«Ключовим у реформах є відновлення довіри до влади», – Ярослав Притула

11 Гру 2014

Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS)виступила науковим партнером на стратегічній сесії «Перспективи розвитку економіки у 2015-му році»,  яку організувала компанія «Ейч. Ді. Партнерз» 11 грудня.

Пропонуємо найцікавіші тези з дискусійних панелей та думки спікерів події.

Ярослав Притула, викладач LvBS, доцент кафедри міжнародного економічного аналізу і фінансів ЛНУ ім. І. Франка
На мою думку, дефолту не буде. Бо, по-перше, він невигідний олігархам. По-друге, дефолт невигідний зовнішньому світу. Щоб в Україні відбулися реформи потрібні три складові: скорочення державних виплат; автоматичний контроль грошової емісії – валютна рада; відновлення довіри до керівництва країни. Остання є ключовою у проведенні реформ, без цього не буде руху вперед. Сьогодні політичне дводумство веде до вакууму довіри, тому можливими стають нові протести.  

Михайло Гранчак, Dragon Capital
Країні потрібні швидкі креативні реформи. Ситуація на Сході країни впливає на всі прогнози наступного року. Якщо говорити про інвестиції, то вони ідуть у IT та агросферу  або ж у такі нішеві сектори як приватна медицина. Іноземці моніторять ситуацію в Україні, і якщо вона в 2015-му не погіршиться, будуть інвестувати. Бо розуміють, що ми вже на дні, або скоро там будемо, а далі почнеться ріст.

Віталій Ломакович, член ради НБУ
Основний фактор нестабільності економіки – війна на Сході. І від того, що відбуватиметься далі, залежить багато. Україна потрапила у девальваційно-інфляційну спіраль.  Ця ситуація вимагає нестандартних кроків для вирішення. Якщо не буде економічних реформ, країну чекає не технічний, а реальний дефолт. Ми стоїмо на порозі або кардинальних змін, або реального дефолту.

Володимир Федорін, журналіст
В ситуації, в якій опинилась країна, ми маємо мати перед собою наступні цілі. Короткострокова ціль: відвернути фінансовий Чорнобиль. Середньострокова – створити передумови для стійкого і швидкого росту економіки. Довгострокова наша ціль – повноправне членство в ЄС. Сьогодні все, що сприяє економічному росту, відповідає національним інтересам країни.