На курсі «Expert in Teamwork» студенти розробили шість проектів для Львова

20 Жов 2015

Близько 40 студентів УКУ з різних спеціальностей навчалися навикам ефективної співпраці та управління проектами під час спеціалізованого україно-норвезького курсу «Експерти командної роботи» («Expert in Teamwork»).

Практичний курс з командної роботи «Expert in Teamwork» спрямований на розвиток навичок міждисциплінарної командної роботи та провадження інновацій. Його розробив Норвезький університет технології та науки (NTNU) в Тронхеймі 10 років тому, поширює його у інших скандинавських університетах, а тепер – в Україні в рамках міжнародного проекту з інноваційної освіти, який реалізовує Львівська бізнес-школа УКУ в партнерстві з університетом Норвегії NTNU та компанією Innoco за підтримки Норвезького Міністерства закордонних справ. Курс адаптовують відповідно до викликів студентів і сучасного життя в Україні.

 
10393832_1051022141609679_5105438549160441838_n

Студенти УКУ навчалися протягом тижня і розробили шість соціальних та культурних проектів для Львова. Особливість курсу в міждисциплінарному підході до реалізації ідеї. Адже в одній команді могли працювати журналісти, богослови і соціальні педагоги, а також студенти зі Школи медіакомунікацій. У всіх єдине завдання – випрацювати в команді оригінальну ідею та запропонувати конкретні кроки для її реалізації.

«Здобуваючи традиційну освіти в університеті, студенти навчаються, щоб стати експертом у своїй галузі. Учасникам курсу «Experts in Teamwork» треба вийти зі своєї зони комфорту і зустрітись з різними перешкодами, одне з яких – поділитися власними знаннями, і використати власні та чужі вміння, щоб разом вирішувати проблеми. Суть полягає у поєднанні вмінь; у можливості ефективно працювати в команді і приносити максимум користі один одному. Ці навички користуються високим попитом в сучасному професійному середовищі. Ефективна співпраця є необхідною умовою для подальшого успішного виконання комплексних завдань», – коментує координатор курсу, академічний директор LvBS Ярина Бойчук.

11990442_1051022631609630_6189824357045658960_n

Учасників курсу працювали у шести командах у двох напрямках – промоція культури Львова та соціальні виклики міста, і презентували свої напрацювання перед працівниками Львівської міської ради. Нижче подаємо короткий опис їхніх проектів.

Арт-резиденція в театрі ім. Лесі Українки

Це успішний проект, який не залишився на папері і який зараз розвивають. Студенти підхопили ідею відновлення театру ім. Лесі Українки, у якому не так давно виникла криза менеджменту. Розповідає одна із учасниць команди Олександра Давиденко: «У театрі зараз новий колектив, і ми вирішили запропонувати для них нову візію розвитку. Ідею театру не просто як сцени для показу вистав, а – мистецького простору з проведенням різних культурних подій. Це величезна будівля з великою кількістю ресурсів, які ніяк не використовуються, – вважає дівчина. –  У ньому багато незадіяного простору, старі декорації та чимало цікавого брухту. Усе це можна перетворити в арт-об’єкти».

Працюючи в команді, студенти розробили довготривалий проект «Розкрий себе – розкрий театр», в межах якого вже найближчої суботи, 17 жовтня проведуть акцію толоки. Другим кроком стане створення муралю на стінах будівлі. «Художники уже працюють над ескізом. Є ідея на три дні запросити в театр художників, які б розробили цікаві інсталяції, перформанси, фотографії і вмонтувати це в простір дворику та прилеглих приміщень. Це була б своєрідна виставка з речей, які є в театрі», – зазначає Олександра, куратор ідеї. Разом з іншими натхненниками вони виграли грант на 15 тисяч гривень, і вже через місяць на території театру з’явиться арт-резиденція. 

Планетарій

Учасники іншої команди подали ідею вирішити проблему із будівлею кінотеатру «Львів» у Стрийському парку  і створити там планетарій. «Це досить велика споруда і в ній вистачить місця для такого проекту. Тим більше, що кінотеатрів є багато, а от планетарію у Львові немає, на відміну від Києва чи Дніпропетровська», – зазначає один із ідейників Микола Решнюк. Студенти сподіваються, що цей проект буде користуватися попитом у львів’ян, адже у Західній Україні немає подібних закладів. За його словами, учасники команди вже почали обдумувати варіанти збору коштів і через гранти, і через краундфандинг.

