Сила спільнодії: як знайти своїх

7 Жов 2024

Як і навіщо об’єднуватися у бізнес-спільноти? Що з цього отримає конкретно ваш бізнес чи галузь? Як оцінювати ефективність участі у спілці? Ділимося успішними кейсами від представників українського і міжнародного бізнесу та бізнес-об’єднань, які взяли участь у відкритій розмові Бізнес-школи УКУ та Спілки «Сила спільнодії. Як знайти своїх» 26 вересня.

Катерина Глазкова – виконавча директорка СУП:

«Бізнес-асоціації створені для підтримки підприємців. Головна задача Спілки – зробити ведення підприємницької діяльності в Україні простим і приємним. Ми професійно працюємо з бізнес-середовищем, сприяємо покращенню бізнес-клімату, займаємося лобіюванням, впливаємо на законодавство та правила гри на ринку. Лише за останні два з половиною років ми захистили активів компаніям на майже 2 мільярди гривень. Однак, ми також розуміємо, що тиск на бізнес не припиняється. Бізнес-клімат сам по собі не зміниться, а тиск є наслідком недосконалості багатьох процесів, які потребують кардинального виправлення, перезавантаження або навіть побудови заново. Ми готові взяти на себе вирішення цих питань, щоб підприємці могли зосередитися на своєму бізнесі»

Андрій Длігач, засновник бізнес-спільноти Board:

«Основна проблема українського бізнесу – невміння вибудовувати партнерські зв’язки, зростати, пробивати «скляну стелю» при масштабуванні. Відповідно, коли створюється простір довіри, то можна знаходити партнерів, інвесторів, людей, чиї компетенції і знання допоможуть зекономити значні гроші при зростанні, уберегти себе від помилок.

Самі бізнес-спільноти навчилися єднатися для захисту інтересів бізнесу і прогресу. Так ми спільно – Board, СУП, ТПП і CEO Club заснували Коаліцію бізнес-спільнот за модернізацію України, в яку наразі входить 98 бізнес-об’єднань. Це дає нам змогу впливати на порядок денний в країні, не допускати рішень, які б погіршували бізнес-клімат, натомість просувати системні реформи такі як податкова, митна, перезавантадення БЕБ, реформа КПК та інші».

Наталія Микольська – виконавча директорка Diia.City United:

«Малий і середній бізнес не має ресурсів на дорогих консультантів з будь-яких питань. Не має можливості витрачати стільки часу на нетворкінг, як у великого бізнесу, бо малому треба або рейзити фонд, або розвивати продукт, якщо ми говоримо про технологічні компанії. А Спілка йому дає нетворкінг, конденсовані знання і, що найважливіше, дуже практичні. Є випадки, коли наші фаундери, учасники Стратради виступають менторами для менших компаній, тому що їм реально цікаво те, що вони роблять».

Софія Опацька – PhD, декан-засновниця та Голова Наглядової ради Бізнес-Школи УКУ:

«Під час ковіду ми мали серію дорадчих рад, де ті, хто мали чим поділитися, допомагали меншим компаніям рухатися вперед і просто не зависнути в повітрі. Схожі речі ми робили також вже під час повномасштабного вторгнення».

«Ми вчимо людей вкладати у сталі фонди, які потім генеруватимуть стипендії для студентів на віки вічні. В пам’ять за кожним полеглим випускником або студентом цього університету ми засновуємо сталий фонд. Вчора ми відкрили восьмий».

Олена Самборська – Президентка IT Ukraine, Managing Director/HR Operations Director Luxoft Ukraine:

«Простір Дія.City, і закон, в рамах якого існує простір, створений IT-індустрією разом із Міністерством цифрової трансформації. Саме під час створення цього закону IT-індустрія сформувалася як індустрія, яка розуміє, куди йде, чого хоче від життя і від держави. Побічні ефекти – створення нових спілок, розширення  екосистеми, а чим більше екосистеми, тим більше спілок і ком’юніті. Це збагачує бізнес і країну в цілому, робить нас більш sustainable».

Також, запрошуємо до перегляду запису з нашої події:

Раді розділяти з вами відповідальність за майбутнє техсектору і бізнесу в Україні загалом. Дякуємо за участь у дискусії! Стежте за новинами, приєднуйтеся до Спілки, та дізнавайтесь про навчання в Бізнес-школі УКУ. Далі буде!