Вічні істини від Владики Любомира Гузара – Збруч

22 Кві 2016

«Багатим треба вміти бути… Кожен мусить виробити свій ідеал, яким він хоче бути: чи хоче блистіти своїми діамантами, чи хоче блистіти своїми чеснотами… Робіть те, що робите. Добре і чесно. Тоді будете успішними. Україна потребує багатих і чесних людей», – звернувся Блаженніший Любомир Гузар до тих українціві, які займаються підприємництвом на одній із зустрічей, що їх організовувала Львівська бізнес школа УКУ (LvBS). Загалом таких зустрічей Блаженнішого із бізнесменами відбулося три і тепер за їх вислідами видали книжку, яку у Вербну неділю (24 квітня) Любомир Гузар презентуватиме на «Книжковому арсеналі» у Києві.

Книга суть відповіді Блаженнішого Любомира Гузара на питання підприємців, які стосувалися моралі та цінностей в особистому житті, у бізнесі, загалом у державі та суспільстві перемежовані цитатами з послань митрополита Андрея Шептицького, які перегукуються з тим, що говорив Любомир Гузар.

ЯК НЕ ЗНЕВІРИТИСЯ?

У житті трапляються моменти знеохоти. Треба мати приятелів, до яких можна звернутися, щоб вони підтримали і не дали впасти на дусі, підштовхнули нас і не дозволили скласти руки. Щоб не зневіритися потрібна молитва. Молитва – це не є щось абстрактне, а дуже конкретна річ, це можливість духовно скріпитися, поговорити з Богом. Людина яка вірить у Бога, повинна підтримувати себе молитвою. Молитва важлива, бо коли приходить момент зламу чи знеохоти, при Божій помочі людина підноситься і йде далі.

«Книга «Де скарб Твій…» повною мірою відображає феномен проповідництва Блаженнішого Любомира Гузара: він уміє про складні речі говорити простою й цілком зрозумілою мовою. За цим стоїть величезний душпастирський досвід Владики, який вислухав незліченну кількість людських сповідей і стільки ж дав духовних чи життєвих порад. Тому чимало ситуацій (зокрема зі світу бізнесу), які комусь виглядають важкими загадками й нерозв’язними проблемами, насправді мають у своїй основі типові конфронтації між добром і злом, що їх легко відчитує досвідчений душ пастир, – ділиться своєю думкою із «Z» редактор видання, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович. – Є іще одне спостереження, яке стосується також і міркувань Блаженнішого. Мудрі, а тому вічні істини часто сприймаються сучасним розумом як банальні. А все банальне ми легко відкидаємо. Тому  радив би читачеві ставитися до правил духовного здоров’я як до правил дорожнього руху. Це ж абсолютно банальна заборона: «Не виїжджайте на зустрічну смугу (у недозволених місцях)». Але кожен розуміє, що коли таки зігноруєш пересторогу і виїдеш – матимеш серйозні проблеми. Так і з Божими заповідями. Бо ж на життєвих дорогах у нас багато проблем ще й тому, що ми всі їздимо по них, як собі хочемо…».

Guzar_knyga

За форматом книжка Блаженнішого Любомира Гузара – це невевеличке видання як за розміром, так і за кількістю сторінок. Втім оформлене водночас вишукано й елегантно. Працювала над ним велика команда. Упорядниця видання Вероніка Саврук сказала «Z», що робота над книгою була дуже цікавою і дуже відповідальною.

ЯКА НАЙВИЩА МРІЯ МОЖЕ БУТИ У ПІДПРИЄМЦЯ?

Бути добрим бізнесменом (усміхається). Бути таким бізнесменом – означає бути людиною. Мені здається. що тільки ті люди, які свідомі своєї гідності, талантів і покликання, можуть бути великими підприємцями. Тут я маю на увазі не величину бізнесу, а якість роботи… Кожен, хто береться до підприємництва, – незалежно від величини, – повинен думати не лише про бізнес, а й про себе як творчий елемент економічного світу, і про своїх працівників.

«Великий внесок у процес підготовки видання зробив історик та проректор з програмного розвитку Українського католицького університету Олег Турій. У цей проект уся наша команда намагалися вкласти усю любов, вміння та професіоналізм. Ми шукали різні рішення на перетинах, аби книга була цікавою і за змістом, і за формою. Маємо надію, читач це оцінить.

Сподіваємося, що ця книжечка стане для кожного (не лише для підприємців) можливістю по-новому поглянути на буденні речі, переосмислити те, як ми балансуємо у своєму житті між роботою та особистим; які наші взаємин з Богом, з рідними, друзями, колегами на роботі. Загалом глибше пізнати фундаментальні засади духовного життя», – каже вона.

ЯКЩО ЛЮДИНА ЗАСУДЖЕНА НЕСПРАВЕДЛИВО, АЛЕ ХАБАР МОЖЕ ДОПОМОГТИ ЇЇ ЗВІЛЬНЕННЮ, – ДАВАТИ, ЧИ НІ?

Теоретично давати хабара не треба – і тоді нехай людина сидить до смерті у в’язниці. Я не відступаю від думки, що хабарів давати не можна, але усвідомлюю ті труднощі, з якими люди стикаються. Легко сказати: «Не давай хабара», проте є величезний біль і душевний тягар людини, яка хоче врятувати невинного. І мені здається, що ми повинні боротися проти всієї системи нечесності, мусимо шукати способів, щоби вийти з зачарованого кола. Треба добре думати і добре організовувати свої сили, щоб це коло розірвати. Якщо ми продовжуємо жити у заданій системі координат, то це також наша вина і наша відповідальність. Може, часом доведеться у випадку невинно звинуваченого піти на такий крок, хоче це не можна робити легковажно. Але водночас треба боротися проти системи в цілому. Це вимагає великих зусиль і консолідації чесних людей.

Перший наклад видання «Де скарб Твій. Бесіди Владики Любомира Гузара з підприємцями» становить 1 тисячу примірників. Продаватимуть книгу на Книжковому Арсеналі по ціні 150 грн і 30 грн з кожного примірника віддадуть військовим, що воюють на Сході України.

 Підготувала Тетяна НАГОРНА

Джерело: Збруч