Ярослав Грицак: Середній клас і молоде покоління – резерви змін в Україні

17 Лип 2014

«Історія допомагає ставити правильні питання і давати правильні відповіді», − вважає відомий український історик та публіцист Ярослав Грицак. 11 липня LvBSпобувала у Одесі. Професор УКУ прочитав дві лекції: на конференції FBN-Ukraine − Асоціації власників сімейного бізнесу та у HubOdessa, де зустрівся з представниками бізнесу і громадського сектору.  

«Історія значною мірою обмежує наші можливості, але, якщо ми приймаємо правильні рішення, то можемо змінити траєкторію свого руху на краще», − зазначив Ярослав Грицак.  

На думку історика, в Україні стався зсув цінностей, який почався з 90-х років. «Цінності − це те заради чого ви готові витратити гроші, час, а у окремих випадках − віддати життя. Так, в Україні з’явився середній клас, який має довгострокову траєкторію планування і молоде покоління (ровесники незалежності). Це два найбільші резерви змін в Україні».

За словами Ярослава Грицака, багатими є ті країни, де бізнес можна відкрити за годину. Бідні ті країни, де на відкриття бізнесу потрібен місяць. «Є два типи багатств країн: країни, які мають ресурс і країни, які мають нафту і газ. Не можна стати багатим, нічого не міняючи. Відсталі країни зможуть розвиватися лише використовуючи стратегію «жаб’ячого стрибка», зокрема ця стратегія потрібна Україні».

Для цього стрибка, як зазначає науковець, треба три речі:

– ситуація, коли гірше вже бути не може
– згода в суспільстві потерпіти
– до влади має прийти політична еліта, яка почне робити швидкі реформи не оглядаючись на рейтинги

«Реформи будуть успішними тоді, коли вони матимуть не лише економічний, а й гуманітарний вибір. Україна належить до топ-країн, де є найвищий відсоток студентів на молодь, і це дуже позитивна тенденція, бо освіта є ключовим фактором змін, і вважливо, аби сучасна молодь не дала себе скорумпувати.  Якщо ми не можемо змінити систему, слід творити острівці, де корупція буде поза правилами», − звернувся Ярослав Грицак до підприємців.