Право на стартап: фіксуй і захищай!

10 Тра 2016

Далеко не всі, хто називає себе «стартапами» в Україні, є ними насправді. А ті, що відповідають цьому визначенню, лише вчаться бути успішними та захищати себе та свої ідеї. Про те, як вирішити проблеми українських стартапів, розвивати інновації та досягати успіху, розповів адвокат, юридичний радник 12 діючих стартапів, почесний амбасадор Startup Nations (Global Entrepreneurship Network) в Україні Назар Танасишин.

Nazar Tanasyshyn

Під час майстер-класу «Право на стартап: як захистити інновації» у межах спільного проекту Львівської бізнес-школи УКУ разом з Центром інновацій та підприємництва iHUB Entrepreneurs Meetings він назвав способи, якими стартапи зможуть захистити свої ідеї та продукти, а також порадив, як їм застосовувати норми права на практиці.

«Аби ви могли називати себе стартапам, ваш проект обов’язково повинен відповідати таким критеріям: новаторство, масштабування, візія на майбутнє. Крім того, і українським стартапам цього треба повчитися, потрібне бізнес-планування. Зараз воно у нас практично відсутнє. Але при реалізації вашої ідеї воно необхідне. Треба захищати свої ідеї з моменту їх виникнення!», – наголошує адвокат.

Ми підготували основні його поради для стартапів:

Не бійтесь розповідати про свої ідеї, не бійтесь поширювати їх. Це потрібно. Але не розповідайте основні технічні рішення, залишайте якусь секретність.

Фіксуйте! Їдеї мають бути зафіксовані, аби потім, при потребі, ви могли довести своє авторство.

Пам’ятайте, що суди – це завжди погано для стартапів. Уникайте судових спорів, намагайтесь залагодити будь-яку конфліктну ситуацію шляхом переговорів. Адже йдеться про репутаційні ризики та додаткові витрати.

Давайте інвестору щось таке, чого можна торкнутися: підтвердження права власності, авторського права чи іншу технічну документацію. Інвестори це люблять.

Укладайте договори. Прописуйте в них усі умови, починаючи з того кого і коли ви берете на роботу, на яких умовах, коли будете його звільняти. Прописуйте в угодах основні умови продукції, яка буде виготовлятись, постачатись, на яких умовах товар/послуга буде постачатись. Перевіряйте репутацію того, з ким ви проводите переговори, шукайте про нього якомога більше інформації, дізнавайтесь, наскільки у нього хороший ґудвіл (вартість ділової репутації, – ред.), як і навіть де він проводить переговори.

Право на програму можна поділити на особисте майнове та особисте немайнове право. Особисте немайнове право автора, право програміста-розробника залишається за ним назавжди. Він завжди буде вказувати, що він є автором цієї програми. Інша річ, що майнове право передається. Якщо ви берете на роботу розробника програмного забезпечення, то прописуйте в трудовому чи цивільно-правовому договорі умови переходу цього програмного забезпечення. З моменту створення, з моменту розробки частини коду прописуйте це в документах – коли і куди це право переходить. Фіксуйте все в технічних завданнях, в переписках. Обов’язково затверджуйте це актами приймання-передачі наданих послуг чи розробки програмного забезпечення. І не забувайте оплачувати, тому що фіксація оплати також дуже важлива.

Nazar Tanasyshyn

Авторське право виникає з моменту створення якогось продукту і воно не має територіальних меж. Написавши програму, ви будете її автором і в Україні, і в Сполучених Штатах.

Не бійтеся програвати. Вчіться проходити крізь скрутні часи та працювати над своїми помилками.

Довідка: Назар Танасишин – адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Танасишин, Михалевський і Партнери» (T&M Boutique Law Firm). Є членом International Bar Association, почесний амбасадор Startup Nations (Global Entrepreneurship Network) в Україні. Має значний досвід супроводу українських IT-проектів. Юридичний радник 12 діючих стартапів, з низ 7 – з іноземним елементом. Громадський та політичний діяч, ідеолог необхідності створення якісного українського продукту.

Nazar Tanasyshyn