Конференція «INTRO-2018». Як це було

27 Кві 2018

24 квітня Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) провела щорічну міжнародну конференцію INTRO-2018 на тему «Як компаніям зберігати драйв стартапу?». Гостями конференції були представники бізнесу різних галузей: IT, харчової промисловості, агропромисловості, банківської, фармакологічної та інших сфер, загалом понад 100 учасників. Усі вони розуміють важливість інноваційних процесів, тому 9 годин поспіль слухали, спілкувались, працювали та надихались доповідями запрошених спікерів. Захід був насиченим та яскравим, ділимося враженнями:

У своїй доповіді Геррі Брутон, професор підприємництва та стратегії в бізнес-школі M. J. Neeley в Техасі, розповів про цікавий досвід взаємодії бізнесу, держави та неурядових організацій на ранніх стадіях ринкової економіки Катманду (Непал). Розповів про дослідження щодо «інституційних посередників», хто вони і яку роль відіграють для підприємницької діяльності. Він говорив про розвиток ідеальних органічних екосистем, наголосив, що насправді рішення йдуть від бізнесу, а не від держави чи влади. Професор закликав підприємців думати про те як допомогти малозабезпеченим, аби вони також були спроможні досягти економічного успіху. «Те, як ви ставитесь до людей, відобразиться і принесе суттєвий успіх вашій діяльності», –  пояснив Геррі Брутон.

Сумудіп Саркар, професор кафедри менеджменту Університету Евори (Португалія) на основі кейсу про коркову індустрію продемонстрував як компанії за допомогою інновацій можуть запобігти краху. Він розповідав про те як фінансові ілюзії заважають нам приймати правильні управлінські рішення.  «Крах відбувається регулярно, але потрібно інвестувати в інновації і використовувати різні стратегії на те, щоб врятувати свій продукт», – наголосив Сумудіп Саркар. За його словами, навіть традиційні індустрії можуть «впускати» інновації у своє життя, створюючи високотехнологічні дослідницькі центри.

На воркшопі з service-design Андрій Міліневський, спільно з аудиторією, обрав актуальну майже для всіх тему: «вдома нема що їсти». Болючі точки у різних соціальних груп – різні, та протягом 3,5 годин учасники, розділені на робочі групи, знайшли десятки рішень, які можуть задовольнити потреби кожного.

Панельна дискусія «Інновації в компаніях – тренд чи засіб виживання?» дала всім присутнім багато цікавих і корисних інсайтів: інвестиції в інновації – це не опція на вибір, це необхідність. Чи то залучення стартапів ззовні, чи впровадження інновацій всередині компанії, усе це –  шлях до розвитку бізнесу, без якого він, рано чи пізно, приречений на долю Kodak чи Nokia. Одним з найкращих способів започаткувати інноваційні процеси у компанії – це діджиталізація, яка допомагає зловити драйв від подальшої трансформації в інноваційну компанію. Інноватори в компанії мають постійно відчувати свою цінність і важливість, щоб не вигорати, а йти далі до мети. Отже, цінності, ресурси та процеси –  це основні рушійні сили інновацій як шлях до довготермінового успіху бізнесу. Учасниками дискусії були: 

  • Юлія Порошенко, співзасновниця «Radar Tech, «Агрохаб»
  • Кирило Криволап, асоційований партнер «Civitta»
  • Андрій Павлів, CEO «N-iX», голова наглядової ради Львівського ІТ Кластера
  • Олександр Стоянов, SME Director «Київстар»

Модератор дискусії: маркетинг-директор компанії «Кормотех», випускник програми Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ  та викладач LvBS –  Ігор Блистів.

Захід відбувся у межах ініціативи EU4Business за підтримки Європейського банку реконструкції і розвитку.

Головний медіа-партнер  – «24 канал».

Відгуки учасників INTRO-2018:

Дмитро Вісин, Modern-Expo Group
«…Компанії, які дбають тільки про прибуток на сьогодні, приречені до краху завтра. Справжні великі компанії дбають не лише про максимізацію прибутку, а й про забезпечення набору своїх унікальних цінностей для отримання довготермінового успіху.

Немає чіткого процесу побудови інновацій, проте кожна компанія повинна вибудувати свій унікальний процес. Основні якості інноваторів – це наполегливість та підприємництво. Важливо вміти не зупинятись після помилок, а рухатись далі. Необхідно мати підприємницьку жилку, розуміти, що будь-яка активність в бізнесі повинна давати дохід…»

Михайло Шелемба, Egoїсти
«…Ви мусите бути швидкими в сучасному світі, розвиваючи власний бізнес. Якщо ви повільні – ви програєте. Чим менше місто – повільніший темп життя, менша конкуренція, відповідно, менше розвитку, вимог, цілей.  Подумайте: Чому досі використовуються винні корки? Вони дорожчі, важчі у виготовлені, гірші для реклами, аніж безліч інших аналогів, але досі велику частину ринку займають саме винні корки.

І ще: Even traditional industries can innovate!  Інновації – це завжди трохи божевільних ідей. Коли починають впроваджувати інновації у компаніях, у 40% звільняють CEO компанії. Більшість тримається близько 2-3 років. Інновації – це, зазвичай, довго, болюче, далеко не всім зрозуміло.  Але: інновації в кінцевому рахунку завжди мають приносити прибуток»

Вікторія Бутеленко, PPV Knowledge Networks
«#intro2018 це любов. У межах конференції відбувся дуже інтенсивний воркшоп з сервісного дизайну від Андрія Міліневського. Три години роботи стимулюють працювати максимально ефективно. Після ряду досліджень, інтерв’ю ми вийшли на 12 нестандартних рішень проблеми, а на завершення команди проілюстрували і представили кожне рішення. Було корисно і цікаво. Дякую LvBS за можливість долучитися до цієї чудової конференції Intro 2018.»