11202809_1051022614942965_2955838760610122487_n

Бібліотека для незрячих та неповносправних

Проект покликаний полегшити доступ для людей із обмеженими можливостями до освітніх ресурсів. У такій бібліотеці студенти хочуть створити аудіотеку і книги, надруковані шрифтом Брайля. Розробляючи цю ідею, учасники команди посилалися на те, що аналогів у Львові немає. Для більшості незрячих людей доводиться сканувати тексти і переводити їх через спеціальні програми в аудіоформат. Така бібліотека скоротила б їхній час та витрату фінансів на підготовку книг до читання, запропонувавши вже готові аудіоматеріали. Студентка із соціальної педагогіки Христина Рудь задоволена досвідом співпраці із людьми з інших дисциплін. Каже, отримала позитивний досвід, незважаючи на те, що досі любила більше працювати самостійно, аніж в команді: «Я не командний гравець, але участь у цій програмі допомогла мені краще зрозуміти, що разом можна зробити набагато більше». Поки що ідея лише на папері, але в команді є люди, які хочуть її реалізувати.

Кризовий садочок

Один із проектів соціального кластеру, який після розробки студенти передали Центру роботи з кризовими дітьми. Як пояснили учасники команди, поки що там діє лише відповідна служба для дітей шкільного віку з 1-го по 11-й клас. Особливість їхнього проекту – створити кризовий садочок для дошкільнят. «У нас вийшов конкретний проект під конкретні запити. Нам пощастило, що в команді була дівчина з економічною освітою, яка розробила бізнес-план. Загалом ми всі обмінювалися ролями. Хтось шукав контакти подібних закладів, інші – вивчали роботу в садочках, а ще інші – працювали над презентацією проекту», – розповідає студент Школи журналістики Ярослав Назар. Особливо активними у команді були дівчата, які навчаються за спеціальністю соціальна педагогіка, адже це була їхня нішева діяльність.

Велика сім’я «Перезавантаження»

Це прототип медійних соціальних проектів, у яких психолог допомагає проблемній родині знайти шляхи порозуміння. Однак в цьому випадку учасники команди запропонували створити соціальну службу з індивідуальним підходом до кожної родини. У реалізації проекту учасники команди планували співпрацювати із відділом соціальної роботи Львівського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді. «Зазвичай такі служби мають багато проблемних сімей і недостатньо часу для кожної з них, ми ж хочемо вибрати конкретну родину і займатися з ними, допоки проблему не буде вирішено», – пояснює учасниця Олександра Чернова. За ідеєю, це мала б бути багатодітна родина з трьома і більше дітьми. Дівчина наголошує, що проект не зорієнтований на надання матеріальної допомоги, а більше на пошук методів, як зробити з конфліктної сім’ї єдину команду. «Ми даватимемо для проблемних сімей не гроші, а можливості. Дорослим допоможемо знайти роботу, а з дітьми проведемо профорієнтаційні розмови. Якщо дитина хоче стати пожежником, до прикладу, ми прикріпимо її до спеціаліста з пожежної служби. Також можна було б провести для них день ідеальної родини і повести їх в театр». За планом у проект треба залучати людей із різних сфер діяльності відповідно до запитів, які виникатимуть під час розв’язання конкретних проблем у сім’ях. Серед обов’язкових працівників служби: педагог, психолог і фінансист. 

Проект для безхатченків «Дорога додому»

Проект соціального волонтерства, зорієнтований на підготовку аутрітчерів – кваліфікованих психологів, які б працювали «в полі» з безхатченками. Учасники команди розвинули саме таку ідею з огляду на те, що у Львові є багато таких людей. Вже діє проект «Оселя», де їх можуть нагодувати і трішки допомогти, однак не вистачає спеціалістів, які б допомогли їм змінювати мотивацію до життя. На початках планують надавати психологічну підтримку, а з часом – створити простір для тимчасового проживання безхатченків.