Випускник KEMBA про навчання: мозок можна тренувати, в нього теж буває «кріпатура»

6 Сер 2014

Львівська бізнес-школа пропонує серію публікацій, в яких випускники програм LvBS діляться здобутим досвідом та управлінськими висновками після навчання. Що означає бути успішним, навіщо вчитися, якщо бізнес працює добре, як отримані знання ефективно застосовувати в щоденній практиці? Про розширення світоглядних горизонтів, глибину ментальних змін,  непорушні життєві принципи – у рефлексіях наших випускників. Втілюємо разом місію LvBS: ріст компанії через розвиток особистостей.  

ЮРІЙ САМЕЦЬ, заступник керуючого міського відділення АТ «Ощадбанк», (м. Львів)
Випускник Key Executive MBA LvBS, 2014

Вік − 31 рік
Бізнес-проект: «Реформування служби інкасації»
Суть проекту: реформування служби інкасації «Ощадбанку», шляхом зміни маршрутів та переміщення каси перерахунку цінностей за межі історичного центру міста Львова; переформування відділень та створення комфортних зон для обслуговування клієнтів.

Про мотиви та рішення навчатися на програмі Key Executive MBA
Нещодавно на одній зустрічі я почув, що мета навчання в бізнес-школі − вміти заробляти багато грошей. Мене це зачепило. Я категорично не погодився з такою думкою і вкотре задумався, чому в 2012 році прийняв рішення про навчання у Львівській бізнес-школі УКУ? Прямої відповіді нема, бо не було чіткого розуміння того, що саме я отримаю від навчання − була потреба рухатися. Я вважаю, що один з напрямів, який дозволяє це робити, якраз і є навчання. До того ж, мені якраз тоді виповнилось 30 років. А це період, коли людина максимально соціалізується, і я відповідно шукав канали для цього. Скажу відверто, для мене KEMBA − це був стрибок вище голови. Рішення прийняв за півгодини до початку навчання. Звісно, перед тим цікавився різними бізнес-школами. Стояло питання, щоб це була хороша школа і щоб це було можливим для мене. Зупинився на LvBS, тому що, по-перше − це Львів. По-друге, подивився, хто викладає, які це люди − і прийняв рішення.

Про найвагоміші аспекти навчання
Для мене найважливішими стали два фактори. Перше − це особистісний розвиток, а друге − середовище, люди з якими була можливість спілкуватися. Розумію, що за інших обставин в мене з цими людьми можливості познайомитись би не було. А зараз ми активно комунікуємо, вирішуємо певні питання. Із закінченням навчання все тільки починається, це лише старт. Плюсом є ще те, що за час навчання розвився «голод» на читання та суттєво підвищився рівень англійської мови. Щоб бути на потрібній хвилі, треба було читати книжки, зокрема англійською.

Про міжнародний навчальний тур KEMBA в азійський регіон
Міжнародний навчальний тур LvBS, який ми мали в Китай та Корею, деякі учасники продовжили ще у Японії (також за програмою LvBS – авт.), яка для нас замкнула азійське коло. Якщо Китай − це нижній ярус, то Японія − найвищий. Ми шукали відповіді, чому так добре живеться в Японії, чому такі щасливі люди в Кореї та чому такі дивні люди в Китаї? Адже читаючи пресу, ти бачиш, які китайці великі і круті, а коли дивишся на реальних людей з’являється певна невідповідність. Ми «копнули» глибше, спілкувалися з простими людьми на вулиці, з менеджерами вищої ланки, з мільярдерами, зустрічалися з інвестиційними фондами, і вже тоді зрозуміли в чому суть. У Китаї є чіткий поділ на тих, хто втілює і тих хто все «придумує», така собі виконавча і законодавча частини. В загальному, після поїздки суттєво розширився кругозір. Після «пробігу» 10-ти тисяч кілометрів в одну сторону й назад, я зауважив, що земна куля в уяві стала набагато меншою, масштаби змінились. Завдяки туру з’явились нові знайомства в цих країнах. Тепер ми контактуємо з друзями, які є там, зав’язуються певні процеси. І це поштовх до того, чого могло не бути без азійського туру.

Учасники КЕМВА під час міжнародного азійського навчального туру

Про очікування щодо навчання та їх реалізацію
Перед навчанням в мене були очікування щодо розширення контактів, персонального розвитку. Все здійснилось. Більше того, в процесі навчання з’явилось багато речей, про які я просто не знав. Я навіть мислити почав по-іншому. Самому, звісно, судити важко, але є дружина, друзі, колеги, які кажуть: «Ти щось змінився. Позитивно». Так що, ті очікування, які я мав на початку, справдились на 100%, і ще додались речі, які не були очікуваними, − такий собі бонус (сміється).

