Не «витрачайте патрони» на політиків, – у LvBS стартувала Антикорупційна школа

21 Бер 2016

У Львівській бізнес-школі УКУ стартувала «Антикорупційна школа». Із понад 300 аплікантів, організатори обрали 25 учасників. Це представники громадського сектору, держслужбовці, бізнесмени та журналісти  зі Львова, Києва, Луцька, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Знам’янки, Маріуполя, Антрациту, Сєвєродонецька.

Проект LvBS організовує спільно зі Transparency International Ukraine та Програмою розвитку ООН в Україні.

На «Антикорупційній школі» учасники здобудуть практичні знання і навички для боротьби з корупцією.

Розпочали програму зі світоглядної лекції професора Ярослава Грицака «Зроби собі Україну сам». «В України є нація, причому сильна. Але ми це зауважуємо тільки тоді, коли є зовнішня загроза, – тоді ми мобілізуємося. В часі спокою ми більше любимо суперечки. Вони, як зубний біль, – неприємні, вони вигідні для політиків, але саме вони заважають нам «злетіти», – наголошує історик.

Ярослав Грицак

Навчальний модуль продовжилаексперт Transparency International Алла Волошина, яка розповіла як працює міжнародна організація на шляху подолання корупції в Україні. Вона дала практичні поради учасникам «Антикорупційної школи»: «У боротьбі з корупцією ваша мета має бути максимально сфокусована. Знайдіть однодумців у медіа, формуйте партнерства, не реагуйте на критику і не дайте вибити себе з рівноваги», – радить Алла Волошина.

Анна Волошина з учасниками «Антикорупційної школи»

Курс «Запобігання корупції в Україні 2016: визначальний час для України» прочитала Софія Ковач, експерт з інституційного розвитку ПРООН. Курс охопив також особливості діяльності НАБУ та антикорупційне законодавство.

Серед викладачів «Антикорупційної школи» був також експерт у сфері громадського здоров’я та протидії корупції, голова БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей: «Не варто «витрачати патрони» на політиків. Треба впливати на тих, завдяки кому вони існують, – їхній електорат. Вам потрібно знайти таку систему ударів по емоціях аудиторії, щоб вона зненавиділа тих, за кого голосувала. Тоді є шанс на зміни», – каже експерт.

Дмитро Шерембей

Учасники також прослухали курс «Інфраструктура моніторингу публічних закупівель» від аналітика системи електронних державних закупівель ProZorro Дмитра Паламарчука, і дізналися, де шукати інформацію про корупцію на місцевому рівні від експерта антикорупційного відділу Центр політичних студій та аналітики, випускника програми Good Governance  Гліба Канєвського.

Учасники «Антикорупційної школи»

На закінечення першого модулю, антикорупційний експерт Transparency International Ukraine Олександр Калітенко розповів, як стати успішним викривачем корупції, а керівник проекту ЧЕСНО Андрій Круглашов прочитав курс «Вибори як сміттєпровід для корупціонерів»: «Люди не люблять депутатів, бо не вміють ними користуватися», – сказав він.

Наступний модуль «Антикорупційної школи» відбудеться 21-23 квітня. На ньому ми обговоримо як боротися з корупцією на локальному рівні, розповімо про антикорупційні розслідування та успішні антикорупційні програми.

 

запобігання корупції, діяльність НАБУ та антикорупційне законодавство