Якщо хочете змін, вимагайте їх, і творіть зміни самі, − друга хвиля держслужбовців закінчили навчання в УКУ

20 Лют 2015

34 управлінці з різних регіонів України стали випускниками другого набору програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» («Ефективне управління»). Після навчання в Українському католицькому університеті вони готові до професійної роботи в органах державного управління для того, щоб втілювати реальні зміни та реформи.

«Наприкінці лютого 2014-го ми думали, якою може бути відповідь нашого Університету на події в Україні. І зрозуміли, що нам бракує школи на зразок Harvard Kennedy School, бракує людей, які б могли робити “public policy” у цій країн. Так виникла програма «Good Governance». Для нас важливо створити спільноту людей зі схожими цінностями, які можуть між собою тримати зв’язок і підтримувати один одного. Тут ми хочемо дати широкий набір знань, навичок, які у найближчій перспективі будуть потрібні державним службовцям», − розповідає Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи УКУ.

Протягом тримодульного навчання учасники прослухали курси «Люстрація», «Адвокасі і лобіювання», «Інституційна організація державної влади», «Спільне управління», «Адміністративна система», «Управління персоналом», а також теми «Лідерство і влада», «Управління змінами», «Переговори», «Навчання для дорослих», «Етика у державному управління». Підсумковим проектом навчання на програмі стала розробка антикорупційного проекту. Учасники проаналізували юридичну базу, причини та наслідки корупційної поведінки в органах державного адміністрування, та запропонували конкретний план дій для подолання цього явища.

Переглянути підсумкові проекти випускників програми Good Governance

«У своїх проектах учасники не лише аналізували корупцію як явище, а й пропонували чіткий план дій як поводитись, коли ти втягнутий у корупційну схему, – коментує керівник Інститут лідерства і управління УКУ Наталя Бордун. – З найбільш легких та практичних до втілення напрацювань, на мою думку, стали шпаргалка для водія при зупинці інспекторами ДАІ; моніторинг медичних закладів (лікарень, поліклінік) щодо використання ними безоплатно отриманих медикаментів; інструкція для студента як забезпечити собі об’єктивну оцінку – це  дуже прості доступні кожному до виконання алгоритми дій. Треба тільки брати і робити». 

Також державні управлінці на програмі мали низку цікавих зустрічей. Так, під час модуля в Києві вони зустрілись з Дмитром Шимківим, заступником голови адміністрації Президента, Владиславом Рашкованом, заступником голови НБУ, Зурабом Аласанією, генеральним директором НТКУ, Валерієм Пекарем, підприємцем та громадським діячем. На заключному модулі у Львові держслужбовці взяли участь у дискусії з Янікою Мерило, радником міністра економіки, про можливість впровадження e-governance в Україні. Випускники «Good Governance» також стали активними учасниками антикорупційного форуму і хакатону.  

Зустріч з Янікою Мерило

На заключному модулі для держслужбовців викладала Террі Андерсон, професор Troy University, експерт з публічного адміністрування. Вона приїхала в Україну за програмою міжнародного наукового обміну ім. Фулбрайт. «В Україні немає колективної волі вимагати змін. Ви маєте право вимагати того держапарату, який хочете бачити. Великі зміни починаються тоді, коли одна людина бере на себе ризик і відповідальність за зміни. Україна, яку ви хочете бачити, сидить тут, у цій кімнаті. Ніхто зі західних країн не скаже: “Мені байдужа України”, але ніхто з них не буде робити за вас те, що ви повинні зробити самі. Якщо хочете змін, вимагайте змін і творіть зміни», − звернулась Террі Андерсон.

Террі Андерсон також запропонувала 5 принципів етичної поведінки для держслужбовця: підпорядковуватися закону, служити громадським інтересам, не заподіювати шкоди, брати відповідальність, працювати над тим, у чому ти некомпетентний .   

Перший проректор УКУ Тарас Добко вважає, що формула взаємодії між державою і суспільством в Україні ще буде досить довго викристалізовуватися. «Але однією з рушійних сил Революції Гідності було бажання змінити стосунки між державою і громадянами, саме тому ми започаткували в Університеті цю програму. Безпека нашої країни, без сумніву, вирішується на Сході, де хлопці мусять зупиняти агресію. Але безпека також вирішується тим, чи будуть у нас реформи. Сьогодні у авангарді реформ і успіху нашої країни стоять державні службовці. Ми покладаємо на випускників програми  великі надії!», − підсумував Тарас Добко. 

Випускниця 2-го набору програми Любов Крохмальна, радник члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, каже, що навчання на цій програмі для неї було ефективним та цікавим: «Як серед учасників, так і серед викладачів, я зустріла багато професійних та ініціативних осіб, які стали для мене цінним та надійним джерелом експертних думок. Власне на ці експертні думки я буду опиратись при прийнятті рішень у майбутньому».

На запитання, що Любов планує втілити у своїй роботі із вивченого уже найближчим часом, вона називає три речі: «Навики ведення переговорів, провести дослідження ефективності своєї діяльності та діяльності органів державної влади і, звісно, не забувати про етичні правила, які треба застосовувати щодня в державному управлінні».

Заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУМВС України у Львівській області, випускник програми Роман Баховський вважає, що навчання дозволило йому стати частиною великої спільноти людей, які готові не тільки говорити, а й діяти: «Усі вони діють тут і тепер. Окрім цього, на програмі я зміг структурувати ті знання і навички, які уже мав, а також здобув нові. Під час навчання я постійно переконувався правильності своїх дій щодо процесу реформування міліції та державних органів в цілому. Суть реформ полягає у зміні системи управління, щоб державна машина запрацювала за новими правилами, правилами ефективного управління. Попереду у нас багато роботи», – підсумовує чиновник.   

 Додамо, що «Good Governance» − це перша програма такого рівня в Україні. Розробляючи її, організатори відштовхувались від програм, які реалізовують у кращих бізнес-школах світу, зокрема у Harvard Kennedy School. Проте навчальні теми підбирали фокусуючись на тих питаннях, які є актуальними для України.

Патріотизм, професіоналізм і порядність − стали ключовими цінностями і гаслом програми, мета якої підготувати нову хвилю управлінців для державних структур, які матимуть інновативне мислення, розумітимуть, як можна впроваджувати зміни в кризових умовах у державних органах і практикуватимуть етичні принципи та цінності на користь спільноти. Організатори програми «Good Governance: Program for an innovative approach to governance»: Український католицький університетЛьвівська бізнес-школаІнститут лідерства та управлінняМіжнародний інститут етики та проблем сучасності Українського католицького університету.