Холодний душ для ІТ-галузі: чому Львів не ІТ-столиця і чи має шанси нею стати?

28 Гру 2015

Майстер-клас Євгена Сисоєва, співзасновника і керуючого партнера венчурного фонду AVentures Capital, у LvBS став холодним душем для ІТ-спільноти Львова. Львів’янам часто доводиться чути компліменти про місто як ІТ-столицю, найкращі ІТ-компанії, найдинамічніший розвиток індустрії тощо. Євген Сисоєв вважаєте, що Львову є куди рости, щоб у найближчі 5 років дорости до рівня Одеси чи Дніпропетровська, зокрема розвинути потенціал як міста інновацій і стартапів .

Майстер-клас відбувся у рамках проекту «Wake Up Meetings», мета якого стимулювати розвиток інновацій, продуктових компаній та підприємницького ІТ руху у Львові. Організатори проекту Львівська бізнес-школа УКУ та Креативний квартал. 

Ми підготували для вас найцікавіші тези дискусії на тему «ІТ-підприємець. Шлях джедая». Додамо, що захід 25 грудня організувала Львівська бізнес-школа УКУ спільно з Креативний кварталом. Модерував зустріч Ілля Кенігштейн, засновник та СЕО «Креативного кварталу».  

Євген Сисоєв у LvBS

Як AVentures Capital відбирає стартапи для фінансування?

– Ми інвестуємо тільки в ІТ-проекти
– Віддаємо перевагу тим проектам і продуктам, які можуть бути конкурентними на глобальному ринку
– Інвестуємо у сильні команди, які можуть не мати відповідних знань, але мають шалену жагу до знань, швидко вчаться і дають «commitment» у рухові до цілі.

У B2B на старті дуже важливо бути ближчим до клієнта і найчастіше ці клієнти – на ринках США та Європи. Тому команда також має бути готовою на певний час на ранньому етапі розвитку переїхати, наприклад у США.  

Ви можете мало знати, але ви повинні мати шалену жагу до знань, швидко вчитися і давати «commitment» на шляху  до цілі.

Що для вас важливіше, коли приймаєте рішення про інвестиції: лідерство, розуміння суті бізнесу чи ідея?

Ми швидше за все шукаємо команду, яка готова вчитися, мислити глобально і готова будувати глобальний бізнес, аніж хорошу ідею. Коли мене запитують, що ти думаєш про мою ідею? Я одразу придивляюсь, чи може ця людина стати CEO світового класу.

Переглянути презентацію зустрічі 

Як українським стартапам привабити американський інвесторів?

Американських інвесторів цікавлять круті підприємці, які можуть змінити індустрію. Їх не цікавить звідки ви, чи яку країну представляєте. Ви маєте їх здивувати крутим технологічним продуктом. Американських інвесторів цікавить команда, яка може побудувати бізнес №1 хоча б у США, але краще №1 у світі.

Коли мене запитують, що ти думаєш про мою ідею? Я одразу придивляюсь, чи може ця людина стати CEO світового класу.

Будьте самокритичні!

Дуже важливо бути самокритичним! Запитуйте себе час від часу: чи справді я маркетолог/продавець/ розробник світового рівня? Пропоную перевірити себе просто зараз? Погляньте на цей слайд. Чи знаєте 25-50% з цих термінів?

Як правило, 75%+ зможуть відповісти лише люди, які мають 5-7 років досвіду CEO  у великих продуктових технологічних компаніях, які є успішними на глобальних ринках. Ви не станете CEO світового рівня, якщо не будете знати про кожну з цих сфер. Учіться і будуйте команди. Кожне із цих слів стане частиною ваших бізнес-процесів! 

ІТ-галузь в Україні сьогодні – як виглядає пиріг?  

Кількість «девелоперів» (розробників) в Україні найбільша у Центральній та Східній Європі. А в нашому бізнесі людський капітал – це 99% успіху, і він є важливішим, ніж кількість грошей. Тому в України є хороший фундамент. А що далі? Історично склалося, що в нас динамічно розвивається сервісний та аутсорсинговий бізнес, якому уже років 15. Якщо говорити про продуктові компанії, то вони з’явились 7-8 років тому. І продуктові бізнеси можуть рости по експоненті та створювати доходи для своїх засновників і додану цінність для країни. У продуктовому бізнесі, як у галузі, працює всього лише кілька відсотків усіх інженерів країни. Звісно, продавати себе як сервіс у певній мірі комфортніше і легше, ніж намагатися зробити продукт. На сьогодні ми IT- commodity країна: продаємо сирий код і людей, які його пишуть. Потім замовники з цього коду зроблять цукерку, а ми отримуємо по факту копійки. На мою думку, Україна має 99, 99% нереалізованого потенціалу. І якщо держава не буде заважати (або заважатиме трішки), ми зможемо сформуватися як технологічна нація. І ваші навички як бізнес-лідерів, як людей, які можуть створювати продукти світового рівня – є ключовими. Ви можете разом писати історію України.  

Україна має 99, 99% нереалізованого потенціалу. І якщо держава не буде заважати (або заважатиме трішки), ми зможемо сформуватися як технологічна нація.

Львів – ІТ-столиця?

У Львові зосереджений великий людський капітал, тут є ціла армія розробників. Але його потенціал як міста інновацій і стартапів досі не реалізований. На кількість розробників, кількість стартаперів, яка припадає, рекордно мала, якщо ж такі є – то у них мікрорезультати навіть для масштабу України. Одна з причин – у Львові немає героя, історії успіху. У багатьох країнах і містах хтось показує приклад і усі біжать за ним. Тож, Львову потрібен такий герой. Я впевнений у потенціалі міста, і за 5 років ви можете стати сильнішими, ніж Дніпропетровськ чи Одеса сьогодні. Для цього потрібні знання, середовище, платформи для побудови network. У Києві наприклад розвинена культура довіри, допомоги. Важливо, аби була критична маса людей з такою культурою. Адже, якщо ви, як підприємець, будете єдиним, хто дотримується концепції довіри і будує стосунки за принципом win-win, а інші цих ідей не поділятимуть, то ви просто не виживете.

Щоб виріс великий бізнес, у місті мають щороку реалізовуватися сотні стартапів, а для цього сотні і сотні розробників повинні пробувати, розвивати власні проекти, ризикувати, не боятися, а не просто працювати за комфортну зарплату. Який найгірший сценарій, якщо у вас не вийде?  Підете назад у компанію.

За останні 10 років аутсорс в Україні відбувся, але за наступні 10 років він буде трансформуватися як бізнес. Тому уже тепер треба відповісти собі на питання: яку цінність ви продаєте, як продаєте, скільки це коштує, як утримувати довгострокову конкурентну перевагу тощо. Тому усій аутсорсинговій галузі в Україні треба задуматися як вони будуть розвиватися наступні 10 років і як їм конкурувати глобально? Українські інженери уже зараз коштують дорожче, ніж у Варшаві чи Празі. То навіщо замовнику платити більше саме українцям?   

Щоб виріс великий бізнес, у Львові мають щороку реалізовуватися сотні стартапів, а для цього сотні і сотні розробників повинні пробувати, розвивати власні проекти, ризикувати, не боятися!

ІТ-тренди

Є цілі індустрії, які поки не відбулися, але на них велика ставка у наступні 10 років, і які у найближчі десятиліття змінять наше життя. Ідеться про усе, що стосується Internet of Things – те, що іде у зв’язці  hardware та software; також усе, що пов’язане з робототехнікою, Augmented/Virtual reality, transportation industry, наприклад self-driving cars. Наше життя змінять дрони та 3D принтери. Уявіть собі склад Amazon, де 3D принтер, за вашим замовленням, друкує стільчик і дрон вам його привозить. Тобто це цілий пласт, який за 10-20 років змінить світ у галузях виробництва, створення продуктів і користувацькому досвіді.

Networking

Мій досвід networking  говорить про те, що, будуючи мережу, треба мати позитивні наміри допомогти людині і нічого не чекати взамін. Спосіб №1 як з network отримати цінність – допомогти. Якщо ти допоможеш, люди це запам’ятають. Фундаментально у побудові мережі лежать цінності. Якщо ви хочете будувати мережу системно – то треба і системно працювати, це щоденна робота – знайомитися з партнерами, дистриб’юторами, журналістами, підприємцями.

Заплати наперед

Щоб Україна відбулась як технологічна держава нам потрібно більше довіри один до одного, і люди повинні більше допомагати один одному без будь-якої «прихованої» думки. Це те, що називається культура pay it forward. Наприклад, якщо до нас у AVentures Capital приходять команди з класними проектами, але вони не з фокусом на наш фонд, я все одно готовий їх познайомити з потрібними людьми, які їм можуть допомогти. Ми дуже часто даємо корисний фідбек, знайомимо з потрібними людьми – навіть тим, у кого не збираємося інвестувати, і цю культуру ми розвиваємо всередині свого портфеля. В Україні  зараз така ситуація, що нам треба бути максимально волонтерами і все, що від нас залежить – треба  ініціювати і робити знизу. Будуймо  культуру довіри і допомоги один одному!

Щоб Україна відбулась як технологічна держава, нам потрібно більше довіри один до одного.

На майстер-класі ми зібрали 14 тис.грн для Центру Волонтерства УКУ “Волонтерська Сотня”. Усі кошти будуть скеровані для допомоги військовим, що боронять територіальну цілісність України.

 

Занотувала Вероніка Саврук