«Людина завжди буде тяжіти до природної реальності»: дискусія про VR/AR в LvBS

13 Лис 2017

«Ми часом покладаємо забагато надій на технології. Звичайно, віртуальна реальність вплине на наше життя. Але треба брати до уваги особливість людської природи. А вона така, що для повноти життя, лише одних віртуальних відчуттів людині буде замало. Людина завжди буде тяжіти до самовираження у природній реальності», – переконаний Олександр Фільц, доктор психіатрії, професор. Про це він розповів на дискусії «Покоління деміургів: VR/AR крізь призму психіатрії, богослов’я та ІТ» у Львівській бізнес-школі УКУ (LvBS).

Директор R&D компанії Soft Serve Василь Милько зауважив: «Віртуальна і доповнена реальність має великий соціальний потенціал. Наприклад, ці технології можуть допомогти людям з особливими потребами краще адаптуватися та більш активно пізнавати світ. Розвиваючи технології, ми повинні приймати ідентичність людини в її динаміці – адже сьогодні ми не такі, як були 1000 років тому, а завтра будемо не такі, як сьогодні. І це впливає на наші очікування від технологій».

Технічний директор компанії Geniusee Назар Газдун вважає, що усюди важливо керуватися здоровим глуздом, тим більше, у питаннях технологічного прогресу. «Етичні питання у розробці і впровадженні нових технологій насправді дуже важливі. І я це стверджую з практики. Скажімо, наша команда розробила AR-технологію «прозорого танку» для українського війська якраз у розпал війни з Росією. З допомогою цієї інновації танкісти можуть бачити все, що відбувається довкола, не виходячи з танка. У нас  була можливість отримати інвестиції для виходу на зовнішні ринки. Але ми відмовилися якраз з етичних міркувань. Бо одна річ допомогти захищатися рідній країні, а зовсім інша – робити свій внесок у війну чи агресію», – пояснив він свою думку.

Що про це думає Церква? Отець Василь Білаш, голова комісії УГКЦ у справах мирян, інженер комп’ютерних технологій каже: «Розвиваючи технології, ми завжди повинні ставити собі запитання «для чого?». Інакше ми ризикуємо так захопитися ними, що втратимо з поля зору істинне призначення технологій – служити для добра людини, допомагати їй краще пізнавати свою місію».

Зазначимо, дискусію «Покоління деміургів: VR/AR крізь призму психіатрії, богослов’я та ІТ» організував проект «Етика і Технології» за підтримки компанії Soft Serve, що є ініціативою LvBS для дослідження впливу технологій на суспільство та людину, популяризації етичних аспектів технологічного розвитку. Ціллю проекту є започаткувати платформу для комунікації між технологічним бізнесом, суспільством, науковими та дослідницькими інституціями. Проект реалізовується за підтримки Благодійного фонду «Повір у себе» – неприбуткової організації, заснованої Віктором та Іриною Іванчиками. Партнер проекту – Міжнародний інститут етики і проблем сучасності УКУ.

Фото Олександра Ласкіна