Зустріч Спільноти “Національна ідея: що це, звідки береться та як працює”

29 Кві 2013

25 квітня для учасників Спільноти LvBS відбулась зустріч із відомим ізраїльським філософом Пінхасом Полонським.  Разом із модератором, Валерієм Пекарем, обговорювали надзвичайно важливе для України питання – національну ідею.

У кожної людини повинна бути ціль в житті. Національна ідея для держави – це як ціль життя для людини, тому без неї держава не розвиваєтся, а лише існує.

Пінхас Полонський стверджує, що національну ідею не можна вигадати. Вона пов’язана із свідомістю народу, із його історією. Чим більшою є глибина історичної перспективи нації, тим потужнішою є її національна ідея. Суть її виростає із середини народу, а не від президента, прем’єр-міністра чи спікера Верховної Ради. Національна ідея народжується серед людей, а не насаджується згори.

Учасники Спільноти LvBS розглянули приклад ешалонової національної ідеї Ізраїлю. Пінхас Полонський вказує на три етапи ізраїльської національної ідеї – «держава для безпеки», «держава для національного відродження» та «держава для приходу Месії». На його думку Ізраїль зараз переходить до другого етапу. Протягом століть національною ідеєю українців була незалежна держава. Незалежність ми здобули, але наступної ідеї у нас немає. Перед нами стоїть завдання сформулювати нову національну ідею для України!

 Наша національна ідея – це вклад, який ми вносимо до світової спадщини, це ідея, якою ми хочемо поділитись зі світом.

Львівська бізнес-щкола УКУ дякує Пінхасу Полонському, Валерію Пекару та учасниками Спільноти за участь та конструктивну дискусію. 

{album_23}