Успіх України на міжнародних ринках: як програма LvBS допомагає зростанню експорту

10 Чер 2019

Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) завершила другу програму «Експортуй: команда міжнародної торгівлі України працює для бізнесу», за участю 17 представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної фіскальної служби України, Секретаріату Кабінету Міністрів України та п’яти працівників Державної установи «Офіс з просування експорту України». Програму реалізовано за підтримки уряду Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH на виконання Експортної стратегії України.

Мета програми – забезпечити розуміння фахівцями державних органів та установ стратегій виходу українських компаній на міжнародні ринки (в розрізі перспективних секторів Експортної стратегії України), практичні перепони у міжнародній торгівлі та практики їх подолання.

Протягом 12 навчальних курсів учасники програми вивчали кластеризацію, алгоритми виходу на міжнародні ринки, управління проектами, формували секторальні стратегії. Відвідали три українські міста (Львів, Київ і Миколаїв) та здійснили один міжнародний візит до Німеччини, де зустрілись з працівниками Міністерства економіки та енергетики ФРН, дізнавались про експортну стратегію Німеччини, а також обговорили пріоритетні напрямки роботи і можливі перспективи збільшення українського експорту до Німеччини.

Загалом, учасники програми та команда організаторів протягом шести місяців подолали понад 8 тисяч кілометрів. Як зазначив академічний лідер програми Михайло Винницький: «Ми працюємо на спільний результат – Україна має бути на бізнес-карті світу, тому ця навчальна програма сприяє поліпшенню взаємодії між фахівцями держорганів та українськими експортерами».

Олеся Залуська, Навігаторка Експортної стратегії України у 2017-2019 роках та заступниця керівника Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», на презентації програми у Києві розповідала, що для того, аби ефективно працювати для бізнесу і створювати для нього необхідні умови, потрібно розуміти особливості ведення експортної діяльності, знати стратегії виходу українських компаній на міжнародні ринки та перепони в міжнародній торгівлі, а також практику їх подолання. Завершення програми Олеся Залуська прокоментувала так: «Важливо, що після шести модулів у Києві, Львові, Миколаєві, Харкові, відвідування німецьких кластерів та міжнародної виставки HannoverMasse – є розуміння того, що потрібно бізнесу від влади для сприятливого середовища, яке збільшуватиме наш експорт. Я ще більше переконалася у тому, що сильні інституції роблять люди, тому будемо продовжувати покращувати навички спеціалістів країни!»

Також, Ігор Лимаренко поділився враженням від участі у навчанні: «Сама програма настільки насичена, що вимагає окремого посту, який я обов’язково напишу після закінчення програми! Окремо хочу виділити візит до авіа кластеру у Німеччині, це круте відчуття бачити, як об’єднується бізнес навколо спільної мети, в Україні обов’язково потрібно розвивати цей напрямок, тому що кооперація підвищує твої шанси не просто вижити на ринку, а ще й зростати. Великі підприємства та маленькі стартапи чудово доповнюють один одного, кооперація допомогла еволюціонувати людині та може допомогти еволюціонувати бізнесу».

У межах програми учасники опрацювали п’ять секторальних експортних стратегій та завершили навчання презентаціями для створення/розвитку:

  • аудіо-візуального сектору;
  • кластеру виробників бобових;
  • альянсу виробників залізничного обладнання;
  • кластеру виробників козячого сиру;
  • підсектору спецодягу.

*Довідка: Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1017-р «Про схвалення Експортної стратегії України («дорожньої карти» стратегічного розвитку торгівлі) на 2017 – 2021 роки», а також з метою підвищення навиків та компетенцій працівників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та представників інших державних органів та установ, які відповідальні за імплементацію Експортної стратегії України, та на виконання Проектної угоди між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ та Мінекономрозвитку про реалізацію проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка рамкових умов для торгівлі» від 29 травня 2018 року, Львівською бізнес-школою Українського Католицького Університету (LvBS) за підтримки фонду Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, розроблено та реалізовано вдруге навчальну програму «Експортуй: команда міжнародної торгівлі України працює для бізнесу».