Якими мають бути лідери, щоб на них рівнявся світ? Дискусія у Львові

4 Чер 2024

«Криза лідерства у час глобальних викликів» – одна з найгостріших тем сьогодення зібрала у Львові зацікавлених учасників дискусії, організованої Бізнес-школою УКУ та Центром лідерства УКУ. Разом зі спікерами Жерардом Сейтсом, Софією Опацькою, Назаром Купибідою та Андрієм Рождественським учасники спілкувалися про те, як лідерство впливає на якість прийнятих рішень в політиці, війні, бізнесі, соціальній сфері, а також в чому полягає криза лідерства сьогодення та які виходи з неї ми можемо знайти разом.

Дін Вільямс, президент міжнародної дослідницької та консультативної групи The Leaders Compass, стверджує, що лідер – це особа, яка доносить реальність такою як вона є. За словами Андрія Рождественського, СЕО Центру Лідерства УКУ, справжній лідер має мати три основні якості: компетентність, відданість та сильний характер. Ми бачимо неймовірні приклади лідерів, але в той ж час жаліємось, що їх бракує. Сучасну криза лідерства можна “вилікувати” лише за допомогою розвитку лідерів. Водночас, найважливіше у пошуку кандидатів на високі посади та  вихованні лідерів – це їхнє бажання робити щось велике, ціннісне, і це не про гроші чи виконання КРІ. Це про те, що лідери мають хотіти справжніх змін.

Лідери у бізнесі мають більше довіри, ніж лідери держав – але це не те, чим слід пишатися, – коментує Жерард Сейтс, професор з організаційного розвитку Ivey Business School. Адже лідери роблять концептуальні рішення, що впливають і на організації, і на команди, і на світ, а це неймовірний тиск. Тим паче у сьогоденній Україні, в час війни, коли світ вимагає від українців захищати демократію.

«Світ вимагає від українців захищати демократію. Я не знаю як ви це робите, але весь світ має навчатись у вас», – наголосив Жерард Сейтс, професор з організаційного розвитку Ivey Business School.

Жерард Сейтс вважає, що саме українці зараз стають прикладом справжньої стійкості і саме  в них слід питати,  як їм це вдається, і дослухатися до їхніх порад.  

Щодо ролі справжнього лідера, він додав: «Нам потрібно ставити собі питання «Ким я стаю, коли щось роблю?». Це про саморефлексію, яка дуже допомагає. Можливо нам варто зупинитися і робити все повільніше? Знайти час для росту, навчання і розвитку», – радить Жерард Сейтс.

«Потрібно давати людям більше свободи, менеджери мають мати можливість приймати рішення за меншої кількості контролю», – зауважує Назар Купибіда.

Спільно з учасниками дискусії спікери намагалися знайти відповіді «Яка ж причина кризи лідерства сьогодні?», адже це доволі складне і комплексне питання.

 Софія Опацька прокоментувала, що в основному це через те, що люди не розуміють ризиків, на які йдуть та брак людяності у, так званих, лідерів. Також побутує думка, що ми самі відповідальні за кризу лідерства, адже ми самостійно штовхаємо лідерів до рішень та в останні десятиліття ми обирали людей, які будуть робити зручні нам вибори, а не тяжкі та важливі рішення, – вважає Софія.

«На прикладі УКУ, ключ до подолання кризи лідерства – це комунікація, не лише горизонтальна чи вертикальна, а й навіть по діагоналі. А головне – відкрита!», – наголосила Софія Опацька. Саме на чесну, щиру комунікацію та людиноцентричний підхід радить звернути увагу Софія.

Дякуємо спікерам за глибокі інсайти та важливі слова для роздумів та усім учасникам за участь та активність.
Зовсім скоро ми поділимося з вами також матеріалом з київської події. 

Бізнес-школа УКУ — це школа з європейськими цінностями та підходами, яка розвиває відкриту й відповідальну бізнес-спільноту в Україні вже 16 років. Сучасний навчальний кампус у Львові, кращі викладачі практики та іноземні лектори, партнерства з топовими університетами світу, активна спільнота випускників. Місія школи — «Україна на бізнес-карті світу», адже тут вірять, що лише сильні компанії з етичними підходами та глобальним мисленням здатні зміцнити Україну як всередині, так і її бренд на світовій мапі.

Центр лідерства УКУ є спільним проєктом Бізнес-школи УКУ, Інституту лідерства та управління УКУ та Школи управління УКУ, що втілюється за партнерства та співпраці з Інститутом лідерства Ivey Business School. Місією Центру лідерства є розвиток нового покоління лідерів у сфері бізнесу, державного адміністрування, неприбуткового та військового сектору через навчання, дослідження та партнерство з провідними глобальними інститутами.