Чим більша ваша мрія, тим більшого ви досягнете, – Книжковий клуб LvBS обговорив книгу Шимона Переса

26 Сер 2022

Шоста зустріч Книжкового клубу, членами якого є випускники та учасники магістерських програм LvBS, була присвячена книзі Шимона Переса «Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю».
Шимон Перес перетворив країну обіцянки на Обіцяний край, діставшись сюди одинадцятилітнім хлопчиком із маленького польського селища. Тут Шимон зростав, працював у кібуці, став лідером ізраїльської молоді, одружився й долучився до розбудови неймовірної країни можливостей і втілення мрій.

Автобіографія Шимона Переса, колишнього президента Ізраїлю і лауреата Нобелівської премії, «Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю» – книга про лідерство, віру, наполегливість та справедливість. Книга навчає сміливості й готовності ухвалювати складні рішення, спираючись на принципи й цінності. Вчить не боятись мріяти, створювати і досягати поставлених цілей. Надихає долати труднощі, хай якими нестерпними вони здаватимуться.


Зустріч Клубу проходила, як завжди, у компанії одного з випускників/ць Бізнес-школи УКУ. Цього разу учасники відвідали компанію ProSteer Group, випускника програми Key Executive MBA Дмитра Васильченка.
Традиційно учасники Клубу ділилися цитатами з книги, які їх найбільше вразили і які б вони хотіли обговорити. Ділимося ними з вами:

  • Оптимізм – це обов’язкова умова прогресу. Він дає натхнення, якого ми потребуємо, особливо у скрутні часи. І саме він дає нам стимул втілювати наші найбільші амбіції.
  • Підрахуйте свої мрії та порівняйте їх із кількістю досягнень. Якщо у вас більше мрій, ніж досягнень, то ви ще молоді.
    Я кажу їм, що врешті-решт і оптимісти, і песимісти вмирають, але оптиміст живе з надіями та щастям, тоді як песиміст проводить дні в цинічному та пригніченому стані. Це надто висока ціна.
  • І все ж сьогодні, майже через сімдесят років після заснування держави, Ізраїль не пустеля відчаю і злиднів, а технологічне диво, центр бізнес-інновацій, якому заздрять великі економіки світу. Країна з населенням трохи більше восьми мільйонів людей стала домівкою для понад шести тисяч стартапів. Тут найвища щільність стартапів у світі.
  • Мрійте про більше. Чим більша ваша мрія, тим більшого ви досягнете.
  • Ми мріяли про свою землю, але земля, яку ми отримали, була мрією. То був маленький клаптик, одна тисячна частина Близького Сходу. Ця земля не дуже добре ставилася до нас. Там були болота, москіти, пустеля на півдні, каміння. Вибирати треба було між комарами та камінням. На ній було два озера – одне мертве, друге вимирало. Була знаменита річка, але й у ній води не було. Тобто, води не було взагалі. Жодних природних ресурсів теж не було – ні золота, ні нафти.
  • Коли мене запитують, у чому найбільше досягнення чи найбільший внесок євреїв у історію світу? Я говорю, що це незадоволеність, вічне невдоволення, єврей не може бути задоволений. Коли він відпочиває на лаврах і відчуває задоволення, він віддаляється від свого єврейства. Чому ми завжди незадоволені? Тому що наш початковий постулат у тому, що у світі можливе покращення, світ можна виправити.

Наступна зустріч книжкового клубу LvBS буде присвячена книзі «Більдунґ. Нордичний секрет краси і свободи» Лене Рейчел і Тома Андерсена і відбудеться 8 вересня.

Нагадуємо, мета Книжкового клубу LvBS – об’єднати випускників довкола читання і рефлексій передусім бізнес-літератури, але не лише її, із залученням експертів і в клубному форматі Alumni LvBS. Це також можливість спілкуватись у спільноті Alumni, lifelong learning, особистісний розвиток. Книжковий клуб діятиме на постійній основі, зустрічі відбуватимуться раз у два місяці. Книжки обиратимуть учасники клубу з переліку, який формуватиметься за рекомендаціями викладачів школи, світових бестселерів, топ-книг із різних напрямків. Членом клубу можуть стати випускники магістерських програм LvBS, гостями можуть бути учасники магістерських програм LvBS та запрошені експерти.