«Команда – це не тільки про результат, але результат – це завжди про команду»

28 Жов 2016

 

Свій другий модуль п’ята група MS in Innovations and Entrepreneurship присвятила фінансам, а також командній роботі. Учасники слухали викладача з фінансів LvBS Михайла Сала та працювали над кейсом від випускника KEMBA LvBS, засновника і директора зі стратегії компанії «Горгани» Андрія Бандрівського у форматі Experts in Teamwork під керівництвом Наталки Шпот, академічної лідерки програми «HRM у бізнесі». Далі читайте найцікавіші та найкорисніші моменти модулю – в інсайтах від наших учасників.

Серед ключових думок Михайла Сала, викладача фінансів LvBS, озвучених під час курсу «Фінансовий облік та фінансовий аналіз», учасники відзначили те, що фінанси для підприємця – це частина творчого процесу:

«Не зважаючи на наявність спеціальних конвенцій (як GAAP – General Accepted Accounting Principles та IFRS – International Financial Reporting Standards), регулюючих міжнародні стандарти фінансової звітності, існування великої кількості шаблонів і лайфхаків, ведення фінансів – справа творча. Тільки ви можете вирішувати, як оформляти ті чи інші деталі вашої справи.

Ця ідея гарно ілюструється на наступному прикладі: існує два методи ведення фінансового обліку – касовий, cash-метод (гроші враховуються виключно після фактичного надходження чи витрати) і метод нарахування (гроші мають враховуватись одразу після документального оформлення, навіть якщо фактично їх рух ще не відбувся). Виходячи з загально прийнятих рекомендацій, компанії, обороти яких не перевищують 5 млн гривень на рік, можуть вести фінансовий облік за касовим методом, але остаточне рішення залишаться за бізнесом».

 

Анастасія Верба, учасниця MSIE5 про курс з фінансів:

«Інформація викладена зрозуміло та доступно навіть для тих, хто абсолютно нічого не розуміє в цифрах. Завдяки тому, що матеріал ми отримали ще перед курсом, можна було легко зорієнтуватись у задачах та розуміти, звідки взялись формули для підрахунків. Беру цю інформацію для використання в роботі!».

Після лекції модуль продовжився у форматі командної роботи. Три дні учасники працювали над кейсом та презентували результати своєї роботи.

Андрій Бандрівський, випускник KEMBA LvBS, засновник і директор зі стратегії компанії «Горгани», який ділився з учасниками кейсом для роботи у форматі Experts in Teamwork, так коментує роботу упродовж цих днів: «Вдячний учасникам за заряд енергії і драйву. Окрім ідей і практичних порад, як справитися з викликами і досягнути наших цілей, є ще важливий висновок, що досягати можна більше, швидше та якісніше. Мрії не реалізуються самі по собі. Окрім того, щоб просто працювати, ще важливо залучати компетентних, енергійних і талановитих людей».

Учасниця MSIE5 Христина Сеньків про Experts in Teamwork:

«Курс дуже емоційний. І я б навіть сказала, що він перевершив мої очікування та спочатку трохи упереджене ставлення. Мені завжди здавалось, що якщо хтось є лідером, то, куди б він не потрапив (у розумінні команди), він всіх мобілізує і команда видасть нагора крутий результат. А тут було доволі багато парадоксів: команда з кількома сильними людьми (які, за логікою, мали підсилювати один одного) могла показати далеко не найкращий результат. Тобто, тут все про команду. Робота в команді може як підсилювати якості кожного і ми можемо отримувати неймовірний мікс, завдяки чому створити щось інноваційне, так і нівелювати їх – і в результаті не отримати нічого. Нова команда – це взагалі як гра в умовах невизначеності. Ніколи не знаєш, що станеться. І, що найприємніше: я використала багато речей, якими зараз оперую; було багато інформації, яку я знала тільки в теорії та багато речей, які я не могла собі «розкласти по поличках». На реальному кейсі багато з них структуризувались. Зокрема, маю на увазі певні питання щодо марктетингу та побудови бренду».

Альвіна Бургазлі, учасниця MSIE5 про Experts in Teamwork:

«Неймовірно усвідомлювати, наскільки згуртованою може стати група людей з абсолютно різним бекграундом та моделями поведінки завдяки впровадженню командної та індивідуальної рефлексії, а також свідомій постановці реальних цілей. Формування «дрім тіму» у нашому випадку також прискорювалось жорсткими обмеженнями у часі та постійним примушенням виходу із зони комфорту за рахунок необхідності змінювати види діяльності. Пройшовши курс Experts іn Teamwork вдруге, вважаю, що подібний досвід є необхідним для кожного підприємця та керівника. Команда – це не тільки про результат, але результат – це завжди про команду!».

Учасник групи інноваторів Юрій Стойко вирішив винести максимально практичної користі від участі у командній роботі, тому очікує на фідбек від Андрія Бандрівського та фасилітаторів Experts in Teamwork. «Сам курс виявився фантастичним. Складним, цікавим, неочікуваним, емоційним, конфліктним, здружуючим та щонайголовніше – він випробовував мене та кожного з нас до тієї міри, до якої це було лише можливо. Такого досвіду в мене ще не було – за всі роки роботи в командах».