Блог інноваторів: Маркетинг – стратегічна точка всього, що робить компанія

20 Кві 2018

У сучасному турбулентному світі швидкість змін приголомшує, і це робить традиційний спосіб мислення вельми небезпечним для компаній. То що ж робити? Де шукати відповіді на питання: як себе має поводити компанія на ринку? Про це пише у своєму блозі учасниця групи MSIE6 програми MSc in Innovations and Entrepreneurship Вікторія Бутеленко після проходження навчального курсу з маркетингу.

Marketing

У нашому пострадянському суспільстві ведення бізнесу часом будується цілком інтуїтивно. Якщо заглибитися у спостереження за більшістю українських бізнесів, можна помітити, що управлінські рішення часом спираються на відчуття, припущення або практику попередніх років. Але у сучасному турбулентному світі швидкість змін приголомшує, і це робить традиційний спосіб мислення вельми небезпечним для компаній. Де шукати відповіді на питання: як себе має поводити компанія на ринку? Спробуємо розібратися – пише учасниця Магістерської програми з інновацій та підприємництва Вікторія Бутеленко.

Одним із найпотужніших інструментів для підприємців, управлінців та стартаперів на цьому шляху є маркетинг. Маркетинг є стратегічною точкою збору всього, що робить компанія. І почати знайомство з ним варто з руйнування хибних стереотипів: «маркетинг – це реклама», «завдання маркетолога – дурити покупців», «маркетинг – це просто красиве подання товару». Найнебезпечнішим у цих стереотипах є те, що вони стають принципами роботи у багатьох компаніях. Маркетинг, який виконує лише функцію просування і відірваний від процесів планування виробництва, комунікації з клієнтами, дослідження ринку –  це гроші на вітер. Ціль маркетингу – зробити зусилля продажів непотрібними.

Читайте також:Творіть і дивуйте! Чому вам треба вирішувати проблеми ваших клієнтів?

 Marketing2

Головне, що треба запам’ятати у зв’язку з цим – власник бізнесу є його головним маркетологом. Якщо маркетингом у компанії займається лише відділ маркетингу, то буде повний дисбаланс у діяльності компанії. Почати треба з розуміння, що маркетинг – це збалансоване поєднання чотирьох основних компонентів: продукту, ціни, місця та просування. Цю концепцію називають міксом 4Р, часом доповнюючи її до 7Р (Product (продукт), Place (місце), Price (ціна), Promotion (просування), People (люди), Process (процеси), Physical evidence (фізична наявність).
Раніше маркетинг компанії відповідав суто на питання: як подати? А зараз він має зачіпати запитання: чому ми щось робимо? А головне –  для кого? Стратегічне наповнення маркетингу – це створення балансу між внутрішніми компонентами компанії заради створення цінності для свого клієнта. Цільова аудиторія має бути в фокусі при розробці продукту, виборі точки продажу та контакту з клієнтом, розробці елементів просування та комунікації, а також ціноутворенні. Дослідження потреб, бажань, обмежень та точок болю людей, задля яких існує бізнес, має передувати всім іншим фазам запуску продукту і його виведення на ринок. Дуже поширеною помилкою серед підприємців є орієнтування на уявну цільову аудиторію, базуючись на інтуїції і не з’ясувавши чи цій аудиторії взагалі цікавий цей продукт. Ще гірше спиратися на стереотип, що на кожний товар є свій покупець. На жаль, сучасні тенденції розвитку світу диктують зовсім інші правила співвідношення попиту та пропозиції.

 Запрошуємо на IdeasLab: Три історії про PR. З чого розпочати ваше просування?

 Mark5

Очевидно, що сучасний маркетинг – це комплексне бачення бізнесу, яке має спрямовуватися на служіння клієнтові. Об’єктне ставлення до клієнта, як платника за наші зусилля – це типово виробнича парадигма, коли споживання визначалося лишень виробництвом. Але Україна таки вступила в еру вільної конкуренції, і голос споживача тут звучить впевнено і вибагливо. Основним викликом для маркетолога є створення цінності, яка була б зрозумілою і несла додану цінність для споживача. Цінність –  це не абстрактна матерія, а цілком відчутний інструмент, який є аргументом для клієнта, чому він має обрати саме цей продукт або компанію.
Цікавить навчання на Магістерській програмі з інновацій та підприємництва? Деталі тут.