Запитуйте та заспокоюйте. Як подбати про працівників у час пандемії

23 Лип 2020

Пандемія коронавірусу – це своєрідне випробування для лідерів. Демонструючи свої компетенції, а також чесноти, вони можуть попередити негативний вплив фактору вірусу на працівників.

Пандемія коронавірусу, яка охопила усю планету, часто призводить до страху. Люди бояться за своє життя, благополуччя, ймовірність втратити роботу. У такі часи ми спостерігаємо два типи поведінки. Ми або падаємо духом – стаємо пасивними та пригніченими, або ж навпаки, наша активність та прагнення зростають. Виконавчий директор Центру лідерства УКУ, викладач LvBS Андрій Рождественський про психічне здоров’я працівників та роль лідера у часи пандемії.

Часто стрес переживають не тільки ті, для кого Covid-19 став джерелом паніки, виснаження та депресії, а й люди, для кого сьогоднішні обставини активували мотиватор і вони почали докладати більше зусиль. Такі працівники можуть пережити ефект вигорання.

Часто керівники вважають, що не повинні нести відповідальність за психічне здоров’я працівників. Та останні дослідження CIPD (Асоціація професіоналів в галузі управління персоналом. Штаб-квартира знаходиться в Уїмблдоні, Лондон, Англія. – Ред) .доводять протилежне. Так, перше місце у рейтингу причин, що зумовлюють виникнення проблем із психічним здоров’ям працівників, займає перевантаження. Далі – різні стилі управління керівника.

У відсотковому відображенні цей рейтинг виглядає наступним чином:

Перевантаження – 60%
Стиль лідерства – 41%
Позаробочий фактор – взаємовідносини поза роботою – 27%
Відносини в колективі – 26%
Позаробочий фактор – особисті проблеми зі здоров’ям – 24%
Тиск цілей і дедлайнів – 4%.

Оскільки проблеми із психічним здоров’ям неабияк відображаються на роботі працівників, лідерам необхідно визначати їх, щоб нейтралізувати. Бо інакше це матиме негативний вплив на роботу та ефективність і працівників, і усієї організації загалом:

Проблеми із психічним здоров’ям є однією з найчастіших причин відсутності на робочому місці.
Призводить до збільшення плинності кадрів, зниженню залученості і високому «presenteeism» (ситуація, при якій працівник проводить на робочому місці більше часу, ніж це необхідно або обумовленне умовами трудової угоди – Ред.).

Для прикладу, у 2018-2019 роках у Великій Британії проблеми із психічним здоров’ям були найбільш поширеним видом захворювань, пов’язаних із роботою: на це припадало 44% усіх захворювань. За підрахунками, через це в середньому працівники були відсутні на робочому місці – 21,2 дня на рік, втрати у грошовому еквіваленті – від 33 до 42 млрд фунтів стерлінгів.

Повертаючись до Covid-19, то зараз відчуття добробуту (що за природою є суб’єктивним) зменшується, а разом із цим падає залученість персоналу, спостерігається не дотримання дедлайнів, не виконання в повному обсязі завдання. Порушується work/life balance – дисгармонія роботи та особистого життя.

За цих умов лідерам важливо використовувати відповідний стиль лідерства. Зокрема, якщо говорити про класичну кризову ситуацію, то потрібно розуміти, що люди потрапляють в гормональний стан страху, стресу, паніки. І тоді жорстке управління може мати сенс. Проте усе залежить від викликів, бо часто вони є складними, тому потребують мультидисциплінарних рішень.

Тож, коли ситуація є критичною і потребує швидких рішень, то лідери повинні так само швидко реагувати. Та коли проблема опосередкована, то цілком достатньо класичного менеджменту (планування, делегування, чітке встановлення цілей, контроль, аналіз, зворотній зв’язок).

Пандемія коронавірусу – це своєрідне випробування для лідерів. Демонструючи свої компетенції, а також чесноти, вони можуть попередити негативний вплив фактору вірусу на працівників.

Лідер – як наставник, його роль у психічній підтримці працівників є колосальною. Він може справедливо розподілити робоче навантаження, є добрим прикладом для наслідування, розпізнає тривожні знаки, спілкується про здоров’я зі своїми працівниками та заохочує їх до відпочинку.

Простими запитаннями: «Як ти?», «Як себе почуваєш?», «Яка підтримка тобі потрібна?», «Що тобі потрібно від мене зараз?» чи «З якими проблемами ти зараз стикаєшся?», лідери можуть допомогти підлеглим, підтримати їх.

Пам’ятаймо, що сьогодні, коли постійні зміни та непевність увійшли у наше щоденне життя, критично важливо зберегти власне психічне здоров’я та працівників.

Тож частіше розмовляйте з ними про здоров’я, уникайте припущень, зберігайте конфіденційність, запитуйте та заспокоюйте.

Львівська бізнес-школа УКУ спільно з Твоє місто реалізовують проект «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в рамках Проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).