Три фільми-кейси для фінансистів від Михайла Колісника

31 Тра 2017

Вивчення фінансів може стати захопливим процесом. Адже джерелом цих знань є не лише товсті книги чи бізнес-журнали. Кіно також може відкрити багато цікавих аспектів цієї галузі, а для нефінансистів – ще й стати причиною для вивчення фінансів.

kino

На прохання Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) викладач програми «Фінансовий менеджмент», керуючий партнер компанії FINART, Smart Solutions Михайло Колісник порадив три кінофільми, які буде корисно та цікаво переглянути як фінансистам, так і тим, хто хотів би опанувати фінансові знання:

«Уолл-стріт» (1987); Олівер Стоун

«Загадкові механізми роботи фондової біржі та ринку капіталу в цьому фільмі виступають оригінальним заднім планом для драми в людських стосунках між представниками різних поколінь – ділових кіл та в особистому житті. Насправді, режисер та команда настільки вдало та професійно відтворила фінансовий бекграунд стрічки, що він вийшов на передній план, відтіснивши особисті стосунки та драму. Фільм, без сумніву, мав геніальних фінансових консультантів, які своїми порадами чітко зробили з фільму кейс – своєрідну ілюстрацію теорії високоефективних ринків капіталу, де тільки доступ до інсайдерської інформації дозволяє отримати анормальні доходи та збільшити ризик порушити законодавство…

kino1

«Двадцять одне» (2008); Роберт Лукетич

Отримувати вищу освіту на заході нелегко. Особливо нелегко, коли не маєш грошей на навчання, як Бен Кемпбел, герой стрічки «Двадцять одне» режисера Роберта Лукетича. Проте Бен має видатні здібності з проведення математичних обчислень в умі та оцінки вірогідності. Що відбудеться, якщо спробувати заробити гроші на цьому, наприклад, підрахувавши вірогідності виграшу в азартних іграх? Світ дорогих казино в Лас-Вегасі у цьому фільмі протиставляється непростому життю американських студентів університету, проте основною «родзинкою» стрічки залишається ілюстрація різноманітних ситуацій з поведінкової економіки та фінансів, своєрідного тонкого міксу поведінкових моделей в психології та швидких прорахунків при прийняття рішень в умовах невизначеності.

kino2

«Аудитор» (2016); Гевін О’Коннор

Бойовик та одночасно драма режисера Гевіна О’Коннора захоплює з перших кадрів. Особливе задоволення, очевидно, отримають любителі фільмів з великою кількістю стрілецьких баталій. Проте, для когось аудитор мафії Крістіан Вулфф, головний герой, якого майстерно втілив Бен Аффлек, – це безжалісний вбивця, який майстерно вміє вирахувати не лише недостачу в грошових потоках, але і тактичні поправки при снайперських пострілах на дуже далекі дистанції. А для когось – втілення професіонала-фінансиста, який, не зважаючи на вроджений аутизм, зумів знайти застосування сильним рисам свого характеру та побороти слабкі. Хоча прихильники та вороги фільму серед кінокритиків розділилися 50 на 50, думаю, що перегляд фільму буде не лише приємним проведенням часу. Він позволяє робити життєві висновки при порівнянні роботи податкового консультанта в нашій країні та у США, розуміти різницю в моделях поведінки українських та зарубіжних бухгалтерів. Деякі епізоди дозволяють порівняти рівні доброзичливості податкових систем обох країн. І, звичайно ж, трохи про фондовий ринок: як грошовий потік та EBITDA впливають на вартість акцій».

ben

Дізнатися більше про навчання у Львівській бізнес-школі УКУ на програмі «Фінансовий менеджмент»