Україна післязавтра: чи можливе втілення ідеалів Майдану?

4 Бер 2014

6 березня о 18:00 Львівська бізнес-школа УКУ спільно з компанією pro.mova ініціює дискусію «Україна післязавтра. Чи можливе втілення ідеалів Майдану?».

Дискусія пройде за результатами опитування, яке відбувалось з 4 по 10 лютого 2014 року на Майдані у Києві, а також за результатами онлайн опитування, що відбувалось з 7 по 14 лютого.

Вікторія Бриндза, керівник аналітики та досліджень експертної компанії pro.mova. пояснює актуальність такого дослідження: «Коли є очевидна загроза, організм схильний концентрувати усі сили для захисту. У такі моменти важко думати − а що після? Тим не менше, думати потрібно, зокрема про те, як забезпечити стійку і системну трансформацію суспільства».  

Дослідженням вимірювали сприйняття 12 європейських цінностей (згідно проекту Європейської конституції) серед учасників Майдану та інтернет-користувачів. У обох випадках вибіркова сукупність не є репрезентативною, і результати слід розглядати лише як тенденції. Майдан розглядався як певне соціо-культурне середовище, учасники якого перебувають у безпосередній взаємодії та, ймовірно, є представниками найбільш активної протестної частини українського суспільства з різних регіонів. Враховуючи ці припущення, дослідження було покликано заміряти рівень їхньої згоди з європейськими цінностями, і готовності діяти відповідно до цих цінностей.

Одним із додаткових висновків дослідження, на якому наголошують організатори, є схильність українців до патерналізму − переконання в тому, що сильна держава зобов’язана забезпечувати потреби слабших громадян, і має турбуватися про них. Саме патерналізм, на думку експертів, пов’язує нас зі старою системою і не дає можливості перейти до нового порядку денного. «Відмова від патерналізму − це один із кроків до змін. Готовність долучатися до створення порядку денного країни, а не просто очікувати його від політиків, готовність брати відповідальність не лише за свої дії, а й за суспільство загалом − є невід’ємним атрибутом і першим кроком до розвитку суб’єктності громадян. Однак такої готовності буде недостатньо без розвитку спроможності діяти», − вважає керівник LvBS Софія Опацька.  

Основним напрямом обговорення дискусії «Україна післязавтра: чи можливе втілення ідеалів Майдану?» стане здатність українців самостійно змінювати суспільство, яке звикло обходити правила, уникати відповідальності та ініціативи. Зокрема учасники дискусії обговорять − як реальні зміни можуть впроваджувати самі громадяни.

ОНЛАЙН трансляція події

Тези для дискусії:

–       Як поступово, але системно змінювати країну
–       Що потрібно врахувати, щоб відбулась зміна не лише форми, але й змістів
–       Як змінювати «нормальність» корупційних практик
–       Якою має бути «дорожня карта» перезавантаження усієї системи

Учасники дискусії:

–  Вікторія Бриндза, керівник аналітики та досліджень експертної компанії pro.mova
–  Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи  (скайп-зв’язок)
–  Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ  (скайп-зв’язок)
–  Мирослав Маринович, проректор УКУ, правозахисник
–  Софія Опацька, керівник Львівської бізнес-школи (LvBS)
–  Леся Оробець, народний депутат України (скайп-зв’язок)

Представники громадського сектору Львівського Євромайдану, лідери громадських організацій, представники освітянського та бізнес-середовища.

Модератор дискусії – Андрій Гринчук.  

Прес-служба LvBS спільно з pro.mova