5 тез Віктора Пинзеника про курс долара та борги України (Твоє місто)

15 Жов 2014

9 жовтня у Львівській бізнес-школі відбулася зустріч з відомим економістом і політиком Віктором Пинзеником на тему «Фінансова ситуація в Україні − реалії та можливості для регіону». Tvoemisto.tv пропонує вам 5 тез Віктора Пинзеника про українську економіку, а також повний відеозапис лекції.

  • 1. Курс є продуктом двох сил – попиту і пропозиції. Постачальником доларів в Україну є експорт, споживачами –імпорт. У 2004 році український експорт на 4 млрд доларів перевищував імпорт. Така ситуація дозволяє спрогнозувати обмінний курс. Наступного, 2005 року був дефіцит 2 млрд дол. Щоб покрити дефіцит, кошти треба треба мати в резерві, або позичити. Їх позичали не один рік. На сьогоднішній день у нас у резерві 16 млрд доларів і цього замало, щоб покрити дірку. У 2008 році це закінчилося девальвацією гривні з 5 до 8 за долар. Причина цього закладалася у попередні роки. Така ситуація склалася і зараз.
  • 2. Україна має великі потоки валюти не тільки по торгівлі, а й по борговому каналі. Зовнішній борг України – 137 млрд. дол. З них короткотермінові зобов’язання, які треба сплатити у найближчі 12 місяців – це 62 млрд. дол. Вже 5 років цей борг покривається новими боргами.
  • 3. На сьогодні Україна не здатна самостійно позичити гроші. МВФ – це «дім останньої надії», до якого звертаються тоді, коли вже ніхто грошей не дає. На внутрішньому ринку Україна також не може позичити гроші. У 2008 році Україна не брала грошей в Нацбанку. На сьогоднішній день держава позичила в Нацбанку 266 млн грн. Але такого банку, як Нацбанк, в Україні немає, тож основним позичальником на внутрішньому ринку не є банківський сектор. Коли Нацбанк фінансує дефіцит бюджтеу – це дуже небезечна річ.
  • 4. Якщо б курс не утримували штучно, він ніколи б не був 13 грн, і не було б стрибків курсу на 10, 20 чи 50%. Курс не тільки реагує на ситуацію, він її лікує. Ця ситуація була закладена у 2009 році. Пікове значення валютних резервів в Україні було у середині 2011 року – 38 млн грн. Зараз сума валютних резервів – 16 млрд дол. 22 млрд. дол. витратили на утримання штучного курсу.
  • 5. Вперше за 10 років торговий баланс в Україні позитивний – експорт перевищує імпорт. Минулого року ми мали мінус 5,6 млрд дол, за цей рік – плюс 0,8. Різниця у 6,5 млрд. дол. Така ситуація склалася через девальвацію і підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Експорт з початку року в країни ЄС виріс на 15%, а з травня цього року – на 25,5%. Україна використовує ті можливості, які відкрили нові ринки. У другому кварталі цього року експорт в ЄС перекрив втрати експорту в Росію.