Changing actions by changing mindset, – відбувся міжнародний навчальний тур LvBSу Норвегію

17 Лис 2015

25 учасників довгострокових програм Львівської бізнес-школи УКУ взяли участь у міжнародному навчальному бізнес-турі у Норвегію. Тур відбувся у рамках проекту «Innovation across Border», який включав три навчальні семінари в Україні і тижневий візит до Норвегії.

Проект LvBS реалізовує у співпраці з норвезькою компанією Innoco, Норвезьким університетом NTNU за підтримки Норвезького міністерства закордонних справ. Долучитись до проекту мали можливість учасники MS in Innovations and Entrepreneurship, MS in Technology Management, MA in Human Resources та програми Good Governance.

Протягом тижня (9-15 листопада) учасники LvBS відвідали провідні компанії Норвегії (де мали можливість поспілкуватися з топ-менеджерами), побували у державних установах. Так вони відвідали Oslo Opera House, Oslo City Hall, Innovation Norway Office, компанію Telenor, яка є одним з найбільших мобільних операторів у світі, NRK: Norwegian State TV and radiocompany, Nobel Peace Centre, BI Norwegian Business School in Oslo, LO, KS: Асоціацію муніципалітетів Норвегії, Парламент Норвегії, університет архітектури і дизайну, Finn.no; зустрілися з Reidar Hjermann колишнім дитячим Омбудсменом у Норвегії. Окрім основної програми, кожен з учасників мав індивідуальні зустрічі з представниками галузі, у якій працює, – це були освітні заклади, ІТ-компанії, муніципальні установи, бізнес-інкубатори тощо. 

11 листопада студенти взяли участь у Norwegian-Ukrainian ICT and Investment Conference, яку організувала Норвезько-Українська торгівельна палата.

«Брак ефективного управління в Україні – це головна причина теперішньої економічної ситуації», – зазначив Борге Бренде, міністр закордонних справ Норвегії, відкриваючи форум. Міністр також зазначив, що Україна потребує і заслуговує підтримки від міжнародної спільноти, але нам слід швидко впровадити ключові реформи у найближчі кілька місяців. «Ця конференція – це чудова платформа для співпраці між обома країнами. Є багато причин, чому Норвегія повинна інвестувати в Україну», – додав він.

На Norwegian-Ukrainian ICT and Investment Conference Ростислав Оленчин, випускник MS in Technology Management презентував перед потенційними інвесторами свій стартап «DocTravel».

У рамках проекту «Innovation across Border» учасники працювали над своїми ідеями: як на основі отриманих знань та досвіду, вони можуть покращити власні проекти або ж як можуть стати ефективнішими там, де зараз працюють.  Олав Берстад, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні після презентацій проектів зазначив: «Україна та Норвегія мають співпрацювати, особливо у сфері інновацій. Норвегія стала успішною не лише завдяки енергетичним ресурсам, але також  завдяки ефективному управлінні, сильній демократії і довірі. Я сподіваюся на позитивні зміни в Україні уже найближчим часом», – зазначив він.

«Гасло проекту «Innovation across Border: changing actions by changing mindset» найповніше може охарактеризувати той досвід, який ми отримали. З міжнародного навчального туру у Норвегії повернулося 25 молодих людей, які не просто думають про реформи, а отримали розуміння напрямків, у яких повинні відбутися ключові зміни. Йдеться не лише про бізнес, а й про соціальні сфери, місцеве самоврядування, і роль кожної окремої особистості у цих змінах», – наголошує Ярина Бойчук, академічний директор Львівської бізнес-школи.

Відгуки учасників проекту:

Зеник Матчишин, випускник MS in Technology Management

Коли працюєш з людьми та компаніями з інших країн, твої уявлення про них базуються на основі загальній інформації і стереотипах, які бувають і позитивними, і негативними. Звісно, здебільшого це лише стереотипи. Але, щоб у цьому переконатись, треба побачити все на власні очі. Поїздка в Норвегію в рамках співпраці LvBS, Innoco, MFA of Norway за програмою «Innovation Across Borders» допомогла нам зрозуміти як формувалась держава Норвегія та її бізнес-середовище, і якими були ключові фактор їхнього успіху. Найважливіша інформація, яку я виніс з поїздки – це розуміння як розвивається цей важливий регіон Європи. На основі цієї інформації можна вибудовувати ефективні підходи до співпраці між українськими та норвезькими компаніями, враховуючи наші спільні цілі, сильні і слабкі сторони. Під час візиту, окрім знайомства з бізнес середовищем, ми змогли виокремити для себе ключові напрямки для win-win стратегій та зав’язати контакти з майбутніми партерами у Норвегії. Загалом поїздка значно перевищила мої очікування. При правильному підході уже у найближчому майбутньому ми почуємо історії успіху за її підсумками.

Максим Лисак, випускник MS in Innovations and Entrepreneurship

Незважаючи на політичну та економічну кризу в Україні, норвежці дуже зацікавлені інвестувати у нашу країну. Ризики співмірні з вигодою, адже сьогодні ресурси в Україні дешевші ніж в Китаї, а логістичне плече, культурні відмінності та різниця в часових поясах, грає нам на руку. Якщо говорити про міжнародний бізнес, то норвежці зацікавлені у налагодженні виробничих потужностей в Україні та ІТ-аутсорсингу. Як на мене, це непоганий старт.  

 {album_69}