«Не кажіть, що ви зайняті», – Любомир Хабурський про Work-life balance

29 Бер 2016

Любомир Хабурський, експерт з консалтингу з 20-річним досвідом юридичного супроводу масштабних IT проектів та управління. Він на рік відійшов від справ, залишивши тільки викладацьку діяльність. Чому? Щоб його дружина змогла захистити науковий ступінь. Цей рік Любомир, маючи 5 освіт, провів у господарських та батьківських справах. Двоє успішних людей, Любомир та його дружина, знають з власного досвіду, що таке Work-life balance і які труднощі слід подолати, щоб його дотриматися. Про те, як знайти цей баланс, розповідає сам Любомир Хабурський.

Любомир Хабурський

«Деякі кар’єри ніяк неможливо поєднати з сімейним життям. Перший крок – визнати це і визначити свої пріоритети перед тим, як ви погодитеся на якусь роботу. Знайте, що ніхто не створить для вас work-life balance – усі фірми намагатимуться забрати у вас весь час, який можуть. Тож, якщо ви самі не організуєте свій work-life balance, то хтось «організує» його замість вас. І зовсім не гарантовано, що вам сподобається їхній варіант.

Найджел Марш (автор книги «Fat, Forty, and Fired») зауважив, що, якщо поставити перед собою завдання щодня знаходити час для особистого життя, то, швидше за все, вам не вдасться його виконати. Значно краще визначити 2-3 дні на місяць або 1 день на тиждень – залежно від того, які інтервали підходять саме вам, – і ці дні проводити поруч зі своїми близькими чи коханими.

Не треба планувати на ці дні щось глобальне – далекі подорожі чи щось на зразок того, бо тоді цей момент не настане ніколи. Знаходьте свій work-life balance у коротких спонтанних моментах: щоранку пийте разом каву, щовечора – говоріть про день, що минув, бодай декілька хвилин на день робіть щось разом, гуляйте перед сном. Ви можете робити навіть щось банальне, що не потребує ані інтелектуальних, ані фізичних зусиль, але це уже буде тим маленьким моментом близькості: подивитися разом кіно чи обійнятися. Просто робіть це щодня.

Бувають періоди, коли часу на те, щоб дотримуватися work-life balance взагалі немає. В таких ситуаціях обов’язково створіть собі «світло в кінці тунелю» – визначте хоча б приблизну дату, коли ця напруга спаде, і ви зможете провести час зі своєю сім’єю. Чому це важливо? Тому що вашій парі необхідно знати, що ви, попри усю зайнятість, також чекаєте того моменту, коли зможете приділяти їй більше уваги. Адже, якщо у цього бажання нема взаємності – це дуже виснажує.

Дружба – це теж дуже важливо у work-life balance. Я можу порадити одне: не кажіть своїй друзям, що ви зайняті. Просто не використовуйте це словосполучення. Зайнятість – це життєвий факт кожного і його треба просто прийняти. Краще скажіть їм, коли саме ви зможете зустрітися і зробіть це в той день, коли домовилися.

Прийнято думати, що електронна пошта, повідомлення у Facebook та телефони – це те, що робить нас завжди доступними. Насправді ж це те, що дозволяє нам відкладати комунікацію на потім. Ви можете вибирати, що для вас важливіше: чи відповісти на листа, повідомлення або дзвінок, чи повечеряти з коханими, почитати і відпочити. Це тепер під нашим власним контролем: чи відволікатиме телефон нашу увагу від сім’ї та коханих, чи ні. І ваш вибір у цій ситуації має дуже велике значення.

Згадайте історію про Одіссея. Він звелів своєму екіпажу вставити у вуха віск, коли вони пропливатимуть повз скелясті береги, де жили співучі русалки сирени, чий спів заманював моряків і призводив до неминучої смерті. Сам Одіссей хотів почути цю музику, тож звелів прив’язати себе до щогли. І, хоча він почув спів сирен і спокуса була велика, він не піддався їй і врятував свій екіпаж. Згадуйте цю історію, коли берете до рук свій ґаджет замість того, щоб провести час з коханими.

І на завершення: проговоріть із близькими, що є ідеальним балансом для вас обох. Адже завжди краще, коли часу, проведеному разом, однаково раді і ви, і ваші близькі, і його не замало, не забагато, а рівно стільки, скільки треба».