Big Start 2023. Як створювався УКУ? Зустріч вступників з Тарасом Добком, Софією Опацькою та Яриною Бойчук.

12 Жов 2023

Яка роль бізнес-навчання у житті підприємця? Які цілі варто поставити собі, щоб отримати найкращий результат? Як спільнота впливає на життя кожного вступника? Big Start 2023 розпочато! В межах першого дня навчання всі вступники магістерських програм Бізнес-школи УКУ знайшли відповіді на ці та багато інших питань під час зустрічі з Ректором УКУ Тарасом Добком, декан-засновницею Бізнес-школи УКУ та проректоркою зі стратегічного розвитку УКУ Софією Опацькою та директоркою Бізнес-школи УКУ Яриною Бойчук. Ділимось найкращими думками та мотивацією з вами.

«В УКУ у вас завжди буде нагода чогось навчитися. При зустрічі з людьми навіть на коридорах – отримати інсайти для власного розвитку  і  бізнесу», – Ярина Бойчук.

Протягом панельної дискусії Тарас Добко, Софія Опацька та Ярина Бойчук поділились історією створення УКУ та Бізнес-школи УКУ, місією та цінностями школи і тим, як перетворити два роки навчання на неоціненний досвід, вклад в розвиток особистості та власного бізнесу. 

Цьогоріч до Спільноти Бізнес-школи УКУ приєднались 78 нових учасників з більше ніж 9 різних міст України. Стіни Бізнес-школи УКУ об’єднали людей з різним управлінським досвідом та з різноманітних сфер: від оборонної промисловості до IT.

Важливі критерії наших вступників – це досвід та бажання переосмислити власний досвід.

«Ви вже в спільноті, на яку ви можете розраховувати. І це дуже важливо. 

Використайте цей час правильно. Ви вирішили вчитися в непростий час і це накладає великі та важливі зобов’язання як на вас, так і на нас, як на Бізнес-школу.

Спільнота для нас – це коли ти можеш розраховувати на інших людей, навіть якщо ти не знаєш їх особисто, але вони є частиною Бізнес-школи: всі наші учасники, випускники та команда», – поділилась Софія Опацька.

Що очікують учасники від навчання в УКУ? 

Учасники в реальному часі поділились своїми думками. Чого чекають найбільше? Натхнення, нових викликів, масштабування, систематизації знань і стати частиною спільноти УКУ.

«Ви для мене особливі і цінні, бо будете першими серед моїх випускників. Ваші успіхи і плоди навчання в університеті є надзвичайно важливими. 

Мені приємно бачити серед вас вже знайомі обличчя, людей, які вже тут вчилися. Я дуже сподіваюся, що за ці два роки нам вдасться ближче познайомитися. Адже нам важливі людські історії, люди, а не цифри та графіки. 

Навчання в УКУ – це про те, щоб надихнутися, зарядитися тією енергією, щоб надалі легко долати будь-які труднощі», – звернувся до учасників Тарас Добко, Ректор УКУ.

Як створювався Український католицький університет, та які цілі всі ставили перед собою? 

Також вступники більше дізнались про історію УКУ.

«Університет був заснований патріархом Йосипом Сліпим в екзилі. Тому важливі ті цінності і принципи, які лежали в основі університету, що він вижив і продовжив своє існування.

Ми були маленькими, нас часто запитували, що може привнести університет в релігійне, суспільне життя України. Але були цінності та люди, які хотіли творити», – поділився Тарас Добко.

На той момент всі зрозуміли, що основне завдання УКУ – переосмислити ідею університету у 21 столітті. І так Український католицький університет став чи не одним з перших стартапів в Україні. Тому зараз стратегія – це не просто ідентифікація нових цілей, а про те, щоб зарядитися, надихнутися.

«Важливо знати про нашу історію, історію УГКЦ, частиною якої є університет і яка була в підпіллі. Ми маємо на кого рівнятися  в своїй історії.

Адже ця історія – це приклад лідерства і вона лише зараз стала більш зрозумілою для нас та наших студентів. », – додала Софія Опацька. 

Софія Опацька також згадала про заснування Бізнес-школи, як частини УКУ у 2008 році.

«Для того, щоб мати найкращих випускників – нам потрібні найкращі абітурієнти. Тому ми робимо відбір, і ви пройшли його.  І наше завдання – не нашкодити вам. Якщо ви будете нести бажання щось змінювати в цій країні, заряджати своїм лідерством, значить нам вдалось», – Софія Опацька.

Яка стратегія розвитку університету і яка роль учасників у цьому процесі?

«Великий вплив невеликого університету. Тому ми обрали єдиний дієвий спосіб – формат свідчення. Якщо ти невеликий, то ти можеш впливати через свідчення.

Ми хочемо робити якісно. Guide not hide (не ховай, а ділись). Якщо ми щось винаходили, нам щось вдавалось – ми готові ділитись цим. Це вимагало від нас бути ще більш винахідливими. Отже, мова свідчення – це один з способів впливу», – Тарас Добко.

«Прийшовши в Бізнес-школу з бізнесу, я зрозуміла, що окрім цифр є ці невидимі речі, на які ти опираєшся, і якщо вся команда тебе підтримує, то немає нічого неможливого. 

В стратегії завжди залишається момент віри. Цифри – це добре, але не все в житті можна ними виміряти», – Софія Опацька.

Тарас Добко також поділився однією з цілей:

«Ми хочемо, щоб УКУ було середовищем, яке створює ідеї і через лідерів думок передає їх далі. Ми розуміємо, що як спільнота студентів, працівників – ми маленькі. Але наша спільнота – це випускники, учасники, їх сімʼї. Ми хочемо, щоб була ціла мережа спільнот навколо УКУ».

Також Софія Опацька та Тарас Добко поділились, що всі учасники отримають, завершивши навчання. Серед них:

  • Готовність йти на «глибоку воду». Випускники – люди, що бачать шанс зробити в нашій країні щось таке, що готове змінити Україну. Лідери з глобальним мисленням, люди, які можуть говорити з міжнародними лідерами та вести такий прорив.
  • Лідерство для служіння. Що означає бути елітою? Бачити далі свого носа. Показувати приклад лідерства для служіння — також є місією випускника УКУ. 
  • Бажання зростати як самому, так і вирощувати все навколо. Т-shape people. Люди, які розвиваються не лише в глибину, а й в ширину. Ви всі вже професіонали своєї справи. УКУ якраз може дати ширину і вона може прийти від найнеочікуваніших людей та сфер. 

І головне: «Не бійтеся і не розслабляйтеся. Тепер починається ваше навчання довжиною у два роки».