Команда Бізнес-школи УКУ завітала до історико-культурного заповідника «Тустань»

9 Лис 2022

Команда Бізнес-школи УКУ завітала до історико-культурного заповідника «Тустань», архітектурної спадщини ЮНЕСКО. Ми не тільки насолоджувалися красою Бойківщини, але й дізнавалися про роботу заповідника у час війни в форматі бізнес-кейсу. 

Учасник навчальної програми Key Executive MBA, архітектор екосистеми Тустань та голова громадської організації «Тустань» – Василь Рожко, провів нам екскурсію, описав бізнес-кейс заповідника та розповів про те, як навчання у Бізнес-школі УКУ допомагає йому приймати управлінські рішення та формувати стратегічне бачення розвитку «Тустані». 

Протягом  1971—1978 рр. Михайло Рожко (батько Василя Рожка, учасника навчальної програми Key Executive MBA у Бізнес-школі УКУ), разом із групою ентузіастів здійснив систематичні обміри наявних слідів забудови та склав перші реконструкції фортеці. 

Від 1978 року розпочався якісно новий етап досліджень Тустані, коли на пам’ятці розпочала роботу експедиція Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, яка у була трансформована у Карпатську архітектурно-археологічну експедицію Інституту суспільних наук під керівництвом Михайла Рожка. Відтоді відбувалось активне дослідження пам’ятки архітектури, а справу батька перейняв Василь.

Як розповів нам Василь зараз заповідник займається:

  • активною дослідницькою, науковою та просвітницькою діяльністю;
  • охороною та збереженням об’єктів культурної спадщини;
  • культурно-освітньою роботою та популяризацією культурної спадщини;
  • роботою з відвідувачами та благоустроєм території;
  • співпрацею з місцевим населенням і підприємцями;
  • наданням рекомендацій для будівництва та реконструкції територій і споруд у межах заповідних зон;
  • реставраційно-відновлюваними роботами;
  • створенням історико-культурного рекреаційного середовища Українських Карпат, розвитку туризму, в тому числі й міжнародного.

Також Василь Рожко поділився із нами ініціативою, яка виникла та запрацювала у час війни. Зокрема, активно діє Штаб порятунку спадщини, члени якого також входять до профільної робочої групи при Міністерстві культури. Координатором Штабу є Василь Рожко та директор музею Революції гідності Ігор Пошивайло. Штаб працює над захистом музейних колекцій, документуванням втрат, координацією з іншими ініціативами та гуманітарною допомогою. 

Наскельна фортеця «Тустань» ХII-ХVІ століть – це унікальна пам’ятка природи та будівництва, яка не мала аналогів у Європі. Фортеця діяла як потужний оборонний, митний та адміністративний центр. Цей комплекс був вершиною майстерності тогочасних будівничих. Тустань була також давнім торговим шляхом, який пролягав у місцевості у часи Русі. Купці везли сіль із Дрогобича у Європу саме через Тустань і  фортеця діяла ще й як митниця.

Пишаємося нашими учасниками та їх досягненнями!