LvBS та State University of New York розробляють навчальну програму для медичних менеджерів

18 Вер 2019

У Львівській бізнес-школі УКУ (LvBS) відбулася перша зустріч робочої групи щодо створення навчальної сертифікаційної програми «Управління охороною здоров’я» Health Administration Certificate Program – спільного проекту LvBS, USAID (US Agency for International Development), компанії Deloitte та State University of New York. 

Зустріч відбулась також за участі керуючого партнера агенції Be–it Health & Social Impact Наталі Ольберт-Сінько (партнера LvBS з напрямку медичного менеджменту).

Впровадження реформи охорони здоров’я в Україні потребує значних змін у мисленні та сприйнятті. Ця трансформаційна зміна вимагає лідерських навичок, які не є поширеними, або добре утвердженими в Україні. У зв’язку з реформою також багато медичних працівників отримали нові функції та обов’язки. Ось чому головна увага в управлінській частині реформи повинна приділятися освіті та розвитку особистих навичок. У цій програмі пропонується удосконалити високоякісну модель компетенцій менеджерів охорони здоров’я (що була розроблена 2 роки тому випускниками LvBS спільно з Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації). Нова модель відповідатиме світовим стандартам адміністрування в охороні здоров’я та створена відповідно до моделі компетенцій, розробленої Альянсом лідерства охорони здоров’я (консорціумом національних провідних асоціацій професійних адміністрацій охорони здоров’я).

Головна мета проекту полягає у співпраці з міжнародними партнерами для розвитку лідерів та менеджерів, які можуть впроваджувати процес реформ безпосередньо у власних організаціях. Учасники програми розумітимуть цілі реформ та матимуть знання про стратегічні й оперативні їх наслідки, також важливим фактором є те, що у них буде нульова толерантність до корупції. 

Реалізація програми матиме як локальний, так і загальнонаціональний вплив на систему охорони здоров’я в Україні. На місцевому рівні розвиток нових управлінських компетенцій допоможе досягти цілей реформи та зробить трансформацію всієї системи охорони здоров’я легшою та доступнішою у короткий термін, що дасть можливість закладам та командам галузі розвивати та надавати медичні послуги більш ефективно і, водночас, із меншими витратами.

Щодо загального впливу, варто зазначити: автономні заклади охорони здоров’я з новими менеджерами стануть центрами передового досвіду та обмінюватимуться своїми знаннями з іншими лікарнями. Такі управлінці в майбутньому можуть стати менеджерами у відділах охорони здоров’я, НСЗУ або Міністерстві охорони здоров’я України.

Ярина Бойчук, CEO LvBS

Цінності Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) та наш девіз «Growing companies by growing people» вже багато років показують, що ми не просто навчальна інституція, але й школа, яка ставить перед собою, в тому числі, дуже амбітну ціль зростати самим і брати участь в зростанні України. Мені дуже приємно, що наші цінності за останні кілька років переносяться і на сферу медичного менеджменту, тому що ми всі заслуговуємо високого рівня медичних послуг. Власне, для цього ми і навчаємо адміністраторів та лідерів у цій сфері сучасним методам управління, які вимагає від них медична реформа. Спільний проект із SUNY, фінансований USAID, дасть змогу вдосконалити вже набуті нами знання та створити навчальний курс за світовими стандартами. Тиждень спільної роботи показав, що ми вже маємо чим поділитись із закордонними партнерами та вони можуть допомогти нам досягти наших амбітних цілей зробити нашу медицину та наші заклади охорони здоров’я кращими та ефективнішими.

Протягом тижня роботи проектної групи практикуючі лікарі, дослідники, викладачі, представники організацій-стейкхолдерів оцінювали виклики української системи охорони здоров’я, аналізували ключові вектори медичної реформи (фінансування, надання сервісних послуг, громадське здоров’я, eHealth, професійна медична освіта та ін.) та працювали над основними завданнями:

  • Визначити ключові компетенції для програми.
  • Оцінити наявні навчальні матеріали і створити нові для побудови навчального плану для курсу та структури програми.
  • Визначити критерії відбору першої групи учасників програми, дати та строки проведення програми.

Nata Avaliani, керівниця проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії»

USAID Health Reform Support Project підтримує впровадження реформи охорони здоров’я – це означає розробку нової системи фінансування закладів охорони здоров’я для країни і ця система кардинально відрізняється від тієї, що була в минулому. Тож для USAID та Уряду України це важлива спільна ініціатива: розробити навчальний та освітній потенціал в академічній інституції задля задоволення потреб системи охорони здоров’я, де майбутні управлінці медичних установ здобуватимуть нові знання, що важливі для успіху їхніх установ у контексті реформи охорони здоров’я.

David Odegaard, State University of New York at Albany, School of Public Health

Наш візит у Львівську бізнес школу УКУ (LvBS) – це частина партнерства для створення сертифікованого курсу із адміністрування в охороні здоров’я, за фінансової підтримки USAID. Наші представники були приємно вражені увагою колег з LvBS та бажанням співпраці. На наше переконання, LvBS – це саме той навчальний заклад, у співпраці з яким ми можемо створити такий курс для всієї України. Ми маємо велику надію, що наш проект допоможе Україні пройти процес реформи легше і швидше. 

Навчальна програма стартує у Львівській бізнес-школі УКУ у лютому 2020 року і матиме три етапи – кожен із яких триватиме 5 днів. У ній візьмуть участь 25 керівників закладів охорони здоров’я зі всієї України на конкурсній основі (слідкуйте за нашими новинами, аби першими дізнатися про умови конкурсу). Основні завдання програми – навчити медичних менеджерів новим методам управління за світовими стандартами та дати їм знання, які допоможуть в час реформи спеціалізованої медичної допомоги. Набір на програму почнеться в жовтні 2019 року.

Нагадуємо, перша навчальна програма для менеджерів медичної сфери у Львівській бізнес-школі УКУ Leaders for Health була проведена за партнерства з Be-It Health & Social Impact у межах проекту Світового Банку, що фінансувався Швейцарською агенцією з розвитку співробітництва.