Великі книжки для Великого бізнесу: курс Ярослава Грицака для Key Executive MBA

13 Сер 2024

Цьогоріч навчальна магістерська програма Key Executive MBA Бізнес-школи УКУ доповнилась курсом Ярослава Грицака «Великі книжки для великого бізнесу: тексти, які створили нашу цивілізацію». Цей курс побудований за схемою курсу Great Books/West Civ, який читається у провідних університетах США. Протягом семестру учасники програми читають та обговорюють 12 книг, написаних у різні епохи — від Давньої Греції до сьогодення. 

Загальна ідея курсу полягала в наступному: якщо маєш проблему, а не бачиш її розв’язки пробуй розширити контекст, а щоб розширити контекст — читай великі книжки.

Ми запитали у пана Ярослава, як уроки, винесені з літератури попередніх століть, можуть вплинути на прийняття рішень у сучасному бізнесі?

 «Чим більше людство міняється, тим краще ми бачимо, що певні речі залишаються такими самими. Обставини змінюються, а важливі питання не зникають. Усі книжки, які ми читаємо, написані в часи великих криз. Здавалося, що цивілізації прийшов кінець. Зараз ми переживаємо подібні страхи» — відповів він. 

Великі книжки не дають готових відповідей, але дають підказки.

 

Серед книжок, які Ярослав Грицак радить прочитати управлінцям, є:

  • «Людина розумна» Ювала Гарарі
  • «Держава» Платона
  • «Сповідь» св. Августина
  • «Два трактати про управління» Джона Локка

А весь перелік з 12 книжок, які Ярослав Грицак радить прочитати управлінцям, доступний для учасників Key Executive MBA.

Пан Ярослав ділиться враженнями про цей курс для учасників Key Executive MBA: «У кінці курсу ми обговорювали, що вдалося і що не вдалося, і чи взагалі цей курс мав сенс. Й один із студентів розказав, що коли його друзі, такі самі успішні бізнесмени, спитали: «Що ти такого почув на МВА, що тобі по-справжньому придалося?», він почав їм оповідати про печеру Платона. Кращого компліменту курсові годі придумати», – зазначає Ярослав Грицак.

Після закінчення курсу учасники програми Key Executive MBA поділилися своїми враженнями від отриманого досвіду:

«Пану Ярославу вдалося підняти нас більше, ніж на helicopter view і дати нам змогу прийняти відповідальність, яку кожен з нас несе в бізнесі, в країні, в сім’ї, і де би ти не був. Це дуже глибоко і філософсько показало, що треба глибше копати і глибше дивитися на все», — поділився Тарас Янчук, регіональний менеджер та акціонер Бюро Вин. 

«Я дуже радий, що в українському MBA є такий потужний курс, який тісно пов’язаний з філософією. Для того, щоб досягнути успіху в житті, ми маємо зрозуміти певний набір сенсів та дійти до певних ідей. Великі книжки, які ми читали, дали нам змогу отримати багаж ідей і сенсів, який нам сформулював не Радянський Союз, не Україна, і навіть не Європа, а ціла світова цивілізація — це і є для мене головний сенс цього курсу», — каже Дмитро Берднік, CTO у B-next

«Завдяки цьому курсу «солянка» і потік інформації, яка була в моїй голові, перетворилась на глибокий фокус на особистих сенсах, а також на сенсах систем, громад, держав. Читаючи великі книжки, ми отримуємо здатність до фокусу уваги, що дає нам можливість реалізовувати великі проєкти» — підсумовує Василь Служала, CEO Bliscore.

Цей навчальний курс у межах магістерської програми Key Executive MBA допомагає розширити контекст та знайти підказки для вирішення найскладніших викликів. Колективна рефлексія над найвідомішими творами, думки колег з різним бекграундом та управлінським досвідом — це цінність цього курсу для учасників програми Key Executive MBA.

Викладач курсу Ярослав Грицак — український історик та публіцист, професор УКУ, входить до наглядової ради наукового журналу з українознавства Harvard Ukrainian Studies, засновник наукового щорічного видання Україна модерна. 

Key Executive MBA — це магістерська програма для власників та топ-менеджерів (С-level) українських компаній, які хочуть масштабувати бізнес в Україні та на міжнародних ринках, для тих, хто мають мандат на прийняття стратегічних рішень в бізнесі, який працює більше, ніж 5 років на ринку, тих, хто прагне стратегувати на 10 років, а не на 10 місяців. Асиметричні рішення, нестандартні стратегії, глобальні проєкти — все це завдяки навчанню на цій програмі.

Шукайте детальну інформацію про вступ на сайті lvbs.com.ua та не втрачайте останню можливість стати частиною спільноти Бізнес-школи УКУ вже у цьому році.