Аби займатись спортом, необов’язково іти у фітнес-клуб, – експерт про угоду з ЄС

18 Вер 2014

Михайло Колісник під час Open House KEMBA розповів, що означає для українською бізнесу ратифікація угоди з ЄС, відкладення вступу до зони вільної торгівлі і дав поради підприємцям як стати конкурентоспроможним в умовах глобальної конкуренції.

Професор бізнесу KSЕ, партнер Іnspira, професор з фінансів LvBS Михайло Колісник вважає, що те, що стосується підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом і відтермінування її економічної частини, не є таким однозначним: «Я думаю, що підписання і ратифікація самого договору, поза всякими сумнівами, є позитивним моментом. З іншого боку – публічне оголошення про відтермінування виконання економічної частини угоди є негативним сигналом. Дехто може вважати це тактичною поразкою України, бо ми відклали реформи на півтора роки. Але, чи хтось нас заставляє цих півтора роки нічого не робити? Чи нам потрібен папір про асоціацію з Євросоюзом для того, аби виконувати ті пункти, які в тому папері написані? Хто хоче займатися спортом, той не обов’язково повинен записуватися у дорогий фітнес-клуб:  для того, щоб робити вправи він повинен просто виконувати вправи. Ми маємо півтора роки на підготовку: щоб перевести подих і братися до роботи», – наголошує економіст.

За словами Михайла Колісника, для того, аби українському бізнесу бути конкурентоздатним на європейських ринках, слід ров’язати простішу задачку, аніж державі в цілому: «Кожен із менеджерів у своєму бізнесі є на своєму місці, кожен із них відповідає за певні функції і кожен повинен задати просте питанням: які гарні товари, послуги чи продукти ми можемо випустити, розробити впродовж цих півтора роки для того, щоб вийти на європейські ринки? А державі слід подумати, який бізнес-клімат повинен бути, яку монетарну, фіскальну політику слід впровадити для того, щоб сприяти підприємцям, а не давити їх», – резюмував Михайло Колісник.

Він наголосив, що у контексті реформ та змін для підприємців ключову роль відіграє освіта: 
«Освіта – це не лише вирівнювання знаменників знань. Люди, які вчаться, вчаться мислити поза коробочкою, поза певними ментальними обмеженнями, які часто нас зашорюють. Бізнес-освіта знімає ці обмеження, показує, у якому напрямку рухатися і, щонайважливіше, дає тобі впевненість у тих, діях, які ти робиш».

Читайте також: Михайло Колісник дав прогноз, яким буде курс гривні до долара