Чи може Україна стати енергетично незалежною, – підсумки Smart Energy Forum

20 Тра 2014

В Україні відбувся перший Форум з питань екологічно чистої енергетики (Smart Energy Forum). Українські та міжнародні експерти з учасниками заходу у LvBS обговорювали можливі шляхи розвитку енергетичної безпеки і «зеленого» підприємництва України.

Учасників Форуму привітав міністр економіки України Павло Шеремета. Він наголосив, що Smart Energy Forum дуже важливий для України.  «Якщо пов’язати ефективне споживання енергії, ІТ та освітній сектор – то це має запрацювати у напрямку розвитку енергетичної безпеки України», − наголосив під час онлайн-включення міністр.  Від додав, що чекає рекомендацій до дій від експертів та учасників екологічного форуму. Ці напрацювання будуть лобіювати на рівні міністерства, адже «для просування зелених ідей потрібні як формальні державні важелі впливу, так і соціальний ефект, який дає ця конференція», − підсумував міністр економіки.

«Основний ресурс для розумної енергетики – це наш мозок, наше сприйняття», − зазначив під час дискусійної сесії «Зелена економіка і реальність» засновник «Greencubator» Роман Зінченко. На його думку, енергетика уже давно стала зброєю. «Щоб поглянути на енергетику як на середовище можливостей, нам, українцям, важливо відмовитися від сприйняття себе виключно як об’єкту енергетичної диктату, і почати дивитися на себе як на енергетичного лідера. Завдяки географічному розташуванню, технологічній базі – ми поступово маємо відмовлятися від пасивної ролі в енергетичний політиці і переходити до енерегетичної свободи», − підсумував він.  

Відео: Роман Зінченко: про 4 елементи енергетичної свободи

Про приклад міжнародної енергетичної політики розповіла Катаріна Габерсбруннер з « Climate & Energy, WECF», Німеччина: «47% сонячної генерації Німеччини є власністю громадян та кооперативів, − зазначила вона. − 25% енергії у Німеччині є відновлювальною, і ми цим пишаємося. Це досягнення на рівні людей, малих «зелених» проектів і великих корпорацій». Важливим аспектом у таких позитивних тенденція у Німеччині відіграла участь громади, адже «зелений рух» тут розпочався за ініціативи самих громадян.

Наталія Шульга, виконавчий директор Українського наукового клубу присвятила свою доповідь темі руху від зеленого офісу до зеленої економіки. На думку науковця, щоб прискорити процес переходу на світогляд збалансованого розвитку – треба іти до місць, де навчають. «Університети мають бути тими місцями, де молоді люди повинні мати можливість розробляти зелені технології». На думку Наталії Шульги, не меншою проблемою є фактично відсутність у бізнесі управлінців зі світоглядом сталого розвитку. «Дуже добре, що LvBS взяла відповідальність вчити таких людей».

Раффі Баліан, перший секретар і директор «The Regional Environmental, Science & Technology, and Health Office for Central and Eastern Europe Theme», США, наголосив, що зміни в галузі зеленої енергетики в Україні будуть супроводжуватися промахами, проте: «Якщо ми не наважимося на масштабні глибинні інновації у екосекторі (які проходять через відбір і провали), ми застрянемо у системі, яка є невигідною і монопольною».

Raffi V. Balian: Why You Should Celebrate Your Failures?

Під час другої панельної дискусії експерти обговорювали перспективи інвестування у зелений сектор економіки. Йорам Крозер (Університет Twente, Нідерланди), Андрій Колодюк (AVentures Capital) та Вадим Уткін (CEO Yunasko) зійшлися на думці, що можливості для розвитку зеленого підприємництва в Україні є великими, однак ця галузь потребує чималих інвестицій: «Головним рушієм енергетичної політики більшості регіонів був економічний розвиток», − наголосив Йорам Крозер.

Андрій Колодюк, AVentures Capital, інвестує у проекти уже багато років. На думку інвестора, гроші для капіталовкладень у «зелені» стартапи є. Тепер хід за молодими інноваторами: «Потрібно створювати важливі і корисні речі. Наприклад, мобільні аплікації, які будуть надсилати нагадування, що ви забули вимкнути праску чи електричну плиту. Або уявіть, якби вам приходили сповіщення, що якщо ви на один день відмовитесь від використання кондиціонеру, то не перейдете на подвійний тариф наступного місяця. Це можливість для вас, інноваторів, створити новий продукт».

Також Андрій Колодюк додав, що питання використання газу – це питання української безпеки. «Як складову національної ідеї, ми можемо поставити собі мету стати першою країною у світі, яка відмовиться від газу у секторі B2C.  Я вірю, що це можливо, якщо ми з вами попрацюємо», − наголосив він.  

Тему розумної енергетики та ІТ-сектору обговорювали учасники третьої дискусійної панелі. Так серед експертів були: Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна» Іван Пасічник, CEO і співзасновник «EcoisMe» (український стартап у сфері cleantech), Блейк Берріс, засновник та головний активіст у (Cleanweb CEO & Hacktivist), Борис Лебеда (Luxoft Energy).

Фінальні ремарки дискусії про енергетичну безпеку України з огляду на міжнародний досвід зробив Захарі Шахан ( Zachary Shahan), директор CleanTechnica, найпопулярнішого сайту про “зелені” технології.  

Підсумком Форуму з питань екологічно чистої енергетики став довденний хакатон. Шість команд-учасників отримали завдання створити бізнес-моделі сталого характеру, розробити прототипи клінтех, а також додатки для інтернет, мобільних пристроїв і соцмереж для сприяння розвитку енергоощадності та запровадження відновної енергетики. Про підсумки хакатону та проекти команд-учасників читайте за посиланням. 

Більше фото з Smart Energy Forum – тут.

 {album_53}

New energy partner:

 

 

 

      

Innovation partner:

 

Education sponsor:


Partner: 

 

За підтримки: