«А що, зрештою, є життя?»: рефлексії зі зустрічі Книжкового клубу

5 Сер 2024

Рефлексії  Книжкового клубу Бізнес-школи УКУ на книгу «Який чудесний світ новий!» Олдоса Гакслі 

Нова зустріч Книжкового клубу випускників Бізнес-школи УКУ відбулась 30 липня на локації випускника програми Key Executive MBA отця Ростислава Пендюка в просторі «Софійський Схил» у Винниках. 

Як обрали цю книгу з-поміж інших?

Щороку перелік книжок для читання обирають учасники клубу на основі long list рекомендацій від експертів з різних галузей та самих випускників. Цього ж року учасники прийняли рішення читати книги різних жанрів та епох, і коли дійшла черга обирати класичну утопію — думки зійшлися на Brave New World Гакслі. 

Олдос Гакслі був блискучим інтелектуалом, письменником і філософом 20 століття. Він писав романи, есеї, вірші, подорожні нотатки та кіносценарії. Одним з найбільш відомих його творів є роман «Який чудовий світ новий» (Brave New World), опублікований у 1932 році. У своїх роботах Гакслі досліджував теми науки, філософії, релігії та людської природи, постійно ставлячи під сумнів суспільні норми.

«Який чудовий світ новий» — це антиутопічний роман, що зображує майбутнє суспільство, де технології та наука значно вплинули на життя людей. У цьому світі людей вирощують штучно в інкубаторах, і з народження кожному визначено своє місце в суспільній ієрархії. Емоції, індивідуальність та особисті зв’язки піддаються контролю і регулюванню. Щастя досягається за допомогою споживання, розваг та спеціальних наркотиків.

До яких висновків дійшли учасники?
Під час обговорення книги учасники Клубу прийшли до висновку, що «Який чудовий світ новий» Гакслі є не лише захопливим літературним твором, а й глибоким філософським дослідженням суспільства, технологій та людських цінностей.

Деякі з цитат роману виявилися дуже актуальними у наш час та особливо відгукнулися учасникам клубу: 

Про вибір між технологіями та духовністю:

«Бог не співмірний з цивілізацією, машинерією, науковою медициною й загальним щастям. Доводиться робити свій вибір. Наша цивілізація вибрала машинерію, медицину й щастя.»

Про значення індивіду:

«А що, зрештою, для нас індивід? Ми без жодних утруднень, легко можемо наробити скільки завгодно нових. Порушення ж прийнятих норм ставить під загрозу більше, ніж життя простого індивіда, воно б’є по самому суспільству.» 

Про відсутність потреби в героїзмі:

«Цивілізованій людині немає жодної потреби терпіти будь-що по-справжньому неприємне. А щодо героїчних вчинків, то — Форде борони від подібних помислів. Якби люди почали діяти за власною ініціативою, весь суспільний лад полетів би шкереберть. У правильно організованому суспільстві, як наше, ніхто не має жодної потреби бути шляхетним або геройським. »

Учасники поділилися своїми рефлексіями та думками щодо прочитаного: 

  • «Не можна звести життя тільки до задоволення своїх внутрішніх інстинктів. Ця книга показує у концентрованому вигляді той порядок рішень, до якого прагнуть авторитарні країни протягом всієї історії.»
  • «Сьогодні ми живемо у схожому суспільстві, де теж є Альфи, а Епсилони нарікають на своє життя та вчать цього своїх дітей. Проте вибратися із такого способу життя можуть тільки одиниці.»
  • «Бути людиною – це мати спектр відчуттів, але водночас не можна звести життя тільки до задоволення своїх внутрішніх інстинктів. Біль і страждання є невід’ємною частиною життя, адже вони роблять нас людиною.» 

Чому саме ця локація?

