Чи доцільно навчатися і як забезпечити собі хорошу пенсію? Курс «Персональні фінанси» від Михайла Колісника

8 Гру 2015

Чи доцільно навчатись на високовартісних програмах? Який учасник навчальних програм кращий: той, хто платить сам, чи той, за кого заплатила компанія? А також, як забезпечити собі безхмарну старість і хорошу пенсію? На ці та інші питання шукали відповіді учасники програм KEMBA, MS in Technology Management та MA in Human Resources LvBS у рамках вибіркового курсу «Персональні фінанси» від Михайла Колісника, керуючого партнера «Finart Smart Solutions», викладача курсів фінансового, інвестиційного менеджменту, управлінського і фінансового обліку.

Чи доцільно навчатися у бізнес-школі з фінансової точки зору?

Для того, щоб розрахувати доцільність навчання, потрібно намалювати графічну схему, поле координат якої буде побудоване у площинах «час» та «результат». Якщо показник результату з часом збільшується – навчання можна вважати доцільним. Далі варто прорахувати витрати: починаючи від плати за навчання, закінчуючи втратами від неучасті у власному бізнесі під час модулів.  На противагу витратам, у випадку високих результатів навчання, завжди виникає приріст доходів. «Щоб навчання окупилося, треба щоб приріст “покрив” витрати» –  стверджує Михайло Колісник.  Для того, щоби досягти успіху, варто задати собі запитання «Які прирости я повинен отримати, щоб покрити всі витрати на навчання?».

Персональні Фінани

Хто кращий учасник навчальних програм?

«На заході існує зворотна кореляція між рівнем кризи і вартістю МВА – що більша криза надворі, то більший попит на навчання. Хтось “лікується” від кризи шоколадом, хтось оновлює гардероб, а хтось підвищує власну професійну вартість. Люди намагаються будь-якими методами підняти свою спроможність на ринку праці», – каже Михайло Колісник. 

Людина, яка заплатила за навчання сама, на думку Михайла Колісника, – кращий студент бізнес-школи, ніж той, за кого заплатила компанія. Причиною є те, що, заплативши свої гроші, людина хоче отримати максимум від навчання. Якщо навчання оплачує компанія, то для компанії важливішим стає втримання цієї людини, а для людини – досягнення результатів у компанії. Ідеальний учасник – це той, чия оплата почасти самостійна, почасти – від компанії. Тоді інтереси самої людини і компанії – рівноцінні.

Колісник

 Пенсійний план: що, як, коли і скільки?

 Що означає пенсійний план з точки зору життя людини? Кожен пенсійний план складається з 2 частин: перша та, яку відкладаємо, і друга та, яку використовуємо. Щоб розрахувати повний пенсійний план, потрібно вирахувати, яку суму потрібно відкладати сьогодні зі своїх поточних доходів, щоб у майбутньому вона дала вартість ануїтету, яка дорівнює теперішній вартості. Тобто, спрогнозувати співвідношення рівню життя зараз і в час пенсії.

«Розмір пенсії повинен складати 75% від теперішніх доходів. Чому стільки? Бо людині не треба відкладати на пенсію, коли вона вже на пенсії, і коли змінюється структура видатків. Трохи більше йде на лікарів, трохи менше на “веселі” витрати», – каже Михайло Колісник.

 «Питання складати чи не складати пенсійний план – це особисте рішення кожного. Однак, якщо ви обираєте варіант “не складати собі на пенсію”, то просто прийдіть сьогодні додому, подивіться в очі своєму чаду, і скажіть, йому, що за 60 років сидітимете на його шиї», – жартує викладач.  

Колісник

 Що робити, коли відкладав, збирав, виходиш на пенсію, а держава все «зжерла»?

 «Якщо нема пенсії і заощаджень, подумайте, про своє хобі, і чи його можна монетизувати: зробити так, щоб хобі принесло гроші. Якщо думати над цим вже зараз, то з часом воно може «вистрелити».  Викладач курсів фінансовго менеджменту радить шукати свої вміння. Якщо взяти свої здібності за основу, то можна піти далі. «Потім, коли матимете внуків, ви зможете сказати, що пройшли по життю, піднімаючи всі лотерейні квитки, які давав Бог. Частина була виграшна, частина ні. Але ви принаймні використали усі можливості».