Про власний проект: від ідеї до втілення
Коли йшов вчитися, то про жодний проект мова не йшла. Над його створенням задумався, коли вже став перед фактом, що треба проект (обов’язкова умова для успішного закінчення навчання на програмі KEMBA − авт.). Я з 2007 року працюю в «Ощадбанку» і було розуміння, що там треба багато змінювати, але ніяк руки до того не доходили, бо це масштабний, амбіційний рух. Тому спочатку для захисту був обраний простіший варіант − створення мережі магазинів. Все було продумано, ідея пройшла презентацію в експертів. Але згодом, десь після восьми місяців навчання, проект мені здався надто простим. Звичайно, якісь абстрактні речі ще могли розвиватися, але тут мова йшла про фактичне втілення. І я припинив над ним роботу, змінив ідею та почав активно працювати над проектом реформування служби інкасації. На сьогодні (липень 2014 року − авт.), вже закінчено ремонтні роботи в новому місці дислокації. Робота над маршрутами теж майже закінчена. Процес реорганізації відділів, щоб підлаштувати їх під нову систему, вже зробили. До вересня плануємо переїхати (з будинку по вулиці Валовій, який є частиною спадщини ЮНЕСКО, на периферію міста − авт.). Один з найбільших соціальних позитивів той, що з центру міста зникнуть інкасаційні машини, звільниться місце для паркування. Cам проект задуманий так, що він є побудовою фундаменту для подальшого розвитку. Ми не просто переїжджаємо, щоб було краще, а змінюємо деякі суттєві речі для того, щоб можна було рухатися далі. Крім того, наклалася політика вищого керівництва щодо служби інкасації, прийнято рішення про об’єднання районів, маршрутів. У нашій стратегії розвитку зазначено, що включаючи 2014 рік, передбачені  грандіозні технологічні зміни в банку. А 2015-й − це рік зміни сприйняття. Ми вже почали робити відділення нового типу. Це кардинально нові стандарти відповідно до міжнародних вимог щодо банківських установ. До кінця року має бути 100 нових відділень по Україні. У Львові відділення нового типу відкриється наступного року.

Стратегічна програма працює, і тепер ми починаємо змінювати візуалізацію банку. Крім того, активно почали навчати персонал, бо змінюється вся система обслуговування. Зараз всі зашиті в бар’єри, а людина в банку повинна отримувати можливість поспілкуватися з працівником. Технічно ми все змінили. Залишилось навчання працівників і візуалізація, над чим і працюємо.

Цінність досвіду: життя до і після програми Key Executive MBA
Я почав дивитися на речі ширше. Якщо прицільно прослідкувати звідки воно пішло, то після курсу «Стратегічний менеджмент». Це був просто переворот! Після математики, накриклад, почав по-іншому дивитись на економічні процеси. Також KEMBA розвиває мистецтво відносин з людьми. У мене публічна посада і я не можу просто сидіти в офісі. Раніше на спілкування йшло багато емоцій, треба було довго себе готувати, а зараз все стало простіше: знаєш, що людині сказати, знаєш, яким чином до людини підійти. Всі ці психологічні моменти ми теж проходили під час навчання.

КEMBA LvBS − це…
Як сказав Євген Глібовицький (керуючий партнер консалтингової компанії pro.mova, викладач LvBS − авт.): «Львівська бізнес-школа класна тим, що тут важко вчитися». І це дійсно так. Важко −  не те слово. Після перших модулів стало зрозуміло, що мозок теж можна тренувати і в нього також буває «кріпатура». Дуже важливо закріплювати отримані знання. Казали мені хлопці, які закінчували KEMBA, роби домашні завдання відразу (сміється). Так, що моя порада наступним поколінням − робіть домашні завдання відразу!

Отож, КEMBA LvBS − це там, де важко вчитися. Але цю важкість результати виправдовують абсолютно. Також КEMBA LvBS − це середовище, яке спонукає до розвитку. Середовище, яке, після того, як ти сюди потрапляєш, не дає тобі можливості зробити крок назад. Спілкуєшся з людьми, дивишся як вони діють і розумієш − це планка, нижче не можна. Спочатку приходиш в школу і «підстрибуєш» до рівня людей. А потім, під час навчання, вибудовується фундамент. Вже до закінчення можеш стояти, якщо не на тому ж рівні, то вже хоч не так високо треба «підстрибувати».

Життєве кредо
Є правило від якого не відступаюсь, як би це дорого мені не коштувало. Воно міцно пов’язано з цінностями − відповідальність за помилки без пошуків легких шляхів. Це дисциплінує. І ще одне − сімейне: постійно треба щось робити для того, щоб мати можливість підтримати сім’ю і рідних. Це одна з найважливіших речей, заради якої весь життєвий  рух.

Про дефініцію та відчуття успіху
Всередині компанії, успішна людина це та, до якої приходять за порадами. Для мене це певний рівень успішності, коли колеги приходять радитися. Це важлива річ і я стараюся розвивати її в собі. Зовнішній успіх теж пов’язаний з людьми. Якщо в тебе шукають підтримки і ти можеш допомогти іншим − ти успішний. Гроші з успіхом не пов’язую. Якщо правильно налаштовані процеси − гроші неминучі.

Підготувала Роксолана Кравчук