Львівська ІT-команія створила програмні продукти для боротьби з COVID-19

30 Кві 2020

Випускники програми MSc in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Володимир Мисак і Віктор Сарапін допомагають у боротьбі з коронавірусом через пошук інноваційних технологічних рішень, розроблених R&D підрозділом компанії VITech .  Про антипандемічний стартап, який створили у Львові,  розповіла Євгенія Мінаєва, product marketing manager компанії VI Tech, випускниця програми MSc in Innovations and Entrepreneurship LvBS.

У компанії VITech дуже серйозно поставилися до новин про пандемію. Оскільки VITech уже 12 років є експертом у галузі Software & Data Engineering для сфери охорони здоров’я, тут прийняли рішення використати всі відповідні компетенції для допомоги у боротьбі з пандемією.

 Робота над продуктами стартувала і триває досі на базі одного з R&D напрямків, VITech Lab Healthcare. «Яку проблему ми прагнемо вирішити? Ми звернули увагу на високе навантаження на лікарів. Якщо зануритися у проблему глибше, одним із аспектів є нестача часу на повноцінну та якісну діагностику кожного пацієнта, адже потік пацієнтів став аномально високим. Лікарі перевантажені в усіх сенсах,тож якість та швидкість діагностики падає через брак часу та фізичну виснаженість персоналу. Така тенденція прослідковується в усіх країнах, де навантаження на систему охорони здоров’я пікові».

На що здатне машинне навчання у боротьбі проти COVID-19?

Люди мають межу фізичної та психічної витривалості, а машини – ні. Тому перелічені вище операційні обмеження можна вирішити за допомогою автоматизації частини процесів. VITech Lab розробляє продукти на основі машинного навчання та штучного інтелекту, тому у боротьбі з COVID-19 ми сфокусувалися на автоматизації контролю епідеміологічної безпеки та асистуванні лікарям під час діагностики захворювань легень.

Біль 1: швидкість та якість діагностики захворювань легень

Зазвичай, лікарі самостійно розглядаються та аналізують знімки, що займає час. В умовах пандемії потік людей значно зріс, а «пропускна здатність» лікарів – ні. Від перевтоми та браку часу страждає якість діагностики, що може мати сумні наслідки для пацієнтів.
Детектор COVID-19 – це система на базі штучного інтелекту, яка аналізує рентген-знімки легенів і допомагає лікарю швидше діагностувати хворобу. Продукт асистує лікарю у процесі діагностики, скорочуючи час на аналіз знімків, завдяки автоматизації. Система розпізнає COVID-19, бактеріальну та вірусну пневмонії, пневмоторакс. Розпізнавши хворобу, програма «підсвічує» її на знімку, а також розраховує вірогідність. У наборі даних зараз 500 зображень  COVID-19, precision (recall) по COVID-19 – 0.877 (0.972). Наразі ми працюємо над можливістю детектора працювати із computer tomography (CT)-знімками.

Програма MSc in Technology Management розроблена для управлінців та топ-менеджерів технологічних компаній. Деталі тут!

Біль 2: захист працівників медзакладів від зараження та запобігання розповсюдження вірусу

Епідеміологічна безпека будь-якого закладу залежить від того, наскільки вдасться знизити вірогідність передачі вірусу від людини до людини. Тому сьогодні здебільшого в усіх медичних установах обов’язкове носіння засобів особистого захисту: окулярів, масок, або респіраторів, медичних халатів та рукавичок. Однак, очевидно, що через поспіх, велике навантаження чи з будь-яких інших причин, медперсонал та пацієнти часом порушують правила щодо індивідуального захисту, що підвищує ризик поширення вірусу. Те саме стосується бізнесів та організацій, які мають продовжувати свою діяльність в умовах пандемії.
Детектор медичних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) – це програмний продукт на основі машинного навчання, розроблений для підвищення рівня епідеміологічної безпеки під час пандемії COVID-19. Аналізуючи відео з камер спостереження, система автоматично виявляє відсутність медичної маски або респіратора, рукавичок та окулярів на людині. Коли виявлено порушення, алгоритм автоматично повідомляє фахівця, відповідального за безпеку та особистий захист у закладі. Якщо камери мають тепловізор, то система може визначати температуру тіла людини. Автоматизація контролю за дотриманням правил індивідуального захисту – це додатковий спосіб знизити ризик передачі вірусу від людини до людини.

Ми відкриті до спілкування

Ми створили ці продукти для того, аби полегшити наслідки пандемії та допомогти тим, хто на передовій. Для швидшого результату будемо раді, якщо інші компанії доєднаються до нас для розробки та імплементації спільних рішень у боротьбі з COVID-19. Також ми готові надати доступ до детектора захворювань легень для всіх, хто готовий допомагати у роботі над покращенням детектора, а саме доповнювати масив даних знімками та їх анотаціями. Приєднуйтесь до нашого проекту. Об’єднавшись, ми переможемо!