Дискусія до Дня батька: Зараз такий час, що важко зрозуміти, хто вдома лідер

22 Чер 2021

Наприкінці минулого тижня у Львівській бізнес-школі УКУ відбулась тематична дискусія до Дня батька, де ми разом із нашими досвідченими у батьківстві спікерами вирішували, чи ходять чоловіки у декрет. Зустріч вийшла напрочуд теплою та атмосферною. Участь у розмові взяли: Олег Баран, Андрій Капраль та Валерій Шипунов. Модерував дійство CEO Центру підприємництва УКУ Іван Петренко. 

Упродовж майже двох годин присутні мали змогу вбирати цінний досвід спікерів у поєднанні батьківства та ведення бізнесу, все це із ноткою гумору та самоіронії.

Зокрема, ми поговорили про таке:

  • ефективне поєднання ролі тата та успішної кар’єри;
  • брати дітей з собою на роботу чи в похід це не завжди боляче;
  • приклад батька як дороговказ у дорослому житті;
  • особисті лайфхаки татівства.

Радо ділимось із вами кількома інсайтами із нашої натхненної зустрічі:

Залучати дітей до свого ремесла – це хороша ідея, але не всім дітям це цікаво і потрібно, тож тут  треба дуже зважати на їх вподобання та задатки.

Для того, аби бути хорошим лідером, треба розвивати у собі смиренність, а діти її навчають чи ненайкраще.

Власна справа – це свого роду теж дитина і потрібно налаштувати всі процеси якомога грамотніше вже хоча б для того, аби одна «дитина» не страждала від іншої.

Дух підприємництва притаманний не кожній особистості і тут важливо розгледіти талант чи то бізнесовий, чи то творчий, аби не гаяти часу не на своє діло.

Зараз такий час, що важко зрозуміти, що ти, як батько, вдома лідер: наші діти знають набагато більше, ніж знали ми свого часу. І це треба прийняти.

Чим більше у тебе обов’язків, тим більша на тобі відповідальність. І тут максимально важливим є паритет, чи то з бізнесовим партнером, а чи в особистому житті.

Часто роль лідерства у сім’ї можуть переоцінювати: не так важливо хто лідер, як важливими є любов та повага. У двосторонньому порядку.

Найкращого результату у команді можна досягти завдяки здоровій атмосфері підтримки та довіри як вдома, так і на роботі.

Страх до чогось нового часто спровокований бідністю, нам потрібно це витісняти зі свого світосприйняття, та вчити українців бути більш відкритими до нових підходів.

Попри всі старання виховати дитину, у кінцевому результаті дуже часто вона буде схожою на батьків. Тож виховувати, у першу чергу, потрібно самих себе.

 

Наприкінці нашої зустрічі глядачі у залі мали змогу поставити ті запитання, які актуальні саме їм. Підсумувавши відповіді наших спікерів, ми дійшли до висновку, що бізнесмени таки ходять у декрет. Звісно, далеко не завжди тут поки йдеться про його класичну форму, але поступ у суспільстві щодо повноцінного розділення ролі батьківства в українських сім’ях усе ж очевидний.

Принагідно нагадаємо, що чоловіки в Україні з весни поточного року мають можливість оформити декретну відпустку.