Школа лідерства для керівників органів та підрозділів прокуратури

22 Сер 2024

Бізнес–школа УКУ спільно з Центром Лідерства УКУ та Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США в Україні реалізовують навчальну програму «Школа лідерства для керівників органів та підрозділів прокуратури».

Навчальна програма стартувала 16 травня у Києві на базі Тренінгового центру прокурорів України за сприяння Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США в Україні. Навчання ще триває, проте ми вже готові ділитися його перебігом з вами. 

«Ми, як Бізнес–школа Українського Католицького Університету, відчуваємо відповідальність за майбутнє нашої країни та її реформи. Важливо не тільки впливати на результати наших учасників, але й щоб наші організаційні та інституційні партнери також могли реалізовувати свій вплив і досягати своїх цілей через масштабування, перетини знань з різних галузей і застосування їх результатів.

Працівники важливих державних інституцій переймали досвід бізнесу, де зміни відбуваються швидше та цілеспрямовано. Це надасть можливість адаптувати кращі підходи для вирішення актуальних викликів», – CEO Бізнес–школи УКУ, Ярина Бойчук.

Бізнес–школа УКУ продовжує навчати керівників державних структур.

До навчання долучилися:

  • керівники структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора;
  • керівники, перші заступники та заступники керівників обласних й окружних прокуратур;
  • керівники структурних підрозділів обласних прокуратур.

«Ідея цієї програми виникла у контексті широкої реформи державних органів, зокрема прокуратури, в Україні. Основною метою реформи є зробити органи влади більш ефективними, людськими та адаптованими до потреб сучасного суспільства. Це навчання, яке отримують учасники, спрямоване на побудову роботи на нових цінностях, що вже є важливими для сучасної України. Лідерська школа не лише надає необхідні інструменти для розвитку, але і ставить міцні фундаменти для реформування стилю управління в органах прокуратури, що сприятиме їхній більш ефективній роботі та оптимальному використанню ресурсів.

Навчання є важливим, оскільки світ змінюється, із зміною також змінюються й виклики, що стоять перед нами. Те, що було актуальним 5-10 років тому, вже не є актуальним сьогодні. У контексті державних органів, де працює велика кількість людей, важливо застосовувати системний підхід до змін, щоб ефективніше керувати персоналом та ресурсами. Співпраця з досвідченими тренерами з різних сфер, включаючи бізнес і державне управління, надає можливість переносити цей досвід на практику у сфері кримінальної юстиції», – Євген Шаталов, координатор проєктів Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні.

Як проходив відбір на програму?

Ми отримали 92 зголошення на навчальну програму. Відбір на навчання відбувався за низкою критеріїв і в декілька етапів: скринінг, співбесіди з тими учасниками, які найбільше відповідали усім критеріям, та фінальне формування групи за результатами оцінок зі сторони організаторів та грантодавця. 

На етап онлайн–співбесід було обрано 34 апліканти. Відбір проходив дотримуючись напередодні обумовлених між Тренінговим центром прокурорів України, Бізнес–школою УКУ та представниками зі сторони грантодавця, Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США в Україні, умов. Звертали увагу на досвід аплікантів, ґендерну та географічну приналежність,  а також складність управлінських викликів та мотивацію зростати як лідер для своєї команди. Як результат було відібрано на програму 22 учасники.

Яка мета та складова навчальної програми? 

«Цінність програми полягає в підсиленні управлінського потенціалу керівників органів та підрозділів прокуратури; зростання ефективності лідерів, які б власним прикладом розвивали інститут наставництва; впливали на майбутніх управлінців та трансформовували недієві механізми державного органу. Власне, з огляду на наші цілі, підбирались керівники усіх ланок. Цей різний управлінський досвід дає змогу перейняти один в одного якомога більше знань та навичок, провзаємодіяти та налагодити спілкування й співпрацю, зміцнити та видозмінити структуру до вимог та потреб часу», – Ірина Паслась, менеджерка напрямку управлінських програм.

Програма складається з шести модулів по 2 дні навчання, загальною тривалістю п’ять місяців. Модулі проходять на базі Тренінгового центру прокурорів України, також два з них є виїзними.

«Все, що хочете бачити у своїх працівниках, робіть самі. Якщо будете ви вмотивованими – зможете і їх вмотивувати.

Не забувайте планувати своє життя: балансуйте між роботою і відпочинком. Важливо берегти себе, щоб мати змогу віддавати іншим.

Будуйте довіру до органів прокуратури. Це складний та довгий шлях, на нього можуть піти роки. Та запевняю вас, ми пройдемо його і здобудемо її», – надихнув на старті своїми словами Генеральний прокурор України, Андрій Костін.

