Про інновації у медицині розповів професор провідного університету світу

16 Гру 2013

Професор кращих університетів світу – Макґільского і Монреальського – Юрій Мончак (Канада) 13 грудня провів майстер-клас у «Лабораторії ідей» Львівської бізнес-школи і розповів про інноваційні досягнення у сфері медицини, а також поділився враженнями від відвідин євромайдану у Києві.  

Учасники майстер-класу мали нагоду познайомитись з інноваційними підходами у лікуванні людини, зокрема з розробками в галузі молекулярної біології, новими технологіями вирощування стовбурових клітин і можливостями клонування. Професор також торкнувся етичних питань застосування результатів наукових досліджень.

«Молекулярна  біологія дає можливість прочитати весь геном людини. Ці знання можна використати у діагностиці і лікуванні, зокрема різних видів раку, які досі вважали невиліковними, − зазначив директор лабораторії молекулярної  діагностики в Канаді, у якій досліджують різні форми лейкемії та лімфоми. − Результати наукових досліджень підтверджують, що вивчаючи низку генів, можна створити один специфічний лік для кожної особи, що є початком персональної медицини».

Так звані дизайн-ліки – це ліки, які розробляють для кожного пацієнта особисто, відповідно до результатів просканованого генетичного коду. Їх уже зараз використовують у медицині. Дизайн-ліки, за словами професора, дають можливість уникнути ускладнень при лікуванні онкозахворювань і пришвидшать процес одужання.

Професор також поділився прогнозами розвитку інновацій у медицині на майбутнє. За його словами, уже тепер існують інституції, які працюють над тим, щоб проводити моніторинг  здоров’я людини щомісяця за допомогою пристрою розміром як мобільний телефон. Людина, яка перебуває у зоні ризику, може носити при собі такий апарат, і брати зразок крові для перевірки свого геному. Періодично апарат самостійно визначає, чи відбулись у клітинах певні мутації, порівнюючи різні біохімічні показники, а також досліджуючи профіль усіх генів. Інформація про нове діагностування надходить до лікаря пацієнта, який відразу аналізує вихідні дані. «З таким підходом, ми можемо не чекати, поки людина захворіє серйозно, а, за допомогою легких маніпуляцій, запобігати хворобі. На мою думку, це буде найбільшим проривом у медицині найближчими роками», − вважає Юрій Мончак. Науковець не приховує, що перевагами персоналізованої медицини зможуть скористатися спочатку тільки багаті люди, але з часом ця технологія ставатиме усе популярнішою і доступнішою.

Юрій Мончак також прокоментував події, які зараз відбуваються в Україні на євромайдані: «У Канаді і я, і мої рідні, і чисельна українська громада намагаємося підтримувати українські традиції, щоб молоде покоління не забувало про Україну. Коли мої однолітки на вихідних мали вільний час, ми відвідували суботні та недільні українські школи. Тому те, що відбувається зараз в Україні, мені як українцеві в Канаді, видається дуже важливим. Саме на майдані, де я мав нагоду побувати 7-8 грудня, формується громадянське суспільство нової України», − підсумував професор.