Ангеліна Гусар. Про Офіс Дій та УКУ, як місце сили

6 Лип 2022

#волонтерськийфронт Ангеліна Гусар – учасниця програми MSc in Innovations and Entrepreneurship, координаторка проєкту Офіс Дій, який нещодавно відкрили у Львові. Під час відкриття офісу ми розпитали в Ангеліни більше про проєкт Офіс Дій і як вона долучилась до нього, а також про навчання в Бізнес-школі УКУ.

Ангеліно, розкажи, будь ласка, більше про що проєкт Офіс Дій і як твоя роль в ньому?

Це проєкт, мета якого підтримати сталий розвиток громадських ініціатив та активістів в умовах нових викликів, а також допомогти тим, хто цього найбільше потребує. Тут займаються неформальною освітою, підтримкою громадського сектору, створенням можливостей та допомогою.

Коли почалася війна, у нас якраз тривав навчальний модуль у Бізнес-школі УКУ. Багато моїх друзів евакуювалися до Львова і ми, як і всі, почали думати як діяти далі. Відтак звернулися в Офіс.Дій і почали допомагати з евакуацією мешканців – спочатку з Київщини, потім Запоріжжя, Краматорська.

Згодом почали думати про інші ініціативи: з’явилася ідея стипендіальної програми на підтримку кращих громадських ініціатив. Загалом ми отримали біля 400 заявок, наприклад, проект VR музею війни, щодо журналістських розслідувань чи курсів домедичної допомоги, проєкт зйомок фільму в Харкові. 

В Офіс.Дій ми також маємо освітню складову, одна з наших цілей – навчати учасників менеджменту, фандрейзингу та комунікацій. Уся ця діяльність потребувала простору, тому ми вирішили відкрити такий хаб, як ще одну можливість для підсилення громадської взаємодії, особливо з тими, хто переїхав до Львова і продовжує втілювати різноманітні проєкти.  І ось ми нарешті відкрили цей хаб.

А як щодо теми твого дипломного проекту на програмі MSc in Innovations and Entrepreneurship. З чим він пов’язаний?

Мій дипломний проект – щодо відкриття шведського хабу. Я є засновницею школи вивчення шведської мови і в нас досить сильна просвітницька складова, тому ми вирішили створити простір для побудови нових зв’язків між Швецією та Україною. Зараз ми заходимо в Офіс. Дій, як резиденти. Почали збирати книги, щоб передати українським дітям, які евакуювалися до Швеції. Нас підтримує Посольство України в Швеції. Також ми проводимо інформаційні зустрічі для бажаючих переїхати до Швеції. Є ідея з’єднувати між собою бізнеси, щоб вони обмінювалися досвідом, і спрямовувати це на розбудову українських міст.

Як вплинуло твоє навчання на реалізацію цих проєктів?

УКУ – це була можливість переконатися, що те, що ти робиш – це правильно, воно працює і може мати бізнес-складову. З’являється віра в себе і свою справу, і це дуже потужно. Знімаються кордони, і це трішки магія. Також з’являються нові контакти й можливості. До війни нам вдалося вирости вдвічі. Тому я впевнено можу сказати, що УКУ і Бізнес-школа УКУ – це сила.

Чому, на твою думку, зараз важливо вчитися і не відкладати?

Вчитися в УКУ –  це потужно, це спільнота, від якої ти також береш чимало, і це підсилення з усіх сторін. Ти вчишся не лише у викладачів, а й у всієї групи. Навчання – це новий погляд на те, що ти робиш, тому я завжди за навчання.