Go East: Для чого пост-індустріальному Сходу Львів та Івано-Франківськ?

21 Бер 2017

«Деіндустріалізація може бути шляхом до занепаду або ж поштовхом до розвитку. Потрібно будувати базу для міцної альтернативи і творити місто, в якому ви хочете жити». Саме цими словами завершив перший бізнес-форум «East Growth» у Маріуполі Євген Глібовицький, експерт з довготермінових стратегій, директор з розвитку експертної компанії «pro.mova», що прийшов цими вихідними. Про основні інсайти «East Growth» читайте далі.

mpl

Непростим, але дуже важливим виявився цей форум уже з моменту логістики, що вчергове підтверджує: Сходу і Заходу потрібно більше комунікацій. Та далеко не тільки транспортних. Саме тому, аби познайомитись ближче та зрозуміти, що з досвіду Львова, Франківська та індустріального Маріуполя може бути корисним для розвитку малого і середнього бізнесу Сходу, на форум приїхали підприємці, експерти та представники креативного сектора: ставити запитання, знаходити відповіді, дивитися на море та ставати ближчими.

mpl

Розпочався форум з дуже камерної та відвертої вечірньої дискусії «Яким досвідом із Західної України варто ділитися?», а продовжився насиченим 12-годинними днем дискусій, презентацій, важливих запитань та розгляду успішних кейсів. Учасники дізналися про досвід роботи Комітету підприємців Львівщини та «Теплого міста» в Івано-Франківську, про те, як використовувати дух міста у творенні бренду та продуктів «Видавництва старого Лева», «Лем-спейсу» та проекту у сфері гостинності RecreAction, а також про місію бізнес-освіти на прикладі LvBS.

mpl

«Мета конференції – розповісти про сенси, які є у нас. Але вже ваша відповідальність – що обирати. Зовсім не обов’язково, що досвід Львова працюватиме у вас, адже дещо, зреалізоване у нас, не зможе стане реальністю поза межами території і культурного контексту. Але у вас буде щось інше, своє, що буде точкою диференціації», – зауважив Євген Глібовицький.

mpl

Говорячи про досвід Івано-Франківська, Юрко Филюк, ресторатор та підприємець, наголосив: «Простих відповідей та рецептів немає. Але важливо думати, як втримати талановитих людей у наших містах, а також залучати нових. Лише інвестуючи у тих, кому зараз 12-16 років, ми можемо сподіватися, що коли їм стане 25, вони створять нові бізнеси, що перезавантажать наші міста!.. Зараз дуже непростий час. І він дуже важливий, бо це – як тренажер для підприємців. Адже це час нових можливостей та викликів, нагода ростити чесний бізнес і виходити на глобальні ринки. Донбас – чи не найромантичніше місце в Україні для мене. Тут дуже багато потенціалу, просто бери й роби!».

mpl

Дивитися відео дискусії «Мікро, малий, середній – вплив бізнесу на якість життя міста і регіону»

Андрій Гринчук, викладач LvBS, адвокат та екс-голова Комітате підприємців Львівщини розповів про потребу створювати об’єднання для того, аби захищати чесний бізнес. З його слів, очевидними є чіткі правила гри і прозорість, а також визнані усіма критерії, за якими об’єднуються підприємці у такі асоціації. «Для нас КПЛ – це інструмент захисту бізнесу. Цей приклад може бути корисним і для інших міст, адже, якщо в асоціації є чіткі правила, зрозумілі цінності і чесність, то вже сам бізнес починає диктувати правила у місті, а не влада чи чиїсь окремі інтереси. Для цього треба системно та послідовно працювати. Ми – як маленьке колективне НАТО. Чим воно привабливе? Напад на одного у них є нападом на усіх. У нас – аналогічно! Коли щось трапляється, ми усі приходимо на допомогу».

mpl

Академічний директор Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Ярина Бойчук зауважила: «Спільнота LvBS готова ділитися знаннями і досвідом. І тому вже у такий спосіб, як участь у бізнес-форумі ви також потрохи стаєте частиною цієї спільноти. Крім того, у вас є чудові умови для того, аби ми приїздили д вас з нашими інноваторами, аби заодно допомогти розвиватися регіону. Для нас це дуже важливо!».

mpl

Дивіться відео дискусії «Чи потрібні Сходу бізнес-асоціації і чим досвід Львова буде корисним?» 

«Деіндустріалізація може бути шляхом до занепаду або ж поштовхом до розвитку. Потрібно будувати базу для міцної альтернативи, і творити місто, в якому ви хочете жити. Важливо не залишатися заручником міста, де ви живете, а творити там, де ви живете, причину залишатися! Маріуполь – місто великого потенціалу», – підсумував Євген Глібовицький.

mpl

А ось що кажуть про форум його учасники-маріупольці:

Афіна Хаджинова: «У Маріуполі відбулася, на мій погляд, надзвичайна подія – Бізнес-форум «East Growth», організований Lviv Business School (LvBS). До Маріуполя завітали представники бізнесу з Західної України та представники УКУ, щоб передати нам свій досвід та надихнути на розвиток. Сподіваюсь, що зерна, посіяні на цьому форумі дадуть поштовх до розвитку маріупольському бізнесу і дуже скоро ми побачимо перші паростки. 12 годин пролетіли на одному подиху, було надзвичайно цікаво і корисно. Дякую організаторам та всім доповідачам! Чекаємо на продовження, на нові ідеї, приїжджайте частіше! Тільки разом ми сильніші, і тільки разом ми зможемо наповнити наше Приазов’я та Маріуполь новими сенсами! Схід і Захід разом! Переможемо разом!»

Олександр Костюченко: «На цьому форумі було кілька головних меседжів:
– заводи закриються, ми з цим нічого не зможемо зробити;
– бізнес САМ знаходить собі дорогу, чиновники мало чим можуть допомогти;
– треба максимально використовувати можливості, які зараз надає нам життя саме у Маріуполі – готових рецептів ніхто нам дасть;
– бізнес повинен бути соціально орієнтованим, гроші підтягнуться. #LvBSVMariupol».

Ліза Левченко: «Можна по різному провести вихідні: за горнятком кави, потеревенити про те, яким ти бачиш своє майбутнє в громаді, посміятися, зустріти цікавих людей, познайомитися… А можна ВСЕ і одразу! Оце для мене LvBS в Маріуполі! Таку концентрацію цікавих, активних і доброзичливих людей давно не бачила! 12 годин досвіду переважно з Західної, трохи Центральної України – просто вибуховий ефект! І найважливіше, що розмова не про що, хто і чим нам зобов’язані, а що ми як бізнес робимо для свого міста: не в теорії, а тут і зараз і які є абсолютно матеріалізовані результати! Дуже-дуже вдячна всім причетним до організації, а спікерам – ви неможливо круті;)))!»

Форум завершився, та для Маріуполя усе тільки починається!

ml

Захід відбувся за підтримки USAID.