Inspiring summer with LvBS

17 Лип 2014

Львівська бізнес-школа пропонує відпочивати влітку з користю
Протягом другої частини літа, щотижня у п’ятницю ми будемо публікувати підбірку цікавих фільмів та книг, які рекомендують до перегляду і прочитання наші викладачі, експерти та гості LvBS.
Запрошуємо відвідувати наш сайт, слідкувати за оновленнями рубрики «Inspiring summer» та отримати порцію натхнення і заряд позитиву.

29 серпня 2014 р.

Юрій Мончак, директор лабораторії молекулярної діагностики в Канаді, професор генетики медичного факультету провідних світових університетів Макгільського та Монреальсьного (Канада) до прочитання рекомендує книжку “1984”  Джорджа Орвела.

“Хоча книжка досить депресивна, проте, читаючи її, можна зрозуміти сучасні події набагато глибше. Книжка мене потрясла, і я тижнями ходив, як зачарований. Автор взірцево висвітлює поняття рабства, протиставлення реальности та ілюзії, надії та зради. Орвел представляє ці поняття на екстремальному рівні; навіть трішки перебільшує. Апе коли проаналізувати сучасну світову політику, тоталітарні режими, аrресію та конфлікти, то світ “1984” зовсім не такий далекий від дійсности…”  Ще кілька додаткових рекомендацій: «Плем’я Вовків» Степана Любомирського, «Бог ВопэΡю» Ольпл Мак, «Joie de сгоіге, joie де vivre» Franїois Varillon, «Дейвід Копперфілд» Чарлса Дікенса та «Володар Перстенів» Джона Толкіна.

Рекомендація фільму: «The Sound of Music» («Звуки музики») — це музичний фільм, якого сюжет побудований на правдивій історії. “Дивлюся на цей фільм раз на рік, і кожного разу мене зворушуе сцена розмови монахині-настоятельки із новіціяткою Маріею (та пісня «Climb Every Mountain», «Пройди кожну гору»). Принциповість, проте незакам’янілість графа мені дуже імпонує, як також і його музичний виступ наприкінці фільму, головно спів пісні «Еделвайс», та роззброення молодого Ролфа.”
 Ще такі фільми мене вразили :”Quo Vadis”, “The Good, the Bad and the Ugly”, “The Last of the Mohicans”, “Reds”, “2001: А Space Odyssey”, “Jean du Florette/Manon des Sources”.

 


22 серпня 2014 р.

 

Андрій Худо, голова ради директорів холдингу емоцій «!ФЕСТ», член дорадчої ради LvBS

 
У наступні 30-40 років у світі відбуватиметься зміщення економічної ваги у бік Азії. В розподілі глобального ВВП (в хорошому сенсі абревіатури ВВП) частка азіатських країн становитиме половину світової. А теперішні світові лідери – Західна Європа та Північна Америка – будуть в два рази меншими, ніж Азія. Тобто, ми прямуємо у століття Азії. З цього глобального тренду кожному вартує заглибитися у філософію, культуру, економіку та спосіб мислення, які притаманні азійським лідерам.

Другий аргумент на користь книг, які я рекомендуватиму, це те, що в Україні відбувається агресія зі сторони Росії, йде новітня війна. Ватрує вникнути в стратегії ведення воєн полководцями-переможцями.

Книгу, яку я рекомендую прочитати, – Сунь-Цзи “Мистецтво війни”. Вважаю, що ця книга є квінтесенцією військової мудрості і вона розкриває багато відповідей у стратегіях ведення сучасних воєн, а постулати залишаються ті ж: шлях, небо, земля, полководець та закон! Вірю, що для України ця війна буде переможною і ми всі разом будемо будувати країну, яка стане світовим лідером! А для цього надзвичайно корисним буде знову ж таки досвід Азії.

В продовження азійського екскурсу, я пропоную з минулого перенестись у наш час і прочитати книгу-мемуари Лі Куан Ю “Сингапурська історія”. Із третього світу в перший! Харизматичний лідер понад 30 років творив прогрес Сингапуру і зробив надзвичайний прорив. Однією з родзинок його управління було достатньо жорстке управління соціальним розвитком, що для нас буде трохи незвично в порівнянні з європейською демократією! Для викорінення корупції та зміни способу мислення державних управлінців у цій книзі є цінний досвід!

 

Думаю, що після такого суспільно-філософсько-військового чтива потрібно розслабитись і тому рекомендую чудовий фільм, який кожному, хто його подивиться, точно продовжить життя. Це французький фільм режисера Олів’є Накаша “Intouchables” (“Недоторкані”), це комедія-драма. Фільм настільки потужний, який додасть позитивних емоцій у ваше життя, його захочеться подивитися ще і ще! Я особисто з сім’єю і друзями його дивився більше 5 разів. Гра Омара Сі та Франсуа Клюзе просто неперевершена!

На закінчення, вірю, що для спільноті LvBS мої рекомендації додадуть натхнення для нових звершень. Успіхів всім!

 15 серпня 2014 р.
Член професорсько-викладацького складу магістерських програм з розробки ПЗ Carnegie Mellon University (один з кращих технічних та дослідницьких університетів у світі), викладач програми LvBS MSc in Technology Management Метью Бас рекомендує:

«Outliers» Malcolm Gladwell 
У цій книзі Гладуелл досліджує фактори, які сприяють захмарному успіху. Він розглядає такі приклади, як – чому більшість канадських хокеїстів народжуються в перші кілька місяців календарного року, як саме один із засновників Microsoft Білл Гейтс досяг свого неймовірного багатства, як The Beatles стали одним з найбільш успішних музичних груп в історії людства, як культурні відмінності впливають на рівень інтелекту та раціональне прийняття рішень, і чому дві людини з однаково винятковим розумом, Крістофер Ланган і Роберт Оппенгеймер, мали дуже різні долі.

