Історія, сьогодення та майбутнє від засновників та лідерів Бізнес-школи та УКУ на Big Start 2024

3 Жов 2024

Для Бізнес-школи УКУ Big Start — це не лише початок навчального року для нових учасників, але й нагода познайомити їх з цінностями, історією та візією УКУ та Бізнес-школи УКУ. Саме тому під час першого навчального дня студенти  мали нагоду дізнатитися про минуле, сьогодення та майбутнє з перших уст від засновникамів та лідерів УКУ та Бізнес-школи. Зустріч відбулася з віце-президентом УКУ Богданом Прахом, ректором Тарасом Добком, проректоркою з розвитку та комунікацій УКУ Наталею Климовською, декан-засновницею та головою наглядової ради Бізнес-школи УКУ Софією Опацькою, співзасновником та фундатором  Бізнес-школи Ярославом Рущинином та юристом, викладачем кафедри філософії УКУ та членом Наглядової Ради Бізнес-школи УКУ Андрієм Костюком. Розмову модерувала СЕО Бізнес-школи Ярина Бойчук.

Ділимося з вами думками та надихаючими історіями з цієї зустрічі:

Чому бізнес-школа при Католицькому університеті? Розповів віцепрезидент УКУ Богдан Прах:

«Якщо поглянути на традицію Католицьких університетів у світі, вони намагаються виходити зі своїх приміщень і йдуть до тих середовищ, які творять чи хочуть творити нові перспективи, вони шукають контакту з різними середовищами, а бізнес-середовище завжди є креативним і продуктивним та дає нові візії для життя і розвитку суспільства.

Наше бізнес-середовище у Львові на той час вже розуміло шлях, який дасть змогу рухатися вперед».

Ректор УКУ Тарас Добко поділився своїми думками про внесок Бізнес-школи в розвиток УКУ, бізнес-середовища та країни:

«Коли ми творимо якусь нову програму, ми завжди ставимо питання, як вона може змінити нас. І за ці 16 років разом ми багато чого навчилися від Бізнес-школи: і виконавчої культури, і роботи на результат, проте одним з найкращих плодів — це те, як формується спільнота випускників, яка й досі продовжує творити і покращувати Бізнес-школу та університет.

Зараз одне з ключових питань, яке обговорюється в публічному освітньому просторі — це впровадження елементів корпоративного управління в університетах. У нас в університеті є CFO, а не просто головний бухгалтер, інвестиційна рада, в нас є потужний HR, два CIO — Chief Information Officer та Chief Innovation Officer. Ці елементи корпоративного управління є корисними для того, щоб побудувати ефективну структуру, яка може реагувати на багато несподіваних і раптових викликів.

Гаслом Бізнес-школи є «Growing country by growing companies and people», яке означає трансформацію компаній і країни через повагу та увагу до людини, адже бізнес — це не лише про гроші, а й про людей, про спільне благо, про додану вартість. І зараз, під час війни, ми особливо гостро це відчуваємо».

Один з перших співзасновників та фундатор Бізнес-школи УКУ Ярослав Рущишин розповів, як у нього виникла ідея заснувати Бізнес-школу:

«У нас була мета — вивести Львів на карту світу, і ми розуміли, що для цього нам бракує бізнес-освіти у Львові, адже нам потрібно академізувати нашу діяльність, і зробити це на базі університету. Коли ми прийшли до УКУ з пропозицією, вони не відповідали нам пів року, але Владиці Борису таки вдалось переконати всіх», – поділився своїми спогадами Ярослав Рущишин.

«Надихає, що у складні для нашої країни часи, є люди, вмотивовані розвивати власний бізнес та працювати над втіленням в життя нових проєктів. Все це зміцнюватиме нас зсередини, і я тішуся, що наша Бізнес-школа має можливість бути причетною до творення нової генерації» – додав він. 

Проректорка з розвитку та комунікацій Наталія Климовська натомість доповнила цю історію з позиції точогасного бачення університету: Бізнес-школи не було в стратегії університету, тому рішення приймали так довго. 

«Ми відкривали ті програми, які ніхто б не відкрив: до прикладу богослов’я, яке було заборонене в радянському союзі і навіть не було акредитоване в Україні, історію — адже понад 100 років у нас хотіли вкрасти нашу історію, а нам потрібно було її відновити, соцроботу — бо хто це зробить, якщо не ми. А в бізнесі вже були успішні проєкти. 

Але у нашій стратегії, як і бізнесі, було невелике вікно можливостей, і ми його використали. І тепер я вважаю, що Бізнес-школа УКУ — це наше благословення, адже нам, як фандрейзинговому університету, стало набагато простіше спілкуватися з бізнесом, ми знайшли спільну мову. 

Також Наталя розповіла новим учасникам про дві головні формули УКУ: 3С — «Свідчити, Служити, Спілкуватися» та 2М — «Мученики та Маргіналізовані», а також додала:

«Ми будуємо корпоративну культуру, в центрі якої є людська гідність та допомога один одному. Ми не вставляємо палки в колеса, а стараємось, щоб спільна справа виграла. Це наша модель, якуми хочемо передати випускникам, щоб вони усвідомили її цінність та теж творили такі структури».

Софія Опацька, декан-засновниця Бізнес-школи УКУ поділилася також своїми спогадами.   За її словами, 

перші п’ять років Бізнес-школу не сприймали серйозно.

«Це прекрасно, коли ви ще є стартапом, і на вас «дивляться, як на мале пиво», це насправді не є погано, бо ви нікому не заважаєте, ніхто не заперечує проти вас, ніхто не об’єднується проти вас, а ви маєте час робити те, що вам потрібно. І це те, що ми робили».

Також Софія розповідала про структуру Бізнес-школи: Наглядову та Дорадчу ради. 

«Між нами є партнерство, у Наглядовій раді представники від університету, від бізнесу, люди, на чию думку ми покладаємося, адже чим прозоріше у вас є система прийняття стратегічних рішень, тим простіше буде рухатись далі вперед», — додала вона. 

Андрій Костюк, як філософ, з одного боку, і людина, яка довгий час працює в корпоративному світі, з іншого боку, дав новим учасникам пораду: 

«Ми вимірюємо свій життєвий успіх стратегічними показниками, які нам потрібно досягти. В бізнесі прийнято вимірювати грошима, але насправді життя ширше та складніше. Всі гроші на світі заробити неможливо, але важливо зробити щось в житті, що дає сенсу прожитим рокам. Аби кожен пам’ятав, що він змінив в своєму житті, і житті тих, хто навколо та тих, хто не може собі допомогти з об’єктивних причин. 

Свідченням вашого успіху є те, що ви можете відійти в сторону, і вам буде подобатись результат вашої роботи не тому, що він дає вигоду особисто вам, а тому, що він змінює світ на краще. Ви будете мати відчуття, що зустрічі в стінах Бізнес-школи та університету будуть змінювати вас, а ви натомість будете змінювати світ навколо себе, адже кожне середовище змінює нас, а добре середовище змінює у добру сторону».