Чи потрібно програмістам ставати менеджерами?

29 Кві 2015

Коли заходить мова про кар’єрний ріст, зміну позицій, перехід із зони комфорту, де ти все знаєш і вмієш, у зону, де з об’єктивних причин може не вийти, багато з нас всіляко відкладають таке рішення. «Чи можна програмісту дорости до менеджера і які є альтернативи?», – це питання спадає на думку програмістам, які хочуть розвиватися, не лише набиваючи код на клавіатурі. 

В ІТ-індустрії не існує однієї «гілки розвитку» подій. Якщо ви прагнете розвиватись, завжди є декілька «векторів розвитку», які є менш або більш популярними. Кар’єра –  це багатовимірний простір і кожен сам для себе вибирає по яких осях рухатися, і що, власне, він вважає «кар’єрним зростом», особливо, якщо врахувати, що рухатися відразу у всіх напрямках неможливо. Прикладами таких осей у IT є рівень доходу, відповідальність за дії інших людей, впровадження складних систем, особиста незалежність, робота з людьми тощо.

Якщо важливим є рухатися по осі вирішення складних технічних завдань – можна розвивати навички програмного архітектора, якщо – особиста незалежність, то програміст перестає бути архітектором і йде у фріланс. Хтось із тестера, на початку кар’єри в ІТ, стає керівником відділу, хтось відкриває свою фірму, хтось починає програмувати іншою мовою або в іншій області.

Ну і звичайно, програмісту можна піти в менеджери. Ідеться про тімлідів, керівників проектів, начальників відділів тощо. Якщо порівнювати конкретно позиції менеджера і програміста, то ключова різниця між ними у тому, що програміст пише код, а менеджер керує людьми. Але не всі ті, хто добре пишуть код, можуть бути хорошими управлінцями, і головне – не всім це сподобається.

Ось перелік ключових навичок, якими, на нашу думку, повинні володіти програмісти, які хочуть стати менеджерами:
– хороший менеджер повинен вміти працювати з людьми. У програмістів задатки менеджера видно одразу – він згуртовує навколо себе людей, вміє показати переваги роботи в команді, має візію проекту і бачить його кінцеву мету, також він готовий представляти інтереси групи;
– вміння бачити загальну картину: успішним менеджером буде той програміст, який має цілісне бачення, а не обмежується кодом;
– досконало розвинуті навички комунікації;
– готовність брати на себе відповідальність і відповідати за загальний результат;
– перевага програміста, який хоче стати менеджером, у тому, що він має технічний досвід, завдяки якому можна знайти спільну мову з девелоперами, бо для цього потрібно розуміти специфіку їх роботи.

Потрібно розуміти, ризики того, що хороший програміст не обов’язково стане хорошим менеджером. Водночас, через 2-3 роки він втратить свою кваліфікацію і відновити її буде вкрай складно. При цьому змінити місце роботи йому буде ще складніше – хорошому програмісту всюди раді, а посередніх менеджерів достатньо.«Компанія Nokia свого часу попеклась на цьому. У них був єдиний спосіб для “технарів” просуватись по кар’єрній драбині та отримувати більше грошей – стати менеджером, – розповідає учасник програми MS inTechnology Management Михайло Верланов, Service Product Manager у компанії SoftServe. – Природно, що люди, прагнучи кращих зарплат та вищого рівня життя, ставали менеджерами. Це призвело до того, що менеджерами середньої ланки буди всі інженери, але їхнє  кар’єрне зростання по лінії інженерії зупинялося. Таким чином компанія зупинилась у розвиток з точки зору  менеджменту та провалилась у інноваціях». 

Втім, програмістам, які відчувають, що мають задатки до управління, не варто боятись: не спробувавши себе, ніколи не дізнаєшся. Схема переходу в менеджери часто сприймається програмістами як безповоротна. Цю задачу можна вирішити, поділивши її на «спробувати в рамках пілотного проекту без підвищення» і «перехід в менеджери, якщо пілотний проект вдався». Так за кілька місяців навики та досвід не встигають застаріти, а ось спробувати і подивитися на себе в позиції менеджера цілком можна. Головне не забувати, щоб стати хорошим менеджером  потрібно працювати –  це титанічна робота над собою, потрібна нова зовсім інша освіта, кардинально інший підхід до людей та до роботи. 

Автор: Софія Ліщинська

Джерело: Igate