 Фільм TEDx відео з Луіс Фон Ан “Massive scale online collaboration”
Луіс Фон Ан, спеціаліст з Carnegie Mellon University, винахідник системи CAPCHA, будує системи, що поєднують людей та комп’ютери для вирішення масштабних завдань, які ті не зможуть вирішити поодинці. 
У цій розмові у  форматі TED, він розповідає, як його амбітний новий проект, Duolingo, допоможе мільйонам людей вивчити нову мову, а також перекладатиме веб-сторінки – швидко, точно та безкоштовно.

 8 серпня 2014 р.

Випускник Гарварду, президент Українського католицького університету, єпископ Паризької єпархії Української Греко-католицької Церкви, владика Борис Ґудзяк рекомендує:

«Кобзар» Тараса Шевченка
Варто перечитати цього літа не лише тому, що відзначаємо 200-ліття від його народження, але насамперед тому, що він і надалі актуальний для кожного українця, зокрема тепер. Можливо, для когось це зніме упередження до української класики як наслідок її шкільного трактування

Фільм «Місія»/ The Mission (1986)
Фільм про іспанських єзуїтів, які в XVII столітті намагалися захистити індіанців в Південній Америці від португальських завойовників. Фільм з глибоким духовним змістом про те як сила цього світу може брутально топтати Боже, але правда все-таки непереможна. Імператив для церковних служителів, а також для політиків і громадських діячів – входити в шкіру підопічного, шанувати його культуру. Глибокий зміст фільму підсилюється зворушливою музикою на тлі південноамериканських гірських краєвидів.

 

1 серпня 2014 р.

Олеся Жулинська, директор зі зв’язків з громадськістю «Кока-Кола Україна»

 

 

Особливо за теперішніх умов рекомендую прочитати болючу книгу Бориса Акуніна «Аристономія». Це унікальна суміш глибинної філософії та художнього роману про те, як мудра людина в переломні періоди історії, розгулу варварства повинна не лише зберегти своє життя, а й свої принципи. Ця подорож крізь античну філософію та громадянську війну початку ХХ століття, дає ще більше розуміння про нашого неминучого сусіда.   

 

Фільм завжди важко рекомендувати, однак зараз хочеться згадати саме цей  «На крилах слави» з феноментальним Пітером О’Тулом і молодим Коліном Фертом. Ця сюрна драма не отримала ні гучних  нагород, ні шалених відгуків. Однак, мені ще раз нагадала, що все минуче і що, лише висока мета і праця заради позитивних зрушень, лишаються в пам’яті людства. Короткий сюжет: після наглої смерті відомий письменник і його молодий вбивця попадають в потойбіччя, що виглядає як готель з відомими особами. У залежності від того як поживальців цінують і пам’ятають на землі, міняється їх статус в цьому готелі. Останнім часом, символ готелю кочує з фільму до фільму. «Готель Будапешт» тому підтвердження.     

 

25 липня 2014 р.

Українець, який 12 років проживає в Шанхаї, дуже добре знає культуру Далекого Сходу і побудував в Китаї успішний глобальний український бізнес. Сергій Лесняк рекомендує:

«Книга П’яти Кілець»  — філософський трактат, написаний в XVII столітті самураєм Міямото Мусасі. Книга присвячена мистецтву Стратегії. “Це книга про те як фехтувати. Вона пропонує ментальні настанови на боротьбу, що зараз для нас, українців, дуже актуально”.
 
 
 
Фільм «Гленгаррі Глен Росс» – кінострічка про те як ефективно продавати.
«Гленгаррі Глен Росс» (англ. Glengarry Glen Ross, 1992) — драматичний триллер Джеймса Фоулі за п’єсою Девіда Мемета. Виконавець ролі другого плану Аль Пачіно за акторську роботу у стрічці висувався на премію «Оскар», а Джек Леммон був визнаний кращим актором на Венеціанському кінофестивалі.

 

 

18 липня 2014 р.

Декан Львівської бізнес-школи Софія Опацька рекомендує до перегляду серіал «Mr. Selfridge». Це реальна історія про яскравого і далекоглядного американського засновника лондонського універмагу «Selfridge». Гаррі Селфрідж не тільки сформулював і прищепив в Англії поняття «клієнт завжди правий», а й виробив власну концепцію «ненудного шопінгу», яка досі дозволяє його універмагам залишатися найбільш оригінальними та цікавими.
«Годі відірватись від серіалу. Раджу всім нашим студентам. Можна повчитись багатьом управлінським інструментам», − говорить про фільм Софія Опацька. 


Варто прочитати: Курт Левін  «Мандрівка крізь ілюзії»
«Книжка для мене складається з двох частин – про перший період життя Курта Левіна: греко-католицьку церкву (зокрема орден студитів) та допомогу її представників під час ІІ Світової війни євреям, а також про другий період – його успіх в бізнесі та досвід праці з японськими компаніями. На перший погляд професійно мене мала б зацікавити друга частина, але саме завдяки першій частині для мене розкрилися образи Андрея та Климентія Шептицьких».