Однієї з особливостей зустрічей Книжкового клубу є відвідування просторів компаній випускників та знайомство з їхнім бізнесом. У процесі творення Софійського Схилу отець Ростислав залучав своїх одногрупників та колег з Бізнес-школи УКУ для отримання їхніх цінних порад та погляду на проєкт через призму різних досвідів, і тепер мав нагоду показати результат їхньої тривалої спільної праці.

«Софійський схил» є чудовим прикладом залучення місцевої громади до творення спільного проєкту. Як зазначив отець Ростислав: «Все, що було зроблено на території храму, було реалізовано виключно зусиллями та за кошти парафіян, без залучення грантів». Інтерес викликає сама концепція зведення святині та простору навколо неї: замість традиційного підходу, коли храм спочатку будується, а потім запрошуються люди, на парафії вирішили спочатку залучити людей, а вже потім спільними зусиллями  розбудовувати простір. 

На території Схилу працює кав’ярня, яка користується популярністю серед молоді, сімей з дітьми та любителів смачної кави. Також на території храму функціонує літній табір, відбуваються вечори поезії та музики, кіноперегляди, зустрічі з цікавими людьми, тощо. В цьому році лише у літніх дитячих таборах взяли участь близько 400 дітей, а кожна дитина тут перебувала впродовж двох тижнів.

Щоб забезпечити дітям місце для занять, розпочато будівництво окремого павільйону. Особливістю проєкту є план зробити приміщення повністю автономним від зовнішніх джерел енергії завдяки установці сонячних панелей на даху. Інвесторами в цю ініціативу стали різні благодійники, зокрема сім’ї парафіян, які придбали кожну з панелей.

Ознайомившись з проєктом отця Ростислава, учасники клубу перейшли до обговорення автора та його книги.

Отець Ростислав Пендюк поділився своїми враженнями від зустрічі:

«Радію, що ось так можна поєднати людей-натхнення з натхненним місцем.

Книжковий клуб випускників UCU Business School — це ковток свіжого повітря, бо тут можна рефлексувати, сперечатись, пірнати на глибину і почуватись при цьому комфортно.» 

Модераторка зустрічі, ініціаторка проєкту та випускниця програми Key Executive MBA Олена Созанська зазначає: 

«Багато говорили та рефлексували, що те, що пише автор у 1931 році, вже відбувається у нашому світі, можливо у дещо завуальованих і спрощених нормах. Та, попри «простоту» та «всеохоплююче щастя», немає у тому світі цінності людського життя, воно позбавлене: страждання і болю, як невід’ємних складових людської еволюції; самотності, як можливості порефлексувати, побути наодинці, бо саме тоді народжуються думки та ідеї; свободи вибору ким бути і що робити; права висловити свою думку і бути іншим; науки, читання книг та мистецтва, як запоруки розвитку цивілізації; любові — у всіх формах і проявах.» 

Пригадаємо, що мета клубу — об’єднати випускників та учасників магістерських програм Бізнес-школи УКУ довкола читання і рефлексій, передусім, бізнес-літератури, але не лише її, із залученням експертів і в клубному форматі Alumni . Це також можливість спілкуватись у спільноті Alumni, lifelong learning, особистісний розвиток. 

Книжковий клуб діє на постійній основі, зустрічі відбуваються раз у півтора місяці. Книжки обираються учасниками клубу з переліку, який формуватиметься за рекомендаціями самих випускників, викладачів школи, світових бестселерів, топ-книг із різних напрямків. Місце проведення зустрічей — компанії випускників Бізнес-школи УКУ, ми поєднуємо формат з Alumni company visit. Членами клубу можуть стати випускники магістерських програм Бізнес-школи УКУ, гостями можуть бути учасники магістерських програм та запрошені експерти.

Як відбуваються зустрічі Клубу, дивіться у Меморандумі. Ми раді отримати пропозиції локацій для наступних зустрічей Клубу від вас, наші випускники, у цій формі. Запрошуємо усіх випускників та учасників магістерських програм Бізнес-школи УКУ приєднуватись.