Наступництво у сімейному бізнесі: як компанії залишитися успішною через покоління?

15 Сер 2016

Nastupnytstvo

Михайло Винницький, професор з менеджменту та управління продажем, викладач Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), та Лойд Штаєр, академічний директор Інституту сімейного бізнесу, заступник декана бізнес-школи Альберти, у статті для першого журналу Львівської бізнес-школі УКУ Insight LvBS Inside розповідають про те, коли і як варто передавати бізнес наступникам та які підводні камені цього процесу.

WynnytskyyМихайло Винницький, професор з менеджменту та управління продажем, викладач LvBS

Коли потрібно задуматися над передачею своєї справи наступникам?

Різниця між хорошим керівником і керівником вищого пілотажу проста: останній відразу після заснування успішного бізнесу думає про підготовку наступників, які стануть ще успішнішими.

Які основні ознаки того, що настав правильний час для передачі бізнесу?

Передавати бізнес варто тоді, коли наступник може свідомо вирішити, чого хоче: чи прийняти сімейний бізнес, чи залишатися в неактивному управлінні й перейняти у спадщину компанію як власність. Розглядайте компанію і як об’єкт власності, і як об’єкт управління. Засновник компанії повинен займатися і врядуванням компанії, і управлінням. Наступне покоління не повинно поєднувати обидві посади. Управління можна делегувати. Власністю ж потрібно управляти.

Як підготувати наступника?

Наступник повинен розуміти, як функціонують всі щаблі компанії. Порада для наступників: попрацюйте трохи вантажником, продавцем, спробуйте влітку, взимку. Відчуйте, як бути виконавцем до того, як станете управлінцем.

Дехто каже, що краще здобувати досвід ззовні. Але тоді є загроза «перенести» зі собою певні культурні надбання іншої компанії, у яких можуть бути закладені «міни».

«За бортом»: як не заважати своєму наступникові вести справи – випустити з рук контроль?

Необхідно розуміти, що бізнес – це «дитина» власника. І передавати його комусь іншому – це за визначенням не може бути легко. Один зі способів це зробити – відволікти увагу засновника чимось іншим. А інколи засновник бізнесу саме тому і передає його у наступництво, що в нього з’явилася нова компанія або змінився сімейний статус.

Lloyd

 

Лойд Штаєр, академічний директор Інституту сімейного бізнесу, заступник декана бізнес-школи Альберти

Коли потрібно задуматися над передачею своєї справи наступникам?

При створенні чи розбудові фірми варто завжди пам’ятати про «врожай» чи «вихід зі сцени», тому стратегію потенційного правонаступництва варто створювати відразу.

Які основні ознаки того, що настав правильний час для передачі бізнесу?

  1. Раптові зміни в макросередовищі чи у промисловому оточенні можуть спричинити потребу у зміні керівництва.
  2. Новий стратегічний напрям/ініціатива можуть вимагати нового керівництва.
  3. Поточне «керівне» покоління може втратити ентузіазм чи енергію для управління фірмою.
  4. Коли потрібно утримати зацікавленість і заангажованість наступного покоління в наступництві.

Як підготувати наступника?

Багато керівників сімейного бізнесу розповідають, що їхня підготовка розпочалася ще в ранньому дитинстві. Вона могла передбачати від повного залучення до сімейної справи до зовнішньої формальної бізнес-освіти. З цінностей, які варто передати: працьовитість, порядність, відповідальне управління й альтруїзм, вміння глибоко цінувати свою сімейну справу, а також сім’ю.

«За бортом»: як не заважати своєму наступникові вести справи – випустити з рук контроль?

Риса, що мені найбільше подобається в сімейному бізнесі, – це його здатність адаптовуватися до змін. Мені рідко траплялися випадки повної передачі повноважень і «усунення» від бізнесу. Попри формальну передачу повноважень та контролю, наступне покоління все одно знаходить шанобливі способи скористатися мудрістю попереднього.

Читайте також. Блог декана Львівської бізнес-школи УКУ Софії Опацької для першого числа журналу Insight LvBS Inside #1 «Делегування: ускладнити, щоб спростити».

Отримати примірник журналу Insight LvBS Inside #1 можна на рецепції Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), вул. Козельницька, 2а, 3 поверх.