце масштабування – це надзвичайно важлива для бізнесу, сучасна, штука. Курс дає оце відчуття легкості, що ти можеш це зробити, не треба боятися, а можна легко зростати і робити те саме, що ти робиш, блискавично. 

– Ви говорите про переваги, які отримали. Однак, у навчанні були і якісь складні моменти? Що би ви хотіли покращити? Що б ви змінили?

– Нічого абсолютно. Єдине що – я не знаю, наскільки це можливо організувати – хотілося б камерного спілкування з автором курсу у рамках компанії. Опція – “золотий учень”, що отримає персональні 15 хвилин з Адріаном Сливоцьким. Це могло б стати космічною мотивацією для колективу – вибороти собі право на 15 хвилин із експертом. 

– Це добра нагода подумати про корпоративне навчання для компанії, чи не так? 

– Знаєте, у мене є мої франчезі всі, тому можемо мати такий запит, у рамках більшої системи. У нас близько 80 ресторанів, це цікаво для нас.

Й наприкінці ще одне – ви ресторанний бізнес, франчайзинг. Гадаєте, кому ще могло б бути цікаве таке навчання?

Всім. Це є просто сучасна філософія, це така хвиля, яку повинні підхопити всі керівники. Бо яка різниця де бути асиметричнимПодивитися зі сторони і взяти те, що є актуальне сьогодні, – це необхідно всім. Знаєте, що круто? Ці засади настільки очевидні, як й все геніальне, абсолютно прості. Я усім раджу запалити свій колектив цим вогником. Ми всі втомилися від рутини, а це – дуже цікавий стрес. 

Довідка:
*Хінкальня – найбільша у світі мережа ресторанів грузинської кухні, заснована в Україні.  Перший ресторан відкритий у 2014-му році у Львові, сьогодні мережа зросла до 75 у 5 країнах (Україна, Польща, Білорусь, Латвія, Литва).
**
Нагадуємо, що саме зараз триває набір нової групи на авторський онлайн-курс «Давид перемагає: сила асиметричного мислення». Зареєструватись можна до початку листопада тут