Богдан Гнатковський: Місця сили, такі як Гарвард, УКУ чи LvBS, творять люди

19 Бер 2019

Перемога не закінчується на одній точці! Це один з головних висновків Богдана Гнатковського, учасника магістерської програми MSc in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), CEO та співзасновника Propertymate після участі у Harvard Real Estate Venture Competition. Його стартап, що мінімізує час та ресурси на пошук, продаж та придбання житла, увійшов у топ-10 учасників цього конкурсу. Богдан привіз цікаві історії з Гарварду і ділиться висновками з нами.

hn

Ми не перемогли, але це був дуже крутий досвід. Перш за все, через декілька основних моментів:

  1. Інші учасники мали надзвичайно круті і цікаві проекти. 6 з 10, були недавніми студентами (за умовами конкурсу, не більше 2 років після закінчення навчання) або студентами магістерських програм університетів Ліги Плюща, таких як Yale, Columbia та Harvard. Я був дуже радий можливості познайомитись та обмінятись фідбеком.
  2. Запитання журі були особливо якісними та «insightful». Було відчутно, що їхній досвід в індустрії – кілька десятиліть. Зокрема, серед суддів були CEO двох надзвичайно великих Real Estate Development компаній, principal одного з найбільших hedge funds Америки розміром понад $30 млрд, але найсильніші враження залишились від Nori Gerardo Lietz, яка є засновницею Areté Capital та за сумісництвом Senior Lecturer of Harvard Business School. Це був той випадок, коли ти від запитань більше вчишся, аніж від відповідей. Вона могла моментально розібрати суть любого бізнесу, та задати запитання,  які потім плавно переводились в супер-влучні поради.
  3. Звичайно ж сам Гарвард. Це надзвичайне місце, енергію якого дуже складно описати словами. Якість нетворкінгу навіть з пересічними студентами залишила дуже багато хороших вражень.

Для перемоги потрібна була excellence в усьому. Важко виділити щось окреме. Це має бути і цікава історія, і супер амбітна ціль, і вражаючі результати, і крута команда. Переміг проект Astorian – це платформа для автоматизації asset-менеджменту. У засновника була вражаюча історія і круті результати. Він ріс бездомним і перейшовши через багато проблем в житті, зумів здобути освіту в Yale University і пішов працювати на ринок нерухомості, аби допомогти людям уникати проблем, які були у нього. До цього він переміг у схожих змаганнях у MIT та The Wharton School, тож, я переконаний, у його компанії велике майбутнє.

Про людей, що творять Місця сили. Є місця і середовища, опиняючись в яких – відчуваєш нереально круту енергію, яка мотивує тебе робити набагато більше та докладати надзусиль. Місця, де все те, що ти робиш, набуває для тебе особливого змісту, який драйвить тебе ще довго після того.

Harvard University однозначно є одним з таких місць. Студенти, які працюють в навчальному кампусі по 16 годин 7 днів на тиждень, є чудовим підтвердженням цього. Але це не через викладачів, класні аудиторії чи навчальну програму. В першу чергу, це через тих же студентів. Іншими словами, місця сили – це, зазвичай, про людей.

І дуже круто, що такі місця з’являються і у нас вдома: Львівська бізнес-школа УКУ та Український католицький університет.

Про перемоги і поразки як шлях до успіху. У Гарварді захід для учасників змагань відкривала Алісія Глен, Deputy Mayor Нью-Йорка. Вона донедавна була другою людиною в управлінні містом після мера Біла де Блазіо і займалась неймовірно масштабною і цікавою задачею: як зробити місто доступнішим і кращим для його майже 20 млн мешканців. Вона розповіла про багато неймовірних проектів, які суттєво змінили місто. І про «вишеньку на торті» – залучення Amazon для відкриття HQ2 в Квінсі. Сам проект мав створити близько 30 000 нових робочих місць та додати десятки мільярдів доларів інвестицій в інфраструктуру міста. Нью-Йорк виграв конкурс, зробивши надзвичайний об’єм роботи під керівництвом Алісії Глен, але програв через велике опозиційне лобі, яке насправді ніхто не очікував і довгий час не сприймав серйозно. Перемога не закінчується на якійсь точці, так само, як і поразка. Часто твої зусилля або зусилля твоїх суперників можуть кардинально змінити ситуацію. І тут важливіше те, чиї зусилля були більшими.

Нагадаємо, Богдан Гнатковський заснував свій перший стартап вже у 16 років, зумів залучити інвестиції та реалізувати ще низку бізнес-проектів. Зараз він – CEO та співзасновник Propertymate, стартапу, що мінімізує час та ресурси на пошук, продаж та придбання житла: для агентів та забудовників шляхом швидкого розуміння потреб клієнтів й отримання більшої кількості угод, а для покупців – знаходження бажаного житла у п’ять разів швидше.

Богдан навчається на магістерській програмі професійного рівня MSc in Technology Management LvBS. Саме навчання в Українському Католицькому Університеті й дозволило йому взяти участь у Harvard Real Estate Venture Competition, де його бізнес-ідея увійшла до десятки лідерів!

Більше про його стартап читайте тут: Проект учасника LvBS – у топ-10 Harvard Real Estate Venture Competition