Про філософію та практику скандинавського Більдунгу – Книжковий клуб LvBS

19 Вер 2022

Сьома зустріч Книжкового клубу, членами якого є випускники та учасники магістерських програм LvBS, була присвячена книзі «Більдунґ. Нордичний секрет краси і свободи» Лене Рейчел Андерсен і Томас Бйоркман.

1800 роки: північні країни чи не найбідніші в Європі. Шведи так злидарюють, що виставляють дітей-сиріт на аукціон як дешеву робочу силу. Наш час: нордичні держави – одні з найуспішніших. Тут високий рівень життя, якісна медицина, безкоштовна освіта й найщасливіші у світі люди.

У чому ж секрет? У більдунґу – так скандинави називають усебічний і гармонійний розвиток особистості й суспільства. Слово німецьке, але стало нордичним дивом.

Скандинави зробили з більдунґу не просто філософський концепт, а практичну ідею. Вони цілеспрямовано трансформували систему освіти і взялися за найслабшу ланку: почали культурно, інтелектуально, морально та емоційно розвивати селян. Нічого особливого – та за століття це до невпізнаваності змінило нордичні держави. Чи можна цю ідею використати нині, коли світ суттєво змінився? Чи актуальна вона, скажімо, для України? Чому так важливо розвивати потенціал кожної особистості? На ці й інші запитання відповідають автори книжки.

Традиційно учасники Клубу обговорювали книгу, робили управлінські висновки та цього разу проводили аналогії з українским досвідом підтримки освіти, зокрема діяльності таких товариств, як «Просвіта», «Рідна школа», які працювали в тому числі за підтримки Митрополита Андрея Шептицького (більше про це і про переосмислення ролі освіти читайте в нашому наступному матеріалі на основі цієї зустрічі, – ред.).  

Зустріч Клубу приймала в себе символічно Лідія Білас, сенаторка УКУ, засновниця Мережі освітніх проєктів MriyDiy та співзасновниця КМДШ. Освіта для творців світу.

Учасники клубу поділилися цитатами з книги, які їх найбільше вразили і які б вони хотіли обговорити. Ділимося ними з вами:

  • Більдунг – це те, що залишиться, навіть коли ми забудемо все, чого навчилися. 
  • Більдунг – це не конкретний контент, а структури, які він залишає після себе.
  • Можливість бачити системи всередині систем та їхню взаємодію – це питання зрілості.
  • Щоб не загубитися у постійних змінах, потребуємо культури та громади, здатними зробити це безпечним, і маємо ментально зростати.
  • Технології в освіті не повинні змінювати людську взаємодію. Освіта означає  більдунг, а більдунг відбувається серед людей…
  • Більдунг змушує нас ретельно розібратися самим з собою. Поки наша ментальна модель світу підтверджуються, у нас немає необхідності змінюватися, ми розвиваємося не дуже активно.

Український переклад книги членів Римського Клубу Лене Рейчел Андерсен і Томаса Бйоркмана “The Nordic Secret. A European story of beauty and freedom”, здійснений Оксаною Олійник-Андрусяк, і виданий у «Наш Формат». Наукову редактуру перекладу зробили Михайло Крікунов і Катерина Ясько.