Один навчальний курс реалізовувався  в стінах Українського католицького університету. Інший – в горах та Івано-Франківську. Він тривав три дні і завершився навчанням на Promprylad. Renovation, де учасники спільно з проректоркою зі стратегічного розвитку УКУ, декан–засновницею Софією Опацькою розглядали кейс Андрея Шептицького «Чи можна думати десятиліття наперед?».

Виїзний модуль, який змінив підходи до лідерства та командної роботи.

Найбільш захоплюючою частиною програми був виїзний модуль «Лідерство в горах». Він надав унікальні можливості для розвитку лідерських якостей у непередбачуваних гірських умовах. Учасники вийшли із зони комфорту, зміцнили командний дух і здобули нові навички, необхідні для ефективного керівництва в прокуратурах.

Завдяки програмі, учасники:

  • усвідомили свої внутрішні сили;
  • проаналізували власні цінності та унікальність;
  • навчилися швидко приймати рішення;
  • відчули силу командної синергії;
  • сформували ефективні поведінкові моделі.

Командна робота була ключовим елементом модуля. Учасники об’єднувалися у групи, створювали артефакти, розробляли стратегії та визначали тактичні кроки. Цей модуль став дорогою до себе, ближнього і Бога. Кожен день завершувався рефлексією та зворотним зв’язком, що дозволяли учасникам аналізувати свої дії та вдосконалювати лідерські якості.

«Цінність цього модуля полягає в можливості перевірити знання та навички, отримані в процесі навчання, у польових умовах, кардинально відмінних від звичайної роботи. Учасникам довелося шукати нові моделі взаємодії, оскільки всі обставини були для них абсолютно новими. Незважаючи на те, що всі вони працюють у прокуратурі, ці люди приїхали з різних міст і підрозділів, що змусило їх формувати нові команди та ефективно співпрацювати в цих стресових завданнях. Це допомогло їм навчитися формувати команди та працювати в умовах невизначеності, що особливо важливо для працівників прокуратури в сучасних українських реаліях», – Андрій Рождественський, PhD, виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, викладач Бізнес–школи УКУ.

Окрім фізичних модулів учасники програми також мають міжмодульні активності, а саме разом із експертами розглядають такі теми: «Зрілість лідера та довіра у команді» з Олександрою Альхімович та «Глобальне протистояння демократій та автократій і місце України в ньому» з Дмитром Шеренговським, також зустріч з істориком та професором УКУ Ярославом Грицаком.

Яку цінність дає програма для учасників? 

Учасники, перш за все, вдосконалюють такі навички: 

  • як ефективно планувати час: працювати з перешкодами, досягати поставлених особистих і професійних цілей, управляти ресурсами, працювати з очікуваннями, делегувати обов’язки;
  • як розвинути лідерські навички та які практичні інструменти необхідні для лідерів сьогодні та в майбутньому;
  • які основні інструменти важливі для роботи з організаційною культурою та цінностями в організації; 
  • навички резилієнтності та як її розвивати на робочому місці; як плекати психічне здоров’я в команді у кризовий період і яким чином керівник може впливати на командну резилієнтність;
  • про лідерські компетенції: як брати на себе відповідальність, приймати рішення і формувати алгоритм дій в умовах невизначеності, об’єднувати та мотивувати команду, налагоджувати ефективну комунікацію;
  • як впливати на організаційну культуру органу прокуратури, спрямовану на реалізацію стратегій;
  • як розуміти мотиваційні фактори команди й інструменти нематеріальної мотивації та як управляти мотивацією в організації.

«Отримані управлінські навички прокурори використовують не лише для власного саморозвитку, а й для покращення ефективності своєї роботи та впливу на колективи, незалежно від їх масштабів. Ця програма не лише формує лідерські якості на поточному рівні, а й готує учасників до викликів вищих керівницьких позицій, впроваджуючи передові інструменти бізнесу в державний сектор для забезпечення сталого розвитку нашої країни», – Олеся Отрадна, директорка Тренінгового центру прокурорів України. 

 

Наступний підсумковий модуль відбудеться в Києві і буде присвячений мотивації працівників та команд. Слідкуйте за новинами, щоб дізнатись більше про розвиток проєкту з навчання для керівників органів та підрозділів прокуратури.

 

Бізнес–школа УКУ  – це школа з європейськими цінностями та підходами, яка розвиває відкриту й відповідальну бізнес-спільноту в Україні вже 16 років. Сучасний навчальний кампус у Львові, кращі викладачі–практики та іноземні лектори, партнерства з топовими університетами світу, активна спільнота випускників. Місія школи – плекати спільноту етичних лідерів, які приймають глобальні виклики і представляють Україну на бізнес-карті світу, створюють партнерства на засадах позитивної суми і формують світові бізнес–тенденції.